U.E.

Chipul financiar al efectelor unui BREXIT: Cum plănuiește un important grup american să prevină ieșirea Marii Britanii din UE și ce orașe europene devin alternative la City-ul londonez

Published

on

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un subiect amplu dezbătut în spațiul public. De la efecte economice pentru Marea Britanie la implozie pentru Uniunea Europeană, de la estimări în minus ale investițiilor la un precedent periculos pentru un așa zis ”secesionism” european. Aproape 100 de miliarde de euro și 950.000 de locuri de muncă ar fi pierderile pe care majoritatea publicațiilor internaționale le-au titrat după ce acordul negociat între UE și Marea Britanie a întețit dezbaterea privind referendumul din 23 iunie.

Pierderi vor exista și la nivelul instituțional european, iar acest lucru a fost detaliat într-o analiză realizată de CaleaEuropeana.ro despre nevoia unui plan B în cazul unui Brexit, scenariu pe care mulți oficiali europeni îl evită cu repezeciune în majoritatea formatelor de discuții publice, mai puțin Martin Schulz, care a vorbit despre implozia UE în situația ieșirii Marii Britanii.

Revenind, o dimensiune economică importantă care va avea de suferit de pe urma ieșirii Marii Britanii este cea bancară. Iar paradoxul intervine aici: grupurile de business și de afaceri care ar avea cel mai mult de pierdut de pe urma unui Brexit, nu sunt europene sau britanice, relatează Wall Street Journal.

De decenii întregi, băncile de investiții americane, elvețiene și japoneze au utilizat Marea Britanie ca o rampă de lansare spre Uniunea Europeană. Puterea de atracție a city-ul londonez este incomensurabilă: o companie prezentă pe piața financiară britanică deține dreptul de a-și vinde serviciile către 28 de state fără a necesita aprobări sau fără a îndeplini criterii legislative specifice fiecărui stat membru.

Aproape 50% dintre titlurile bancare al Marii Britanii aparțin companiilor non-britanice

Marea Britanie este un hub european pentru comerțul valutar în Uniunea Europeană. Conform Fitch Ratings, aproximativ jumătate din titlurile bancare ale Marii Britanii (10 trilioane de dolari) sunt deținute de instituții non-britanice.

Concentrarea prezenței băncilor cu operațiuni globale pe tărâm britanic este un exemplu uriaș de economisire și de construcții macroeconomice, iar votul din 23 iunie ar putea influența iremediabil această structură.

Potirvit Wall Street Journal, activitatea Goldman Sachs, banca ce își construiește un sediu de 500 de milioane de dolari în inima financiară a Londrei, ar urma să fie serios influențată de un Brexit.

Cum să combați ieșirea Marii Britanii din UE cu 700.000 de euro

În acest sens, Goldman Sachs este una dintre principalele bănci care au demarat operațiuni de lobby împotriva ieșirii Marii Britanii din UE. De câțiva ani, directorii companiei au avertizat asupra pericolului unui Brexit și, mai mult decât atât, a decis donarea a 700.000 de dolari către un grup care să facă lobby împotriva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Directorii Goldman Sachs au avertizat asupra acestui pericol în majoritatea cotidianelor britanice. Un steag UE flutură în prezent la intrarea în sediul companiei din Londra. Mai mult, toamna trecută, Goldman Sachs a organizat numeroase evenimente, atât în sfera opoziției laburiste, cât și a forței conservatoare de guvernământ, pentru a dezbate rolul Marii Britanii în Europa.

”Este imperativ ca Marea Britanie să păstreze industria serviciilor financiare în Marea Britanie” a declarat Gary Cohn, președintele Goldman Sachs, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Alternative la City-ul londonez: Frankfurt sau Dublin

Wall Street Journal mai notează că deși operatorii financiari globali speră ca directiva UE care să le permită companiilor de investiții non-UE să își desfășoare activitatea în Uniunea Europeană dintr-o țară terță cu legislație adecvată să intre în vigoare până în 2019 și să prevină efectele unui eventual Brexit.

Citiți și Gigantul bursier european devine realitate: Acord de fuziune Deutsche Boerse și London Stock Exchange Group

Dacă nu, Dublin și Frankfurt par să își intensifice eforturile pentru a se asigura ca băncile americane și elvețiene de la Londra să își mute teatrele de operațiuni în aceste orașe UE pentru a nu fi supuse reglementărilor specifice fiecărui stat membru al Uniunii, menținându-și astfel portița legislativă pentru a-și desfășura activitățile financiare într-o piață financiară de 500 de milioane de oameni.

Eforturile sunt cu atât mai importante cu cât Bursa de la Frankfurt și cea de la Londra anunțat în mod oficial că au ajuns la un acord de fuziune. Sediul legal va fi în capitala Marii Britanii și vor fi menținute operațiunile din Londra și Frankfurt. Acționarii Deutsche Boerse urmează să dețină 54,4% din acțiunile noii entități, în timp ce acționarii LSE vor controla restul de 45,6%. Cele două companii sunt evaluate la 30,5 miliarde de dolari. Este a treia oară când operatorul bursier german încearcă să preia LSE. Precedentele încercări au eșuat în 2000 și 2005.

În ceea ce privește banca Goldman Sachs, aceasta continuă construcția sediului său european de la Londra, a cărui calendar de finalizare este anul 2019.

.

1 Comment

Trending

Exit mobile version