Connect with us

FONDURI EUROPENE

Florin Cîțu, după vizita la Bruxelles: România va depune la Comisia Europeană un PNRR cu toată suma alocată – 29,2 miliarde de euro

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

România va depune un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru toată suma alocată, 29,2 miliarde de euro, a declarat, joi, premierul Florin Cîţu, subliniind că doreşte ca PNRR să fie aprobat din momentul în care va ajunge la Bruxelles, șeful Guvernului făcând aceste afirmații după o vizită de două zile la Comisia Europeană, unde s-a întâlnit cu președinta Ursula von der Leyen cu vicepreședinții executivi Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis și cu comisarul pentru transporturi Adina Vălean.

El a precizat că, la finalul şedinţei de Guvern, au fost purtate discuţii despre vizita la Bruxelles referitoare la PNRR şi obiectivele pentru miniştri în următoarele câteva săptămâni, astfel încât să rezulte “cel mai bun” plan, care să fie prezentat Comisiei Europene pentru aprobare, relatează Agerpres.

“Despre ce s-a discutat la Bruxelles? În primul rând, am fost acolo ca să ne asigurăm că sunt pe drumul cel bun cu PNRR, vreau să fie un program care să fie aprobat din momentul în care este depus. Am prezentat Comisiei Europene obiectivele noastre în ceea ce priveşte reforma, obiectivele noastre în ceea ce priveşte economia şi modul în care PNRR va susţine în următoarea perioadă creşterea economică şi reformele”, a explicat Cîţu, după şedinţa Executivului.

Prim-ministrul a spus că a asigurat-o pe şefa Comisiei Europene că actualul Guvern de la Bucureşti va face reforme.

De aceea, avem nevoie şi de un PNRR care să susţină partea de reforme. (…) România va depune un PNRR cu toată suma, 29,2 miliarde de euro, la Bruxelles“, a completat Florin Cîţu. 

De asemenea, Florin Cîțu a anunțat că că va discuta cu PSD despre Planul Național de Reziliență și Relansare (PNRR) și despre contribuția României la bugetul UE.

”Colaborarea cu social-democrații – voi avea o discuție, PNRR nu e doar al acestui guvern. Eu cred că social-democrații nu vor ca România să pună în pericol adoptarea PNRR la nivelul întregii UE”, a spus Florin Cîțu după întoarcerea de la Bruxelles, unde a discutat cu reprezentanții Comisiei Europene.

PSD a boicotat votul legat de creșterea contribuției României la bugetul UE pentru perioada în care planurile naționale de redresare și reziliență vor fi contractate, vot la care e nevoie de două treimi din deputați și senatori, argumentând că nu parlamentarii social-democrați nu vor vota până când Guvernul nu va prezenta PNRR în Parlament.

Amintim că Uniunea Europeană nu poate lansa programul de relansare și reziliență până când nu există o aprobare a bugetelor în fiecare dintre cele 27 de state membre, astfel de decizii fiind întârziate până de curând și în țări precum Germania și Polonia.

Declarațiile premierului, urmate de un briefing susținut de ministru investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, au fost precedate de informații apărute pe surse în presă.

Astfel, conform Digi24, Comisia Europeană a acceptat propunerea României ca 27% din fondurile disponibile prin PNRR să finanțeze construcția de autostrăzi.

Principalele proiecte cu probleme despre care premierul Florin Cîțu a discutat cu Comisia Europeană erau cele care vizau infrastructura, programele de irigații, dar și infrastructura de gaze.

În urma discuțiilor, pentru infrastructură, respectiv pentru autostrăzi și rețeaua de căi ferate, s-au obținut 27% din banii pentru PNRR, adică proiectul cu care a mers inițial România, mai arată sursa citată.

Pentru educație, sănătate, energie, s-au obținut banii pe care îi dorea țara noastră. Astfel, două miliarde de euro vor viza programe de sănătate și patru miliarde de educație.

Comisia Europeană a pus, în schimb, câteva condiții. Astfel, pentru proiectele care urmează să fie trimise în această lună, ministerele trebuie să elaboreze proiectele în detaliu, iar autoritățile locale trebuie să vină cu proiecte clare și exacte pentru a obține banii.

O altă condiție este ca PNRR să fie prezentat în Parlament, în contextul în care Comisia Europeană face apel la statele membre să ratifice decizia privind resursele proprii pentru finanțarea acestor mecanisme.

Premierul Florin Cîțu a efectuat marți și miercuri o vizită la Bruxelles.

Programul premierului a debutat marți seară cu o cină de lucru cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, aceasta din urmă afirmând că executivul european lucrează împreună cu România pentru a finaliza un plan solid de redresare și reziliență, cât mai curând posibil

Miercuri, premierul s-a întâlnit cu Adina Vălean, comisar european pentru Transporturi, în cadrul întrevederii fiind detaliate proiectele de infrastructură prevăzute în PNRR

În aceeași zi, Florin Cîțu a discutat despre obiectivul Guvernului de la Bucureşti de a asigura “o relansare economică şi o creştere economică durabilă post-pandemie”, cu accent pe “reforme şi investiţii” cu vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, și despre prioritățile din cadrul PNRR cu vicepreședintele executivului european, Margrethe Vestager.

Reamintim că ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a anunţat la 26 aprilie că România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe 31 mai, afirmațiile sale venind după o ședință cu președintele Klaus Iohannis, prim-ministrul Florin Cîțu și liderii coaliției, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor.

Ulterior, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a avut o întrevedere virtuală cu vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, în cadrul căreia au discutat, alături de experți din cadrul MIPE și de ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, despre PNRR.

Atât prim-ministrul Florin Cîțu, cât și președintele Klaus Iohannis au dat asigurări că ”până la sfârşitul lui mai vom avea un plan bine pus la punct, agreat cu Comisia Europeană”. Iohannis a afirmat că negocierile legate de PNRR vor continua “până se ajunge la forma care va fi implementată”.

La finalul lunii trecute, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen s-a adresat României și celorlalte state membre într-un mesaj în care a subliniat că executivul european se va asigura ca planurile naționale de redresare să reflecte nivelul înalt de ambiție.

În cazul României, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost lansat în dezbatere publică la 19 martie și are la bază cei 6 piloni principali conveniți de Parlamentul European și de Consiliul UE pe care sunt alocate bugetele sectoriale. PNRR cuprinde 30 de componente subsumate celor 6 piloni: Tranziția spre o economie verde; Transformarea digitală; Creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă; Coeziunea socială și teritorială; Sănătate și reziliență instituțională; Copii, tineri, educație și competențe.

Țara noastră a trebuit să opereze o serie de modificări la PNRR, întrucât Bucureștiul propusese inițial o supra-alocare de aproape 42 de miliarde de euro pentru proiectele menite să asigure redresare economică, transformare verde și digitală și investiții în sănătate, educație și infrastructură.

Aceste reforme și proiecte de investiții publice cuprinse în PNRR trebuie contractate până în 2023 și puse în aplicare până în 2026 pentru a putea accesa cele 29,2 miliarde de euro de care România va putea beneficia din Mecanismul de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

FONDURI EUROPENE

Noua ediție a programului Start-Up Nation continuă în 2024 cu fonduri europene. Tinerii între 18-35 ani sunt așteptați să-și depună planurile de afaceri din septembrie

Published

on

© Guvernul României

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a anunțat vineri, în cadrul evenimentului “Ziua Întreprinzătorilor din România” de la Păulești, că noua ediție a programului Start-Up Nation va continua anul acesta cu fonduri europene și va avea anumite specificități, informează Agerpres.

„Probabil că undeva începând cu luna iunie, formatorii vor putea să se înscrie pe o platformă. Va fi necesar să facem cursuri de 40 de ore, indiferent dacă am avut sau nu cursuri sau am terminat o universitate economică”, a explicat ministrul.

Oprea a menționat că planurile de afaceri vor putea fi depuse începând cu luna septembrie, iar programul se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din toată țara. „Pentru anumite zone avem şi o anumită specificitate, astfel încât să reușim integrarea celor care sunt în anumite forme de educare la acel moment”, a adăugat el.

Ministrul a subliniat că programul are un buget de 446 de milioane de euro și că alocația financiară nerambursabilă va fi mărită de la 200.000 de lei la 250.000 de lei. „Cred că este o valoare mai bună pentru a putea să avem un debut în afaceri, aşa cum am învăţat din discuţiile şi din dialogul cu dumneavoastră”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

În ceea ce privește platforma pentru femeile antreprenor, ministrul a precizat că aceasta este aproape finalizată în colaborare cu STS. „La sfârşitul lunii mai, mai avem atât, foarte puţin cu STS-ul pentru a avea platforma necesară pentru ca doamnele antreprenor să se poată înscrie pentru Femei Antreprenor. Programul este gata, este publicat, este în transparenţă, trebuie doar să avem platforma pe care vă puteţi înscrie”, a afirmat el.

Ministrul Ștefan-Radu Oprea a făcut aceste declarații în cadrul evenimentului organizat de Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Prahova.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Marcel Boloș arată beneficiile aderării la UE: România a contribuit cu 30 de mld. de euro la bugetul european, dar a primit înapoi peste 95 mld. de euro

Published

on

© Ministerul Finanțelor

România a primit peste 95 de miliarde de euro și a contribuit cu 30 de miliarde de euro la bugetul UE, rezultând un surplus de 65 de miliarde de euro în cei 17 ani de apartenență la blocul european, transmite ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, într-o postare pe Facebook, în care evidențiază importanța fondurilor europene pentru țară.

O analiză a datelor arată că fiecare euro contribuit a adus înapoi 3 euro, ceea ce subliniază impactul pozitiv al fondurilor europene asupra economiei românești. Aceste fonduri au fost investite în diverse domenii, inclusiv în infrastructură modernizată și dezvoltare regională, generând o serie de beneficii tangibile pentru cetățeni.

 

„Datorită acestor fonduri, în 2020 am reușit să trecem pragul de 30 miliarde lei investiți din bani europeni într-un singur an, iar anul trecut am atins nivelul record de 80 miliarde lei”, menționează Marcel Boloș.

Printre exemplele concrete de proiecte finanțate prin fonduri europene se numără: 

  • Zeci de școli și grădinițe au fost construite de la zero sau modernizate cu fonduri europene, inclusiv în comune și orașe mici.
  • Peste 1.300 km de drumuri au fost construite sau modernizate.
  • Prin fondurile europene aferente perioadei 2014 – 2020, peste 95.000 de companii din România au fost sprijinite să devină mai productive prin investiții în retehnologizare, automatizare, creșterea eficienței energetice, formarea angajaților.
  • Aeroporturi regionale modernizate sau în curs de modernizare și extindere cu fonduri europene, în județe liberale – Iași, Cluj, Suceava, Sibiu, Bihor, Maramureș.
  • Noul pod peste Tisa, către Ucraina, cel mai mare șantier deschis în Maramureș după 1990, cu o finanțare de 30 milioane euro prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
  • Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată – mii de kilometri de rețea, care au adus normalitatea în milioane de case

Ministrul Boloș subliniază, de asemenea, că aderarea la UE a avut un impact semnificativ asupra pieței muncii, cu majorări repetate ale salariului minim în ultimii 17 ani. 

„Pentru români s-a tradus și în salarii mai mari. În ultimii 17 ani, salariul minim a fost majorat de 20 de ori. Atunci, în 2007, salariul minim pe economie a crescut de la 390 de lei brut, la 3.300 lei brut.”

Nu în ultimul rând, ministrul Finanțelor evidențiază că aderarea la UE a însemnat și integrarea în piața unică, facilitând libera circulație a mărfurilor, persoanelor, serviciilor și capitalului, ceea ce a generat o dublare a  investițiilor străine de la aderare, respectiv de la 42 de miliarde (2007) la aproximativ 108 miliarde de euro (2022).

Aceste informații evidențiază contribuția pozitivă a fondurilor europene la dezvoltarea României și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor săi, subliniind importanța continuării investițiilor în aceste proiecte în viitor.

Continue Reading

FONDURI EUROPENE

Curtea de Conturi Europeană: Recuperarea de către CE a fondurilor europene cheltuite necorespunzător durează prea mult

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Auditorii UE au constatat că, deși Comisia Europeană asigură înregistrarea corectă și promptă a cheltuielilor neconforme, recuperarea banilor respectivi durează adesea prea mult. În cazul fondurilor pentru agricultură gestionate în comun, pentru care responsabilitatea primară revine statelor membre, ratele de recuperare sunt în general scăzute. Există însă diferențe considerabile de la o țară UE la alta. Între 2014 și 2022, au fost raportate, pentru toate domeniile, cheltuieli UE neconforme (bani cheltuiți necorespunzător) în valoare de 14 miliarde de euro. Recuperarea acestor bani este un element esențial al integrității financiare a Uniunii Europene și a sistemului său de control intern, arată Curtea de Conturi Europeană.

„Recuperarea” fondurilor UE este procesul prin care se solicită rambursarea totalității sau a unei părți a sumelor plătite unei organizații de punere în aplicare sau unui beneficiar pentru că s-a constatat ulterior că respectivii nu au respectat cerințele de finanțare stabilite de UE. Problema este că, odată banii plătiți, recuperarea lor durează adesea foarte mult și uneori chiar eșuează. Curtea de Conturi Europeană a observat că, de regulă, trec între 14 și 23 de luni de la încheierea activităților finanțate până la emiterea unei cereri de rambursare. Trec apoi alte 3-5 luni înainte ca banii să fie efectiv recuperați. Fondurile la a căror recuperare se renunță pur și simplu reprezintă între 1 % și 8 %.

„Nu ar trebui precupețit niciun efort atunci când vine vorba de recuperarea cât mai rapid a banilor de la UE cheltuiți necorespunzător”, a declarat domnul Jorg Kristijan Petrovič, membrul Curții responsabil de acest audit. „UE are această responsabilitate față de contribuabili și orice eșec în a recupera banii riscă să submineze încrederea cetățenilor UE”.

Potrivit Raportului anual pe 2022 al Curții de Conturi Europene, rata cheltuielilor neconforme a reprezentat în perioada 2021-2022 între 3 % și 4,2 % din buget. Altfel spus, recuperarea eficace a fondurilor devine o problemă din ce în ce mai presantă. Totuși, pentru că doar 20 % din buget este gestionat direct de Comisia Europeană, eliminarea erorilor și recuperarea fondurilor respective se pot dovedi problematice.

Auditorii au constatat că principalele probleme legate de recuperarea fondurilor supuse gestiunii directe sau gestiunii indirecte își au rădăcina în intervalul de timp lung care se scurge între identificarea unei nereguli financiare și emiterea ordinului de recuperare. De asemenea, s-a constatat că, în domeniul acțiunilor externe, informațiile referitoare la impactul unor cheltuieli neconforme sunt incomplete.

Pentru a îmbunătăți viteza recuperărilor în domeniul acțiunilor externe, auditorii au recomandat să se reducă nu numai timpul necesar pentru constatarea cheltuielilor neconforme, ci și perioada care trece înainte să fie lansate procedurile de recuperare. În acest sens, ei au sugerat să se îmbunătățească planificarea activității de audit și examinarea impactului financiar al cheltuielilor neconforme cu caracter sistematic. De asemenea, auditorii au recomandat ca stimulentele care au existat în ciclul precedent de finanțare să fie reintroduse pentru a încuraja statele membre să procedeze la recuperările fondurilor în domeniul agriculturii. În ciclul precedent, statele membre erau obligate să ramburseze la bugetul UE jumătate din fondurile pe care nu au reușit să le recupereze într-o perioadă de 4-8 ani.

Totodată, auditorii au recomandat Comisiei să pună la dispoziție date anuale exacte și complete cu privire la cheltuielile pentru care s-au constatat neconformități și să explice ce măsuri s-au luat pentru corectarea acestora, astfel încât procesul să poată fi îmbunătățit în viitor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
COMISIA EUROPEANA11 hours ago

Comisia Europeană salută decizia țărilor membre de a interzice activitățile de difuzare în UE a patru noi canale mass-media asociate Rusiei: Măsurile ar trebui menținute până când vor înceta să mai dezinformeze

U.E.11 hours ago

”Scutul estic”. Polonia anunță o investiție de peste 2 miliarde de euro pentru întărirea frontierei sale estice: ”Va fi un element de descurajare”

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Cel de-al optulea Consiliu de asociere UE-R. Moldova ce va avea loc în 21 mai se va axa pe procesul de aderare a acestei țări la Uniunea Europeană și pe reformele pe care trebuie să le implementeze Chișinăul

U.E.14 hours ago

Cel puțin opt țări din UE susțin o repatriere a refugiaților sirieni, anunță Ciprul: Stabilitatea în această ţară nu a fost restabilită integral, dar trebuie să creăm condițiile care permit revenirea tuturor persoanelor în Siria

ROMÂNIA16 hours ago

Într-o eră marcată de o transformare digitală rapidă, misiunea ICI București este să dezvolte soluții inteligente care să răspundă nevoilor societății moderne, subliniază directorul general al institutului

ROMÂNIA17 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

NATO18 hours ago

România și Olanda au organizat, la Haga, Conferința “NATO Cyber Defence Pledge”, Odobescu subliniind creșterea rolului securității cibernetice în apărarea NATO

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Franța își irită aliații invitând Rusia la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Parisul se apără afirmând: “Contrar Kremlinului, Franța nu face revizionism politic al istoriei”

ALEGERI EUROPENE 20241 day ago

“Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”: Clipul electoral lansat de Parlamentul European a fost vizionat de peste 190 de milioane de ori

REPUBLICA MOLDOVA1 day ago

De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

ROMÂNIA17 hours ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA2 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL3 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA6 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL1 week ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending