U.E.

Fostul șef al Comisiei Europene speră că acordul statelor membre privind relansarea economică post-pandemie să fie „foarte aproape” de planul Merkel-Macron

Published

on

© European Union, 2018/Source: EC - Audiovisual Service

Fostul președinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susține planul franco-german în valoare de 500 miliarde de euro pentru relansarea economiilor din UE în urma crizei pandemice cu consecințe socio-economice extinse, considerând că ar fi „răspunsul corect” și „absolut necesar”, potrivit unui interviu acordat Deutsche Welle.

„Cred că propunerea înaintată de Germania și Franța este un răspuns corect”, a spus Juncker. „Permite Uniunii Europene să răspundă cu solidaritate, în special pentru membrii din sudul Europei. Acest lucru este absolut necesar”, a precizat fostul înalt oficial european. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel au propus luni un plan de relansare pentru Uniunea Europeană de 500 de miliarde de euro pentru a face faţă impactului economic provocat de noul coronavirus, care a aruncat Europa într-o recesiune de o amploare istorică.

Conform propunerii celor doi, banii ar urma să fie adunaţi în numele Uniunii Europene de pe pieţele de capital şi să se îndrepte către ţările cele mai afectate de criză în cadrul bugetului UE pentru perioada 2021-2027. De asemenea, propunerea Merkel-Macron sugerează acordarea autorității Comisiei Europene pentru a împrumuta bani în numele UE, propunere despre care președintele francez a subliniat că este pentru prima dată când Parisul și Berlin cad de acord pentru instituirea unei datorii comune a UE.

Cu toate acestea, succesoarea sa în fruntea Comisiei, Ursula von der Leyen, se confruntă cu o situație dificilă. Italia și Spania – cele mai afectate țări ale UE – sprijină inițiativa, însă alte state membre așa-zis „frugale”, cum ar fi Austria, Danemarca, Olanda și Suedia au anunțat deja că vor veni cu o contrapropunere la planul franco-german care să nu implice acordarea de granturi pentru sprijinirea țărilor celor mai afectate de pandemie, ci împrumuturi ca expresie a solidarității europene. 

În acest context, fostul președinte al Comisiei Europene a avertizat că lipsa unui acord pe această temă ar însemna că UE se află într-un impac crucial pentru viitorul său: „Dacă nu putem să adunăm un minim de solidaritate pentru a aborda acest lucru împreună și pentru a crea un viitor comun, atunci Europa este într-o criză existențială foarte gravă”, a spus el. 

„Fiecare țară, fiecare guvern și mai târziu fiecare parlament național are dreptul și datoria de a examina îndeaproape această propunere”, a recunoscut Juncker. „Dar aș dori să cred că răspunsul final va fi foarte aproape de planul franco-german”, a adăugat acesta.

Juncker, al cărui mandat de cinci ani în funcția de șef al Comisiei s-a încheiat în noiembrie anul trecut, a mai spus că speră că actele de solidaritate realizate în timpul pandemiei îi vor face pe oameni „europeni mai buni”.

Click to comment

Trending

Exit mobile version