INTERNAȚIONAL

Donald Trump și Viktor Orban, întâlnire la Casa Albă marcată de afinități: “Sunteți respectat în întreaga Europă, probabil ca și mine, un pic controversat, dar asta e bine”

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

Președintele american Donald Trump și premierul maghiar Viktor Orban s-au întâlnit luni, pentru prima dată, la Casa Albă, într-o întrevedere bilaterală criticată de mai mulți legiuitori americani și privită cu suspiciune dinspre Europa în condițiile în care aceasta a avut loc cu puțin timp înainte de alegerile europene, scrutin în care partidul controversatului liderului de la Budapesta pare și mai îndepărtat de valorile pro-europene și mai apropiat de spectrul naționalist.

În debutul întâlnirii lor din Biroul Oval, Trump a spus că Orban este ”un om respectat” care a făcut ”ceea ce este corect în privința imigrației”, relatează The Guardian.

Sunteți respectat în întreaga Europă, probabil ca și mine, un pic controversat, dar asta e bine. Ați făcut o treabă bună și ți-ai păstrat țara în siguranță”, a spus Donald Trump, citat de Euronews.

În continuare, Viktor Orban a evocat faptul că se află la Casa Albă după 20 de ani și a punctat asupra impactului pozitiv pe care comunitatea maghiară l-a adus la dezvoltarea SUA. 

Premierul maghiar, cel care a fost recent suspendat din PPE, cea mai mare familie politică europeană, și care cochetează cu o alianță a populiștilor alături de vicepremierul italian Matteo Salvini, a arătat că este ”bucuros să își slujească națiunea”.

Din popor, de către popor, pentru popor, aceasta este baza guvernului maghiar. Suntem fericiți să slujim națiunea noastră. Avem o nouă constituție acceptată în 2011 și funcționează bine“, a transmis Viktor Orban.

Printre subiectele pe care Trump și Orban le-au abordat se numără cooperarea în cadrul NATO, comerțul, precum și planurile Budapestei de a achiziționa rachete cu rază medie de acțiune din partea SUA.

Președintele american Donald Trump l-a primit, luni, la Casa Albă pe premierul Ungariei, Viktor Orban, o întâlnire privită cu nemulțumire de senatori americani care critică derapajele anti-occidentale ale liderului de la Budapesta, dar care a marcat o nouă bornă în relațiile reci dintre cei doi aliați. Prezența lui Orban la Washington va fi prima a unui premier maghiar după 14 ani și are loc la 21 de ani după ce actualul prim-ministru al Ungariei era primit la Casa Albă, în aceeași calitate, de președintele Bill Clinton.

Ea a urmat vizitei secretarului de Stat american Mike Pompeo la Budapesta din luna februarie. Atunci, șeful diplomației americane a devenit primul secretar de Stat după Hillary Clinton în 2011 care s-a aflat la Budapesta, care este de multe ori considerată ”capitala prietenă Rusiei”, Pompeo anunțând revenirea SUA în regiune. Amintim că încă de anul trecut, administrația americană și-a anunțat pregătirea pentru o nouă competiție geopolitică cu Rusia și cu China, inclusiv în fief-ul aliaților central și est-europeni, este sarcina principală a politicii externe americaneavertizând asupra arsenalului Moscovei și Beijing-ului, de la agresivitate militară și tactici de manipulare, corupție și propagandă în cazul Rusiei la o ”diplomație a datoriei” în cazul Chinei.

Întrevederea Trump – Orban a avut loc în aceeași zi în care China a decis să suplimenteze tarifele comerciale impuse produselor americane ca urmare a unei decizii similare a SUA și în urma eșecului negocierilor de săptămâna trecută între Washington și Beijing. Un amănunt interesant în acest context a fost redat și de faptul că Ungaria lui Viktor Orban s-a apropiat economic de China, premierul maghiar fiind prezent luna trecută la Beijing, la forumul Inițiativei ”Noul Drum al Mătăsii”, care a reunit 37 de lideri, inclusiv președintele rus Vladimir Putin și premierul italian Giuseppe Conte.

 

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version