Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Josep Borrell, candidatul la postul de șef al diplomației europene, militează pentru o Europă care ”să-și creeze propria abordare”: Uniunea Europeană trebuie să înveţe să folosească limbajul puterii

Published

on

©multimedia.europarl.europa.eu

Uniuena Europeană trebuie să învețe ”să folosească limbajul puterii”, le-a transmis luni euroaprlamentarilor spaniolul propus pentru funcția de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, atrăgând atenșia că blocul comunitar trebuie să acționeze sau să riște să fie zdrobiy de superputeri precum SUA sau China, anunță DPA și Reuters, citate de Agerpres.

Borrell, care a fost desemnat oficial la 6 august de Consiliul European pentru acest post după ce a primit undă verde din partea președintelui ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen la 26 iulie, el însuși fiind parte a pachetului de nume convenit de șefii de stat sau de guvern reuniți la summitul din 30 iunie-2 iulie, o va succeda pe italianca socialistă Federica Mogherini, mandatul său începând la 1 noiembrie. 

În ultimii 30 de ani, lumea ”s-a schimbat dramatic” în rău, a declarat Borrell în Comisia pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European, observând că ordinea internaţională este ”pusă la încercare de logica politicii puterii, care este mult mai nedreaptă, imprevizibilă şi predispusă la conflicte”.

Comerţul, tehnologia şi finanţele sunt folosite ca ”arme politice”, completat acesta, notând că Europa se confruntă cu ”lipsa unei certitudini privind rolul internaţional al SUA”, noi ameninţări din Est şi o vecinătate fragilă, printre alte lucruri.

Nu este lumea pe care o voia Uniunea Europeană, dar sunt convins că avem ce ne trebuie să ne confruntăm cu acest mediu plin de provocări”, a spus Borrell, descriind UE drept o ”superputere financiară” ale cărei capacităţi diplomatice sunt printre cele mai puternice din lume.

Josep Borrell a făcut, de asemenea, apel la statele membre UE să lase deoparte suveranitățile naționale și să acționeze ca un întreg pe scena globală, avertizând că există riscul ca ”Europa să devină irelevantă, dacă nu acționăm împreună”.

Ministrul de Externe al Spaniei a militat în același timp pentru o Europa mai vocală și mai puternică, în contextul unui climat internațional în care China devine tot mai agresivă, iar SUA, condusă de președintele american Donald Trump, adoptă o agendă ghidându-se după sloganul ”America pe primul loc”.

”Ca să conchid într-o singură frază: Uniunea Europeană trebuie să înveţe să folosească limbajul puterii”, a mai spus fostul președinte al Parlamentului European între 2004 și 2007, în vârstă de 72 de ani.

Borrell a spus că printre prioritățile lui vor fi și cele şase state balcanice – Serbia, Kosovo, Muntenegru, Albania, Bosnia şi Macedonia de Nord – care aspiră să se alăture blocului comunitar într-o zi.

De altfel, acesta a punctat că prima sa călătorie în afara Uniunii va fi efectuată în Kosovo, a cărui independență nu a fost recunoscută de Spania ca urmare a îngrijorărilor Madridului că acest gest ar alimenta ambițiile separatiste ale catalanilor.

”Nu putem deveni un actor global dacă nu ne putem rezolva problemele acasă”, a completat Borrell.

Prestația sa în Comisia pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European a fost primită pozitiv de președintele Partidului Socialiștilor Europeni, Serghei Stanișev.

”Uniunea Europeană a dovedit că poate fi o forță influentă în Europa și în lume, atâta vreme cât acționează cu unitate, așa cum a procedat și Înaltul Reprezentant Federica Mogherini. Libertatea și prosperitatea sunt prețuite peste tot în lume, chiar și de cei care pun la îndoială valorile noastre. Josep Borrell are claritatea de a apăra aceste valori – libertatea, democrația, egalitatea – , deputând eforturi în același timp pentru prevenirea conflictelor din întreaga lume”, a spus Stanișev, potrivit unui comunicat al PES.

”De-a lungul celor 40 de ani în serviciul public, acesta a pledat pentru o voce mai puternică a UE la nivel internațional, constituind la instituirea funcției de Înalt Reprezentant. Acesta va opune rezistență celor care pun la îndoială valorile liberale și răspândesc discordia și sunt sigur că va contribui la transformarea UE într-un actor mai puternic la nivel internațional”, a mai spus liderul PES.

Josep Borrell a fost audiat luni, 7 octombrie, de europarlamentarii care fac parte din Comisia pentru afaceri externe (AFET) din Parlamentul European, care urmează să decidă dacă vor valida sau nu candidatura acestuia pentru postul de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Acesta trebuie să fie aprobat ulterior, alături de întreaga componență a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, de Parlamentul European, printr-un vot acordat în plenul reunit, programat pentru 23 octombrie.

S&D

Partidul Socialiștilor Europeni solicită consolidarea sistemelor de sănătate publică, ”acum”

Published

on

© European Union, 2014

Partidul socialiștii europeni militează pentru servicii medicale mai bine finanțate și solicită consolidarea sistemelor de sănătate publică, acum.

În mesajul postat pe pagina de Facebook, PES transmite că „trebuie să consolidăm sistemele de sănătate publică acum – astfel încât să poată răspunde acestei pandemii – și pe termen lung, pentru a ne asigura că suntem capabili să facem față noilor provocări”. 

„Spitalele și serviciile medicale bine finanțate au făcut cel mai bine față situației copleșitoare cauzate de Coronavirus la începutul acestui an”, au mai adăugat aceștia.

De asemenea, sănătatea a fost primul punct menționat de Ursula von der Leyen în discursul său anual privind starea Uniunii Europene. Șefa Comisiei Europene a reiterat importanța unui program de sănătate european puternic susținut de toate instituțiile europene pentru ca Europa să continute să protejeze viețile oamenilor.

Prin programul „UE pentru sănătate”, Comisia Europeană propune să se investească 9,4 miliarde de euro în consolidarea sistemelor de sănătate. Finanțarea va proveni parțial de la bugetul UE (1,7 miliarde EUR), parțial prin intermediul veniturilor alocate externe, care provin din operațiunile de împrumut ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind Instrumentul UE de redresare economică (7,7 miliarde EUR). Pentru niciunul dintre obiectivele menționate în program nu va exista o alocare prealabilă. Repartizarea va fi convenită în cadrul punerii în aplicare a programului „UE pentru sănătate”.

Continue Reading

S&D

Dosarele FinCEN: PES, după ce o scurgere de informații în presa internațională a scos la iveală cum marile bănci permit spălarea banilor proveniți din infracțiuni: Oricine se face vinovat trebuie aspru pedepsit

Published

on

© PES/Facebook

Partidul Socialiștilor Europeni solicită sancțiuni dure împotriva celor care se fac vinovați de spălarea banilor la scară largă, potrivit documentelor obținute de Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din Statele Unite (FinCEN), care relevă că tranzacțiile efectuate între anii 2000 și 2017 se ridică la peste 2.000 de miliarde de dolari.

”Sunt profund deranjat de natura și amploarea fraudei comise de unele dintre principalele bănci europene și globale care au dat dovadă de lipsă de moralitate, semnalând un potențial comportament infracțional, dar rămânând impasibile în fața acestuia. (n.r. Directorii) executivi ai acestor bănci par să fi decis în mod conștient să încalce dreptul internațional și național pentru a-și spori propriul profit, ajutând la elidarea sancțiunilor adoptate de UE, făcând front comun cu mafioții și criminalii împotriva cetățenilor. Oricine este găsit vinovat trebuie aspru pedepsit”, a transmis președintele PES, Serghei Stanișev, într-un comunicat, făcând apel la cooperare internațională pentru a combate evaziunea fiscală și spălarea banilor.

”Planul de acțiune al Comisiei Europene pentru consolidarea luptei împotriva spălării banilor și finanțării terorismului trebuie să țină seama de aceste dezvăluiri și să promoveze reguli stricte de supraveghere a sectorului financiar, urmărind în același timp armonizarea cerințelor prudențiale”, a completat Stanișev.

Rețeaua de Combatere a Infracționalității Financiare din Statele Unite (FinCEN) a dezvăluit la 20 septembrie că unele dintre cele mai mari bănci din lume au permis infractorilor sau persoanelor aflate sub sancțiuni, cum sunt oligarhii ruși, să mute bani murdari în jurul lumii, potrivit Digi24

Documentele mai arată că un apropiat al lui Vladimir Putin a folosit banca Barclays din Londra pentru a a evita sancțiunile care aveau menirea să-l oprească să folosească serviciile financiare în Occident.

Numeroase alte bănci din jurul lumii, care au permis tranzacții cu bani murdari sau spălarea de bani, apar în cele peste 2.500 de documente obținute de organizația din SUA.

 

 

Continue Reading

Dan Motreanu

Eurodeputatul Dan Motreanu a votat în Parlamentul European pentru alocarea a 3 milioane de euro pentru combaterea poluării cu particule fine emise în trafic

Published

on

© Dan Motreanu

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru sănătate din Parlamentul European, în cadrului votului pe bugetul 2020 din Comisia ENVI a susținut alocarea a 3 milioane de euro unui proiect pilot, care are ca obiectiv combaterea poluării cu particule fine emise în trafic.

„Poluarea aerului rămâne una dintre principalele probleme de mediu în Europa, provocând anual peste 400.000 de decese premature. Transportul reprezintă în continuare principala parte a problemei, nu doar prin emisiile de oxid de azot (NOx) și dioxid de carbon (CO2), ci mai ales prin emisiile de particule fine, provenite din pneuri și sistemele de frânare, care potrivit specialiștilor, atacă plămânii și provoacă grave probleme se sănătate”, a transmis deputatul european pe pagina de Facebook.

Potrivitul europarlamentarului liberal, proiectul pilot pe care îl susține va evalua două noi tehnologii de filtrare a particulelor fine, descoperite recent de inovatorii europeni.

Primul vizează filtrarea particulelor eliminate prin sistemele de frânare, instalat în spatele etrierului de frână, iar al doilea vizează filtrarea particulelor fine emise prin uzura pneurilor, care poate fi instalat fie deasupra, fie dedesubtul unui automobil. Acesta poate filtra atât particulele autovehiculului în cauză, cât și pe cele emise de autovehiculele din jur. Ambele sisteme ar putea fi aplicate tuturor tipurilor de vehicule. Pentru a maximiza impactul asupra calității aerului în marile orașe, întreaga flotă de transport în comun ar putea fi echipate cu aceste sisteme.

„Legislația curentă reglementează doar gazele emise prin eșapamentul vehiculului, precum oxidul de azot (NOx) și dioxidul de carbon (CO2). Următorul standard, Euro 7, ar putea include însă emisiile de particule fine provenite din pneuri și sistemele de frânare”, a mai adăugat acesta.

Continue Reading

Facebook

POLITICĂ49 mins ago

Klaus Iohannis, la Timișoara: Datorită fondurilor europene obținute, România se va repoziţiona pe harta infrastructurii regionale de transport

ROMÂNIA2 hours ago

Monitorul Social: România are a doua cea mai mare rată de inegalitate a veniturilor dintre țările Uniunii Europene, după Bulgaria

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Angela Merkel pledează pentru reforma ONU și unitatea lumii: Oricine crede că se poate descurca mai bine pe cont propriu se înșală. Bunăstarea și suferința noastre sunt comune

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană salută activarea instrumentului SURE. 100 de miliarde de euro vor ajuta la protejarea locurilor de muncă afectate de pandemie

ROMÂNIA2 hours ago

România înregistrează cea mai mare rată a deceselor de COVID-19 din Uniunea Europeană

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Studiu FAO: Planeta a pierdut aproape 100 de milioane de hectare de pădure în ultimele două decenii

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Bogdan Aurescu, la Adunarea Generală ONU: România va acționa neobosit în sprijinul cooperării multilaterale și a ordinii internaționale bazate pe reguli

S&D3 hours ago

Partidul Socialiștilor Europeni solicită consolidarea sistemelor de sănătate publică, ”acum”

ROMÂNIA3 hours ago

Ministerul Fondurilor Europene: În următoarele şase luni ar trebui să intre în economia naţională până la două miliarde de euro

S&D3 hours ago

Dosarele FinCEN: PES, după ce o scurgere de informații în presa internațională a scos la iveală cum marile bănci permit spălarea banilor proveniți din infracțiuni: Oricine se face vinovat trebuie aspru pedepsit

CONSILIUL EUROPEAN7 hours ago

Charles Michel, apel la liderii lumii la 75 de ani de la crearea ONU: Curajul nostru de astăzi va crea oportunități pentru ca generațiile de mâine să-și deschide aripile

ROMÂNIA5 days ago

Ludovic Orban, la începerea lucrărilor la conducta submarină Midia – MGD: Susținem investițiile în gaze naturale care pot genera dezvoltare economică și creșterea calității vieții

Dragoș Pîslaru6 days ago

Dragoș Pîslaru: România trebuie să găzduiască viitoarea agenție a UE pentru cercetări biomedicale. Nu mai putem rata o nouă ocazie

Dacian Cioloș6 days ago

Dacian Cioloș: Legătura dintre bani și valori și consolidarea resurselor proprii sunt două aspecte esențiale în reconstrucția proiectului european

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Seceta pedologică din România, menționată de Ursula von der Leyen în pledoaria pentru salvarea ”planetei noastre fragile”: Am văzut tot ce se întâmplă în jurul nostru: de la incendiile din Oregon până la culturile din România distruse de cea mai puternică secetă de zeci de ani

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Comisia Europeană va numi în premieră un coordonator anti-rasism care să lucreze direct cu societatea civilă și instituțiile

COMISIA EUROPEANA6 days ago

Ursula von der Leyen anunță investiții de până la 20% din valoarea fondului de redresare Next Generation EU pentru a pava „calea europeană spre era digitală”

U.E.1 week ago

Grecia: Președintele Consiliului European îndeamnă statele membre să se mobilizeze pentru primirea de migranți după incendiul din tabăra Moria

U.E.2 weeks ago

Statele membre din sudul UE susțin îndemnul Franței la sancțiuni economice suplimentare împotriva Turciei

Dragoș Pîslaru2 weeks ago

Eurodeputatul Dragoș Pîslaru, amendament care prevede alocarea a 10% din planurile de redresare economică ale statelor din UE pentru măsuri care vizează tinerii

Advertisement
Advertisement

Trending