EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Într-o vizită la Washington, Victor Negrescu promovează consolidarea cooperării SUA cu UE și România: Țara noastră poate conta pe sprijinul direct al SUA ca să devină un hub regional de stabilitate

Published

on

© Victor Negrescu/ Fcaebook

Eurodeputatul Victor Negrescu se într-o vizită în Statele Unite, în cadrul căreia a avut mai multe întâlniri la nivel înalt pentru a promova cooperarea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, în general, și România, în particular.

Acesta și-a început vizita cu o întrevedere cu reprezentantul Departamentului de Stat responsabil de România, Jessica Warder, cu care a discutat despre situația tensionată de la Marea Neagră.

”România se poate baza pe sprijinul direct al Statelor Unite ca să devină un hub regional capabil să asigure dezvoltarea și stabilitatea flancului estic al NATO. Am discutat cu reprezentanții Departamentului de Stat despre consolidarea relațiilor noastre bilaterale, precum și despre modul în care putem dezvolta în continuare proiectele noastre comune împreună cu Uniunea Europeană”, a detaliat eurodeputatul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Călătoria i-a oferit prilejul de a participa alături de adjunctul principal al secretarului pentru afaceri europene în cadrul Departamentului de Stat, ambasadoarea Yuri Kim, la Săptămâna Transatlantică, conferință desfășurată la Casa Reprezentanților.

”Am discutat despre provocările cu care se confruntă România la Marea Neagră, și despre concluziile Summitului NATO de la Vilnius, existând premise bune pentru consolidarea prezenței militare americane în România, precum și perspective importante pentru dezvoltarea industriei de apărare”, a spus Negrescu.

Acesta a reamintit că ”România, Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO sunt angajate neechivoc pentru protejarea valorilor noastre democratice și a normelor juridice internaționale, atât prin sprijinul oferit Ucrainei, cât și prin demersurile pe care le facem împreună pentru consolidarea Flancului Estic”.

”România are mulți prieteni în Statele Unite”, și-a exprimat recunoștința Victor Negrescu în discuțiile purtate cu numeroși senatori și reprezentanți ai administrației americane ce au vizat promovarea propunerii bipartizane susținute de mai mulți senatori americani privind o lege specială legată de Marea Neagră (Black Sea Security Act).

”În prezent, acest proiect este depus ca amendament la legislația privind implementarea bugetului de apărare pe anul 2024. Sper ca eforturile noastre de a explica importanța aprobării acestui document să ajute la adoptarea sa. Una dintre discuțiile foarte interesante a fost cu senatorul Mike Rounds, un prieten al României în Comisia pentru Apărare din Senatul american. De altfel, cooperarea dintre România și Statele Unite s-a dezvoltat foarte mult pe zona de apărare, demonstrând angajamentul nostru pentru consolidarea relațiilor dintre cele două țări, precum și obiectivele comune pe care le împărtășim la nivel internațional”, a detaliat europarlamentarul.

 

Pentru a ”seta ține clare și inițiative de lungă durată capabile să dea o și mai mare consistență relațiilor noastre transatlantice”, Victor Negrescu a discutat cu Mike Lawler, co-președinte al Grupului de prietenie cu Republica Moldova, despre ” crearea unei platforme comune, Next Generation Leadership, în cadrul Transatlantic Policy Network, compusă din aleși parlamentari de la nivel european și american interesați de dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre Statele Unite și Uniunea Europeană”.

În urma unei întâlniri cu vice-secretarul adjunct pentru Europa din cadrul Departamentului pentru Comerț, David De Falco, eurodeputatul a anunțat că acesta ”urmează să efectueze două noi misiuni cu oameni de afaceri la noi în țară, promițându-ne, totodată, sprijinul său pentru Forumul de Afaceri dedicat Inițiativei celor Trei Mări, pe care România îl organizează în luna septembrie la București”.

În timpul vizitei lui Negrescu în SUA, Senatul Statelor Unite a aprobat și legea privind securitatea Mării Negre, ca parte a legii privind autorizarea bugetului apărării, textul urmând a fi dezbătut și votat și în Camera Reprezentanților din Congresul american.

Citiți și: Marcel Ciolacu salută interesul comun al Congresului și al administrației SUA pentru regiunea Mării Negre: Vești grozave pentru aprofundarea securității și a legăturilor economice

”Reprezintă un mesaj puternic de sprijin pentru România și pentru regiunea noastră în acest context regional marcat de provocări. De altfel, Partidul Social Democrat a promovat constant acest demers legislativ, efectuând, prin reprezentanții săi, mai multe vizite la Washington pentru a convinge parlamentarii americani. Chiar săptămâna aceasta am discutat personal cu echipa care a inițiat proiectul legislativ, dar și cu o serie de senatori și cu colaboratorii lor pentru a-i convinge să susțină amendamentul. Îi felicit cu această ocazie pe senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney pentru reușita lor și pentru suportul oferit regiunii. Aprobarea acestui proiect înseamnă aplicarea unei strategii integrate pentru Marea Neagră, care cuprinde atât dimensiunea de apărare, cât și componente importante pe zona economică, industriei de apărare, energiei sau consolidării democratice”, a evidențiat europarlamentarul.

Din calitatea de vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European, Victor Negrescu s-a întâlnit cu primul prorector al prestigioasei Universități George Washington, dr. Teresa Murphy.

”Am discutat despre cum putem integra mai bine informații despre România și zona Mării Negre în curricula universitară a acestei instituții de învățământ la care au studiat zeci de câștigători ai premiului Nobel și lideri politici ai lumii”, a detaliat europarlamentarul.

De asemenea, acesta a abordat și ”tema cooperării academice cu România și participarea studenților români la programele universității americane”.

”Sunt bucuros să constat disponibilitatea acestora de a dezvolta noi colaborări cu România”, și-a exprimat încântarea Negrescu.

Eurodeputatul a mai avut ”trei întâlniri de substanță la Washington” cu Ian Brzezinski, fost asistent adjunct al Secretarului Apărării pentru politici europene și NATO și expert în securitate națională și politică externă în cadrul Atlantic Council, una din cele mai prestigioase organizații din Statele Unite,  dr. Florina Lepădatu, director executiv Alianța, o organizație foarte activă care își propune să aducă mai aproape Statele Unite și România, dar și cu echipa lui Geoffrey Pyatt, secretar de stat adjunct pentru resurse energetice din Departamentul de Stat, care urmează să vină în curând în România.

” Uneori, americanii văd mai bine oportunitățile pe care le are țara noastră. Le mulțumesc tuturor celor pe care i-am întâlnit pentru efortul și sprijinul lor în vederea integrării României în programul Visa Waiver. Datele arată tot mai bine, este timpul să facem ultimii pași procedurali și, ulterior, să promovăm acest deziderat, mobilizând numeroșii aliați din Congresul american”, a conchis Victor Negrescu.

Click to comment

Trending

Exit mobile version