Corina Crețu

Eurodeputatul Corina Crețu: România este unul dintre principalii beneficiari ai Politicii de coeziune, ”cel mai important instrument de investiții al UE”

Published

on

© European Union 2017 - Source : EP

Politica de coeziune este cel mai important instrument de investiții al Uniunii Europene, iar România este unul dintre principalii beneficiari ai acestor investiții, a subliniat eurodeputatul Corina Crețu, fost comisar european pentru politică regională.

Pentru perioada 2021-2027, România ar urma să primească, prin Politica de coeziune, aproape 31 de miliarde de euro, cu 6 miliarde mai mult față de actuala perioadă de programare, fapt datorat și fostului comisar pentru politică regională, , care a reușit din această calitate ca ”țările cu cel mai mic Produs Intern Brut / cap de locuitor să obțină alocări mai mari”.

”Cu ajutorul fondurilor europene, România a reușit să se dezvolte economic și să reducă parte din decalajele sociale la nivelul țării. Din 2007 până în prezent, mii de întreprinderi au fost sprijinite cu bani europeni  în eforturile lor de a deveni mai competitive; o parte din infrastructura de transport rutier și feroviar a fost modernizată, au fost modernizați 370 de km de drumuri județene, iar alți 2400 de km de drumuri județene au fost reabilitați. De asemenea, datorită investițiior europene în proiecte de creștere a eficienței energetice, 60.000 de apartamente au fost reabilitate termic”, a punctat Corina Crețu.

Chiar dacă Romania a încheiat exercițiul financiar 2007-2014 cu o rată de absorbție de 92%, performanța nu a fost duplicată și în timpul exercițiului financiar 2014-2020, când țara noastră a reușit să investească sub 60% din fondurile care i-au fost alocate.

Europarlamentarul semnalează că data limită de cheltuire a acestor bani este 31 decembrie 2023.

”În lipsa proiectelor, creșterea semnificativă a ratei de absorbție devine imposibilă pentru Romania într-un timp atât de scurt. De aceea am salutat și sprijinit propunerea Comisiei Europene de a se crea un fond special (CARE), prin care Romania va putea deconta fondurile cheltuite privind primirea refugiaților ucraineni din fondurile rămase neutilizate, care riscau sa fie pierdute definitiv. Aceasta măsură va fi votată in plenul Parlamentului European, în regim de urgență, în sesiunea plenara de joi”, a mai spus Crețu.

Europarlamentarul speră că ”autoritățile române vor ști  să utilizeze eficient oportunitatea istorică de dezvoltare”, oferită prin cele 31 de miliarde de euro ce îi revin României în actualul exercițiu financiar prin Politica de Coeziune.

”Pentru perioada 2021-2027, România ar urma să primească, prin Politica de coeziune, aproape 31 de miliarde de euro, cu 6 miliarde mai mult față de actuala perioadă de programare. Sunt mândră că am reușit ca țările cu cel mai mic Produs Intern Brut / cap de locuitor sa obțină alocații mai mari, dar realizarea proiectelor și implementarea lor este in sarcina exclusiva a Statelor Membre.  Sper că autoritățile române vor ști  să utilizeze eficient această oportunitate istorică de dezvoltare cu ajutorul fondurilor europene. Din păcate, aceste speranțe se diminuează cu fiecare zi care trece. În ciuda faptului ca atât Bugetul alocat României cât si Regulamentele pentru folosirea fondurilor europene pentru perioada 2021-2027 au fost aprobate încă de la 1 Iulie anul trecut, tara noastră nu a încheiat încă Acordul de Asociere si Programele Operaționale pentru aceasta perioada cu Comisia Europeană”, a conchis Corina Crețu.

Citiți și:
Raport privind coeziunea în UE: 5 din 8 regiuni din România au avut printre cele mai mari creșteri de PIB/capita. Totuși, țara noastră riscă să fie prinsă „într-o capcană a dezvoltării”

Bugetul UE de 392 de miliarde de euro pentru Politica de coeziune în următorii șapte ani reprezintă o investiție în programele naționale și regionale, inclusiv în cele care vizează creșterea economică, crearea de locuri de muncă, integrarea socială și o mai bună cooperare.

Pentru a fi mai ușor de urmărit proiectele finanțate prin Politica de coeziune începând cu 2014, Comisia Europeană a lansat „Kohesio”, o platformă publică online care reunește toate informațiile referitoare la peste 1,5 milioane de proiecte din toate cele 27 de state membre, finanțate din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul de coeziune și Fondul social european (FSE).

 

Click to comment

Trending

Exit mobile version