Corina Crețu

Corina Crețu, îngrijorată de “politizarea” PNRR: Prezentarea planului în Parlamentul României este esențială. Adevăratul succes va fi folosirea tuturor acestor bani

Published

on

© European Union 2018 - Source : EP

Prezentarea Planului Național de Redresare și Reziliență în Parlamentul României este esențială, a afirmat joi europarlamentarul Corina Crețu (Pro România, S&D), referindu-se la mesajele transmise de oficialii europeni miniștrilor Guvernului României care au fost in aceasta săptămâna la Bruxelles.

“Prezentarea în Parlamentul României este esențială, așa cum au transmis oficialii europeni miniștrilor care au fost in aceasta săptămâna la Bruxelles. La fel de importanta era consultarea cu beneficiarii finali și administrațiile locale, indiferent de culoarea lor politica. Politizarea PNRR, mai ales a sumelor destinate Primăriilor, reprezintă o îngrijorare reală. Fiecare zi care trece scurtează termenele de implementare a proiectele, si așa scurte. Acesta este prețul întârzierii PNRR și, îmi pare rău, dar a lipsei de coerență”, a criticat Crețu, într-o postare pe Facebook.

Totodată, ea a criticat și faptul că despre rezultatele obținute de Guvern și miniștrii privind noua forma a Planului National de Redresare și Reziliență, toate informațiile care apar sunt ”pe surse”.

“Opacitatea despre care vorbesc de luni de zile se păstrează, ceea ce e total contraproductiv.Deși inițial Guvernul a depășit termenul inițial de 30 aprilie pentru depunerea formei finale a PNRR, nu se știe cât de mult s-a avansat”, și-a continuat europarlamentarul român criticile.

Potrivit Corinei Crețu, Guvernul României va trebui să ofere garanții că poate realmente implementa aceste proiecte în negocierile pe care le poartă cu Comisia Europeană.

“Infrastructura de transport – și mă refer aici la autostrăzi – pare a fi la această oră un punct nevralgic în negocieri, întrucât Comisia Europeană se întreabă – și pe bună dreptate – cum va putea România să ducă la îndeplinire aceste proiecte dacă nu a reușit să absoarbă nici fondurile de coeziune disponibile pentru acest tip de investiții. E prezentat ca un mare succes faptul că se depun proiecte pentru toți cei 29 miliarde EUR. Și pentru 2014-2020 s-au depus proiecte pentru toate sumele, iar la 7 ani de la semnarea programelor operaționale din 2015, absorbția e de 52 la suta. Trist. După ce am depus eforturi imense, împreuna cu Premierul Victor Ponta și serviciile Comisiei, sa încheiem exercițiul bugetar 2007-2014 (primul buget multianual de care a beneficiat Romania ca membra a Uniunii Europene) cu o absorbție de 92%!!! Adevăratul succes va fi folosirea tuturor acestor bani, nu faptul că se propun proiecte pentru toți banii“, a mai punctat ea, pe larg.

Reformele majore pe care România le va include în în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează reforma pensiilor, reforme în politica fiscală în companiile cu capital de stat sau operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare, informează Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene într-un comunicat în care prezintă exemple de investiții.

Cele mai mari alocări vor pentru domeniile transporturilor (8,5 miliarde de euro), educației (3,7 miliarde de euro) și sănătății (2,5 miliarde de euro), reprezentând aproximativ 50% din PNRR. Printre exemplele de investiții mature se regăsesc alocări de aproximativ 600 de milioane de euro pentru digitalizare și de 300 de milioane pentru un fond destinat digitalizării și acțiunii climatice.

România va depune un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru toată suma alocată, 29,2 miliarde de euro, a declarat, joi, premierul Florin Cîţu, subliniind că doreşte ca PNRR să fie aprobat din momentul în care va ajunge la Bruxelles, șeful Guvernului făcând aceste afirmații după o vizită de două zile la Comisia Europeană, unde s-a întâlnit cu președinta Ursula von der Leyen cu vicepreședinții executivi Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis și cu comisarul pentru transporturi Adina Vălean.

Click to comment

Trending

Exit mobile version