Connect with us

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI

Într-o vizită la Washington, Victor Negrescu promovează consolidarea cooperării SUA cu UE și România: Țara noastră poate conta pe sprijinul direct al SUA ca să devină un hub regional de stabilitate

Published

on

© Victor Negrescu/ Fcaebook

Eurodeputatul Victor Negrescu se într-o vizită în Statele Unite, în cadrul căreia a avut mai multe întâlniri la nivel înalt pentru a promova cooperarea dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, în general, și România, în particular.

Acesta și-a început vizita cu o întrevedere cu reprezentantul Departamentului de Stat responsabil de România, Jessica Warder, cu care a discutat despre situația tensionată de la Marea Neagră.

”România se poate baza pe sprijinul direct al Statelor Unite ca să devină un hub regional capabil să asigure dezvoltarea și stabilitatea flancului estic al NATO. Am discutat cu reprezentanții Departamentului de Stat despre consolidarea relațiilor noastre bilaterale, precum și despre modul în care putem dezvolta în continuare proiectele noastre comune împreună cu Uniunea Europeană”, a detaliat eurodeputatul într-un mesaj publicat pe Facebook.

Călătoria i-a oferit prilejul de a participa alături de adjunctul principal al secretarului pentru afaceri europene în cadrul Departamentului de Stat, ambasadoarea Yuri Kim, la Săptămâna Transatlantică, conferință desfășurată la Casa Reprezentanților.

”Am discutat despre provocările cu care se confruntă România la Marea Neagră, și despre concluziile Summitului NATO de la Vilnius, existând premise bune pentru consolidarea prezenței militare americane în România, precum și perspective importante pentru dezvoltarea industriei de apărare”, a spus Negrescu.

Acesta a reamintit că ”România, Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO sunt angajate neechivoc pentru protejarea valorilor noastre democratice și a normelor juridice internaționale, atât prin sprijinul oferit Ucrainei, cât și prin demersurile pe care le facem împreună pentru consolidarea Flancului Estic”.

”România are mulți prieteni în Statele Unite”, și-a exprimat recunoștința Victor Negrescu în discuțiile purtate cu numeroși senatori și reprezentanți ai administrației americane ce au vizat promovarea propunerii bipartizane susținute de mai mulți senatori americani privind o lege specială legată de Marea Neagră (Black Sea Security Act).

”În prezent, acest proiect este depus ca amendament la legislația privind implementarea bugetului de apărare pe anul 2024. Sper ca eforturile noastre de a explica importanța aprobării acestui document să ajute la adoptarea sa. Una dintre discuțiile foarte interesante a fost cu senatorul Mike Rounds, un prieten al României în Comisia pentru Apărare din Senatul american. De altfel, cooperarea dintre România și Statele Unite s-a dezvoltat foarte mult pe zona de apărare, demonstrând angajamentul nostru pentru consolidarea relațiilor dintre cele două țări, precum și obiectivele comune pe care le împărtășim la nivel internațional”, a detaliat europarlamentarul.

 

Pentru a ”seta ține clare și inițiative de lungă durată capabile să dea o și mai mare consistență relațiilor noastre transatlantice”, Victor Negrescu a discutat cu Mike Lawler, co-președinte al Grupului de prietenie cu Republica Moldova, despre ” crearea unei platforme comune, Next Generation Leadership, în cadrul Transatlantic Policy Network, compusă din aleși parlamentari de la nivel european și american interesați de dezvoltarea și consolidarea relațiilor dintre Statele Unite și Uniunea Europeană”.

În urma unei întâlniri cu vice-secretarul adjunct pentru Europa din cadrul Departamentului pentru Comerț, David De Falco, eurodeputatul a anunțat că acesta ”urmează să efectueze două noi misiuni cu oameni de afaceri la noi în țară, promițându-ne, totodată, sprijinul său pentru Forumul de Afaceri dedicat Inițiativei celor Trei Mări, pe care România îl organizează în luna septembrie la București”.

În timpul vizitei lui Negrescu în SUA, Senatul Statelor Unite a aprobat și legea privind securitatea Mării Negre, ca parte a legii privind autorizarea bugetului apărării, textul urmând a fi dezbătut și votat și în Camera Reprezentanților din Congresul american.

Citiți și: Marcel Ciolacu salută interesul comun al Congresului și al administrației SUA pentru regiunea Mării Negre: Vești grozave pentru aprofundarea securității și a legăturilor economice

”Reprezintă un mesaj puternic de sprijin pentru România și pentru regiunea noastră în acest context regional marcat de provocări. De altfel, Partidul Social Democrat a promovat constant acest demers legislativ, efectuând, prin reprezentanții săi, mai multe vizite la Washington pentru a convinge parlamentarii americani. Chiar săptămâna aceasta am discutat personal cu echipa care a inițiat proiectul legislativ, dar și cu o serie de senatori și cu colaboratorii lor pentru a-i convinge să susțină amendamentul. Îi felicit cu această ocazie pe senatorii Jeanne Shaheen și Mitt Romney pentru reușita lor și pentru suportul oferit regiunii. Aprobarea acestui proiect înseamnă aplicarea unei strategii integrate pentru Marea Neagră, care cuprinde atât dimensiunea de apărare, cât și componente importante pe zona economică, industriei de apărare, energiei sau consolidării democratice”, a evidențiat europarlamentarul.

Din calitatea de vicepreședinte al Comisiei pentru cultură și educație din Parlamentul European, Victor Negrescu s-a întâlnit cu primul prorector al prestigioasei Universități George Washington, dr. Teresa Murphy.

”Am discutat despre cum putem integra mai bine informații despre România și zona Mării Negre în curricula universitară a acestei instituții de învățământ la care au studiat zeci de câștigători ai premiului Nobel și lideri politici ai lumii”, a detaliat europarlamentarul.

De asemenea, acesta a abordat și ”tema cooperării academice cu România și participarea studenților români la programele universității americane”.

”Sunt bucuros să constat disponibilitatea acestora de a dezvolta noi colaborări cu România”, și-a exprimat încântarea Negrescu.

Eurodeputatul a mai avut ”trei întâlniri de substanță la Washington” cu Ian Brzezinski, fost asistent adjunct al Secretarului Apărării pentru politici europene și NATO și expert în securitate națională și politică externă în cadrul Atlantic Council, una din cele mai prestigioase organizații din Statele Unite,  dr. Florina Lepădatu, director executiv Alianța, o organizație foarte activă care își propune să aducă mai aproape Statele Unite și România, dar și cu echipa lui Geoffrey Pyatt, secretar de stat adjunct pentru resurse energetice din Departamentul de Stat, care urmează să vină în curând în România.

” Uneori, americanii văd mai bine oportunitățile pe care le are țara noastră. Le mulțumesc tuturor celor pe care i-am întâlnit pentru efortul și sprijinul lor în vederea integrării României în programul Visa Waiver. Datele arată tot mai bine, este timpul să facem ultimii pași procedurali și, ulterior, să promovăm acest deziderat, mobilizând numeroșii aliați din Congresul american”, a conchis Victor Negrescu.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

Victor Negrescu

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Europarlamentarul român Victor Negrescu a prezentat, în Comisia pentru Afaceri Constituționale din Parlamentul European, raportul prin care se definește obligativitatea principiului cooperării loiale în procesul decizional european, se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României la spațiul Schengen, se limitează amânarea deciziilor de către Consiliu și se propune o procedură legislativă specială și simplificată atunci când mecanismele interinstituționale nu sunt funcționale, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Există la nivel european mai multe cazuri în care Consiliul nu a respectat principiul cooperării loiale prezentat în tratatele europene și în care a blocat procesul decizional european, inclusiv prin aplicarea unor veto-uri nejustificate legal.

Prin acest raport, Parlamentul European caută să clarifice din punct de vedere juridic aceste aspecte în așa fel încât, în contextul discuțiilor privind aderarea României la spațiul Schengen, al unui nou vot în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne și al unui posibil atac la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, să existe argumente legale suplimentare în favoarea obiectivului țării noastre de a intra în zona de liberă circulație.

Raportul solicită ca pozițiile statelor membre la momentul adoptării unui act de către Consiliu să fie prezentate public și să se introducă obligativitatea unei justificări legale obligatorii, în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii. Aceste justificări s-ar face în baza dispozițiilor tratatului și Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene. Acest lucru ar conduce inclusiv la situația în care veto-ul aplicat de guvernul din Austria privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen să fie justificat legal.

Totodată, prin acest act, Parlamentul European dispune limitarea în timp a termenului de decizie la nivel de Consiliu, propune introducerea unor mecanisme decizionale simplificate atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat și solicită creșterea rolului avizului dat de legislativul european și Comisia Europeană în privința aderării la spațiul Schengen ceea ce ar putea presa Consiliu în adoptarea unui vot pozitiv inclusiv pentru țara noastră” a explicat demersul său vicepreședintele PES și PSD, Victor Negrescu.

Propunerea de raport a eurodeputatului social-democrat urmează să fie aprobată în Comisia pentru Afaceri Constituționale la finalul lunii noiembrie.

Continue Reading

Victor Negrescu

Parlamentul European a inclus în bugetul UE din 2024 propunerile lui Victor Negrescu privind creșterea fondurilor pentru fermieri: “Sprijinim fermierii români”

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP

Parlamentul European a inclus, în proiectul de buget pentru anul 2024, propunerile grupului social-democrat european privind creșterea fondurilor pentru agricultură, a anunțat luni europarlamentarul Victor Negrescu, în calitate de responsabil al grupului S&D din Parlamentul European pentru bugetul de anul viitor al Uniunii Europene.

“Sprijinim fermierii români”, a scris Negrescu, pe pagina sa de Facebook.

El a precizat că în cadrul negocierilor privind bugetul european, în calitate de responsabil al grupului social-democrat, a depus o serie de amendamente pentru creșterea alocării fondurilor pentru agricultură, tinerii fermieri, adaptarea la cerințele de mediu și combaterea creșterii prețurilor.

“În proiectul de buget pentru anul viitor, care se negociază în prezent, Parlamentul European a inclus propunerile noastre și propune creșterea fondurilor pentru diferitele programe ce au legătură cu sectorul agricol cu 75 de milioane de euro. Totodată, pentru anul 2023, am obținut creșterea fondurilor pentru agricultură cu 50 de milioane de euro”, a subliniat eurodeputatul PSD.

Negrescu a prezentat recent colegilor din Parlamentul European trei priorități cheie regrupate în amendamentele propuse și depuse la proiectul de buget pentru anul viitor. Amendamentele includ obiective cheie pentru România, de la sprijinirea infrastructurii de transport până la susținerea fermierilor români, de la aderarea la spațiul Schengen până la fonduri pentru educație, inovare, comunitățile rurale și tineret.

Comisia Europeană a propus la începutul lunii iunie ca bugetul Uniunii Europene pentru 2024 să se ridice la 189,3 miliarde de euro, ce urmează să fie completat de 113 miliarde euro sub formă de plăți pentru granturi în cadrul NextGenerationEU, instrumentul european destinat redresării post-pandemice.

La aproximativ o lună distanță, statele membre au convenit asupra poziției lor privind proiectul de buget al UE pentru 2024. Potrivit poziției Consiliului, bugetul aferent exercițiului următor se ridică în total la puțin peste 187 de miliarde de euro sub formă de angajamente și la peste 141 de miliarde de euro sub formă de plăți.

Pentru ca bugetul UE pentru 2024 să intre în vigoare la timp, cele două instituții cu rol de co-legislator, adică Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, trebuie să convină și să adopte forma finală până la sfârșitul acestui an, având în vedere că presiunile bugetare se vor materializa în 2024.

Continue Reading

Corina Crețu

Corina Crețu, vizită de lucru la Chișinău: Voi face în continuare tot ce îmi stă în putinţă pentru ca R. Moldova să devină parte a UE

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Eurodeputatul Corina Creţu, fost comisar european, a anunţat, luni, că va efectua o vizită de lucru la Chișinău pentru a discuta despre parcursul european al acestei ţări la Uniunea Europeană, adăugând că va face tot ce îi stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să devină parte a UE.

 

„În această săptămână voi efectua o vizită la Chişinău, unde am programate mai multe întrevederi importante (…) Republica Moldova este o ţară importantă atât pentru Uniunea Europeană, cât şi pentru România, contribuind la menţinerea stabilităţii în regiune şi fiind un suport important pentru Ucraina, ţară aflată într-un război de agresiune crud şi nedrept. În calitate de Membru al Parlamentului European şi Comisar European pentru Politică Regională (2014-2019), mă bucur că am contribuit la apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi voi face în continuare tot ce îmi stă în putinţă pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a scris Corina Creţu, pe Facebook.

Eurodeputatul a precizat că va discuta despre parcursul european al Republicii Moldova cu premierul Dorin Recean, cu preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale, Tatiana Badan, cu ambasadorii Janis Mazeiks (şeful Reprezentantei Uniunii Europene în Republica Moldova), Cristian Leon Ţurcanu ( Ambasadorul României la Chişinău), cu Rectorul Universităţii de Stat, Igor Şarov, cu rectorul Academiei de Studii Economice, Alexandru Stratan, cu cadre didactice şi cu studenţi.

„Fiind o ţară cu aspiraţii europene, dar şi ţinând cont de parcursul istoric, Republica Moldova se află în sufletul tuturor românilor, iar pentru mine va fi o vizită emoţionantă (având în vedere că bunica mea dinspre mamă s-a născut la Chişinău)”, a mai menţionat Corina Creţu.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
U.E.2 hours ago

Grecia va încerca modificarea și extinderea acordului UE-Turcia privind migrația ilegală

U.E.3 hours ago

Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”

ROMÂNIA10 hours ago

Marcel Boloș a discutat cu vicepreședintele Agenţiei de Cooperare Internaţională a Japoniei despre cooperarea pe domeniul infrastructurii. Agenția va finanța 27% din costurile magistralei de metrou M6

COMISIA EUROPEANA12 hours ago

CE amendează din nou Intel cu 376,36 mil. de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piața cipurilor pentru calculatoare: Intel și-a plătit clienții pentru a limita, întârzia sau anula vânzarea de produse care conțineau cipuri de calculator ale principalului său rival

ROMÂNIA13 hours ago

Sebastian Burduja a cerut constructorului spaniol Duro Felguera și Romgaz să accelereze lucrările pentru finalizarea centralei pe gaze în ciclu combinat de la Iernut până la finele anului viitor

CONSILIUL UE13 hours ago

Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Parlamentul European va avea 720 de locuri în legislatura 2024-2029 pe fondul schimbărilor demografice din UE. 12 state membre primesc locuri suplimentare, dar România rămâne cu 33

INTERNAȚIONAL15 hours ago

Volodimir Zelenski și Justin Trudeau au semnat un acord de liber schimb actualizat între Ucraina și Canada

INTERNAȚIONAL1 day ago

Zelenski a obținut un ajutor militar suplimentar de 650 milioane de dolari canadieni în urma vizitei în Canada. Sprijinul include livrarea către Kiev a aproximativ 50 de vehicule blindate şi pregătirea piloţilor ucraineni pentru avioane de luptă F-16

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Alexandru Rafila a fost desemnat să conducă panelul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat tuberculozei

ROMÂNIA2 days ago

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

ONU2 days ago

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Victor Negrescu3 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA3 days ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE3 days ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU3 days ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL1 week ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE1 week ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE1 week ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

Trending