COMISIA EUROPEANA

CE va contribui la înființarea unei instanțe specializate pentru a judeca crimele Rusiei: Moscova și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Președinta Ursula von der Leyen anunță că Executivul European va colabora cu Curtea Penală Internațională pentru a contribui la înființarea unei instanțe specializate pentru a judeca crimele Rusiei.

„Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile. Împreună cu partenerii noștri, ne vom asigura că Rusia plătește pentru devastarea pe care a provocat-o, cu fondurile înghețate ale oligarhilor și cu activele băncii sale centrale”, a transmis înaltul oficial european în această dimineață.

De asemenea, acesta a subliniat că Rusia trebuie să plătească pentru crimele sale oribile, inclusiv pentru crima de agresiune împotriva unui stat suveran: „Acesta este motivul pentru care, continuând să susținem Curtea Penală Internațională, propunem înființarea unei instanțe specializate, susținută de Națiunile Unite, pentru a investiga și a urmări în justiție crima de agresiune a Rusiei.”

„Suntem pregătiți să începem să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai larg sprijin internațional posibil pentru această instanță specializată”, a mai adăugat șefa Comisiei Europene. 

Potrivit Ursulei von der Leyen, Rusia trebuie să fie responsabilă financiar pentru distrugerile pe care le-a provocat: „Pagubele suferite de Ucraina sunt estimate la 600 de miliarde de euro. Rusia și oligarhii săi trebuie să despăgubească Ucraina pentru pagubele suferite și să acopere costurile de reconstrucție a țării.”

„Avem mijloacele de a face Rusia să plătească. Am blocat 300 de miliarde de euro din rezervele Băncii Centrale a Rusiei și am înghețat 19 miliarde de euro din banii oligarhilor ruși. Pe termen scurt, am putea crea, împreună cu partenerii noștri, o structură care să gestioneze aceste fonduri și să le investească. Am putea apoi să folosim veniturile pentru Ucraina”, a mai punctat aceasta. 

„Crimele oribile ale Rusiei nu vor rămâne nepedepsite”, a conchis Ursula von der Leyen. 

Click to comment

Trending

Exit mobile version