INTERNAȚIONAL

Consiliul Europei califică transferurile forțate ale copiilor ucraineni în Rusia drept genocid: „Au avut ca scop detestabil anihilarea oricărei legături și caracteristici a identității lor ucrainene”

Published

on

© Council of Europe

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut returnarea în siguranță a copiilor ucraineni transferați cu forța în Rusia sau pe teritoriul ocupat temporar de aceasta, precum și pedepsirea celor care au efectuat acest lucru la toate nivelurile – subliniind că dovezile documentate ale acestei practici corespund definiției internaționale a genocidului, potrivit unui comunicat.

Într-o rezoluție bazată pe un raport al lui Paulo Pisco (Portugalia, SOC), Adunarea a afirmat că există dovezi că copiii deportați au fost supuși unui proces de „rusificare” prin reeducarea în limba, cultura și istoria rusă, citând exemple de copii cărora li s-a interzis să vorbească în ucraineană, de expunere la propagandă și de vizite la locații „patriotice” sau de pregătire militară.

Aceste transferuri de copii ucraineni au fost „în mod clar planificate și organizate în mod sistematic” ca politică de stat, a declarat Adunarea, și au avut ca scop detestabil „anihilarea oricărei legături și caracteristici a identității lor ucrainene”.

Luând cuvântul prin legătură video de la Kiev, prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a relatat poveștile personale ale unor copii care au fost aproape răpiți. Ea le-a spus parlamentarilor: “Curtea de la Haga a numit doi suspecți, dar în realitate sunt mii, pentru că aceasta nu este o crimă accidentală. Este o întreagă politică și un întreg mecanism conștient al Rusiei – de a ne înstrăina copiii, privându-i de familiile, numele, limba, rădăcinile lor.”

Deși este dificil de adunat informații cu privire la această practică, guvernul ucrainean a raportat la jumătatea lunii aprilie 2023 că peste 19.384 de copii au fost deportați în Rusia – în timp ce soarta altor multe mii rămâne neclară.

Adunarea a salutat decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare pentru președintele Rusiei, Vladimir Putin, și pentru comisarul pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru acuzații de crime de război, și a îndemnat la aplicarea acestora.

Click to comment

Trending

Exit mobile version