U.E.

Josep Borrell, succesorul Federicăi Mogherini la cârma politicii externe a UE, își preia mandatul: Principiile realismului, unității și parteneriatului, ghid în misiunea mea de consolidare a rolului geopolitic al UE la nivel global

Published

on

© European Union

Josep Borrell, succesorul Federicăi Mogherini în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, și-a preluat mandatul luni cu mesajul că principiile realismului, unității și parteneriatului îi vor servi drept ghid în misiunea sa de consolidare a rolului geopolitic al UE la nivel global, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă. 
 
Josep Borrell, fost ministru de externe al Spaniei și eurodeputat, a preluat luni funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, condusă de noul președinte Ursula von der Leyen. După votul Parlamentului European din 27 noiembrie și după numirea de către Consiliul European, noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile la 1 decembrie 2019.
 
În următorii 5 ani, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell se va afla la conducerea politicii externe a UE. Necesitatea conducerii europene în lume este mai accentuată ca niciodată, iar Europa trebuie să-și folosească puterea diplomatică și economică pentru a sprijini stabilitatea și prosperitatea globală, așa cum se arată în scrisoarea misiunii de către președintele ales al Comisiei.

În mesajul său personal la preluarea funcției, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell a spus că va fi ghidat de principii prcum realismul, unitate și parteneriat în consolidarea UE ca un actor și mai puternic orientat pe plan global. El a amintit că Uniunea Europeană are ce trebuie pentru a îndeplini această misiune crucială.

,,Avem toate instrumentele și resursele la îndemână – de la diplomație la comerț, cooperare pentru dezvoltare și gestionarea crizelor. Stabilim reguli și standarde globale și acționăm ca un apărător constant al multilateralismului și valorilor democratice. Combinația acestor active ne face lideri în gestionarea provocărilor globale și indicarea direcției de urmat”, a scris acesta, adăugând:„Reprezentăm cea mai bună combinație de libertate politică, prosperitate economică și coeziune socială. Avem resurse, sprijinul populației noastre și instituții puternice. Trebuie să ne bazăm pe asta ”, a spus Borrell.

În timpul audierii sale în Parlamentul European, Borrell a subliniat intenția de a se angaja în reformele din Balcanii de Vest, de a sprijini democrația și integritatea Ucrainei, de a aborda provocările din Vecinătatea Sudică, de a dezvolta o nouă strategie pentru Africa, de a lucra la relațiile politice cu Asia  și de a intensifica cooperarea cu America Latină și de a consolia relațiile transatlantice. 

Citiți și Josep Borrell, candidatul la postul de șef al diplomației europene, militează pentru o Europă care ”să-și creeze propria abordare”: Uniunea Europeană trebuie să înveţe să folosească limbajul puterii

De altfel, acesta a punctat că prima sa călătorie în afara Uniunii va fi efectuată în Kosovo, a cărui independență nu a fost recunoscută de Spania ca urmare a îngrijorărilor Madridului că acest gest ar alimenta ambițiile separatiste ale catalanilor.

,,Nu putem deveni un actor global dacă nu ne putem rezolva problemele acasă”, a completat Borrell.

Referitor la sarcina de a lucra pentru o Europă mai puternică în lume, Borrell a subliniat câteva dintre elementele cheie ale rolului Europei.

„Suntem o putere normativă cheie în stabilirea regulilor și standardelor la nivel mondial. Avem o politică comercială comună puternică. Puternică pentru că este comun. Suntem un adevărat lider în elaborarea Agendei 2030, care reprezintă noul consens global privind dezvoltarea sustenabilității. Bugetul nostru, împreună cu cele ale statelor membre, ne fac o super-putere financiară, iar capacitatea noastră diplomatică este printre cele mai puternice din lume.”

De asemenea, fostul ministru de externe al Spaniei a militat în același timp pentru o Europa mai vocală și mai puternică, în contextul unui climat internațional în care China devine tot mai agresivă, iar SUA, condusă de președintele american Donald Trump, adoptă o agendă ghidându-se după sloganul ,,America pe primul loc”: ,,Uniunea Europeană trebuie să înveţe să folosească limbajul puterii”, a spus acesta.  
Referindu-se la parteneriate și multilateralism ca parte a „ADN-ului colectiv” al Europei, el a subliniat că Europa trebuie să se poziționeze în confruntarea tot mai mare dintre SUA și China. „Trebuie să sprijinim multilateralismul bazat pe reguli și să promovăm propria noastră abordare, evitând să fim prinși între cele două. Sistemul bazat pe reguli poate și trebuie reformat, dar nu abandonat” a explicat Înaltul Reprezentant. 

În calitate de șef al politicii externe a UE, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell este, de asemenea, responsabil pentru politica comună de securitate și apărare a UE și șeful Agenției Europene de Apărare.

„Apărarea face parte din securitatea noastră și, uneori, amenințările încep departe de propriile frontiere”, a spus el. „Am luat multe inițiative în acest domeniu și vom continua să contribuim la dezvoltarea capacităților de apărare mai utilizabile.”
 
În misiunea sa pentru o Europă mai strategică, mai asertivă și mai unită în lume, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell se bazează pe Serviciul European de Acțiune Externă, misiunile și operațiunile civile și militare ale UE și p cele peste 140 de delegații ale UE în întreaga lume.
 
Îi succede lui Federica Mogherini, care a ocupat funcția de înalt reprezentant / vicepreședinte în perioada 2014-2019.

Click to comment

Trending

Exit mobile version