Connect with us

U.E.

Josep Borrell, succesorul Federicăi Mogherini la cârma politicii externe a UE, își preia mandatul: Principiile realismului, unității și parteneriatului, ghid în misiunea mea de consolidare a rolului geopolitic al UE la nivel global

Published

on

© European Union

Josep Borrell, succesorul Federicăi Mogherini în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, și-a preluat mandatul luni cu mesajul că principiile realismului, unității și parteneriatului îi vor servi drept ghid în misiunea sa de consolidare a rolului geopolitic al UE la nivel global, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă. 
 
Josep Borrell, fost ministru de externe al Spaniei și eurodeputat, a preluat luni funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, condusă de noul președinte Ursula von der Leyen. După votul Parlamentului European din 27 noiembrie și după numirea de către Consiliul European, noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile la 1 decembrie 2019.
 
În următorii 5 ani, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell se va afla la conducerea politicii externe a UE. Necesitatea conducerii europene în lume este mai accentuată ca niciodată, iar Europa trebuie să-și folosească puterea diplomatică și economică pentru a sprijini stabilitatea și prosperitatea globală, așa cum se arată în scrisoarea misiunii de către președintele ales al Comisiei.

În mesajul său personal la preluarea funcției, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell a spus că va fi ghidat de principii prcum realismul, unitate și parteneriat în consolidarea UE ca un actor și mai puternic orientat pe plan global. El a amintit că Uniunea Europeană are ce trebuie pentru a îndeplini această misiune crucială.

,,Avem toate instrumentele și resursele la îndemână – de la diplomație la comerț, cooperare pentru dezvoltare și gestionarea crizelor. Stabilim reguli și standarde globale și acționăm ca un apărător constant al multilateralismului și valorilor democratice. Combinația acestor active ne face lideri în gestionarea provocărilor globale și indicarea direcției de urmat”, a scris acesta, adăugând:„Reprezentăm cea mai bună combinație de libertate politică, prosperitate economică și coeziune socială. Avem resurse, sprijinul populației noastre și instituții puternice. Trebuie să ne bazăm pe asta ”, a spus Borrell.

În timpul audierii sale în Parlamentul European, Borrell a subliniat intenția de a se angaja în reformele din Balcanii de Vest, de a sprijini democrația și integritatea Ucrainei, de a aborda provocările din Vecinătatea Sudică, de a dezvolta o nouă strategie pentru Africa, de a lucra la relațiile politice cu Asia  și de a intensifica cooperarea cu America Latină și de a consolia relațiile transatlantice. 

Citiți și Josep Borrell, candidatul la postul de șef al diplomației europene, militează pentru o Europă care ”să-și creeze propria abordare”: Uniunea Europeană trebuie să înveţe să folosească limbajul puterii

De altfel, acesta a punctat că prima sa călătorie în afara Uniunii va fi efectuată în Kosovo, a cărui independență nu a fost recunoscută de Spania ca urmare a îngrijorărilor Madridului că acest gest ar alimenta ambițiile separatiste ale catalanilor.

,,Nu putem deveni un actor global dacă nu ne putem rezolva problemele acasă”, a completat Borrell.

Referitor la sarcina de a lucra pentru o Europă mai puternică în lume, Borrell a subliniat câteva dintre elementele cheie ale rolului Europei.

„Suntem o putere normativă cheie în stabilirea regulilor și standardelor la nivel mondial. Avem o politică comercială comună puternică. Puternică pentru că este comun. Suntem un adevărat lider în elaborarea Agendei 2030, care reprezintă noul consens global privind dezvoltarea sustenabilității. Bugetul nostru, împreună cu cele ale statelor membre, ne fac o super-putere financiară, iar capacitatea noastră diplomatică este printre cele mai puternice din lume.”

De asemenea, fostul ministru de externe al Spaniei a militat în același timp pentru o Europa mai vocală și mai puternică, în contextul unui climat internațional în care China devine tot mai agresivă, iar SUA, condusă de președintele american Donald Trump, adoptă o agendă ghidându-se după sloganul ,,America pe primul loc”: ,,Uniunea Europeană trebuie să înveţe să folosească limbajul puterii”, a spus acesta.  
Referindu-se la parteneriate și multilateralism ca parte a „ADN-ului colectiv” al Europei, el a subliniat că Europa trebuie să se poziționeze în confruntarea tot mai mare dintre SUA și China. „Trebuie să sprijinim multilateralismul bazat pe reguli și să promovăm propria noastră abordare, evitând să fim prinși între cele două. Sistemul bazat pe reguli poate și trebuie reformat, dar nu abandonat” a explicat Înaltul Reprezentant. 

În calitate de șef al politicii externe a UE, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell este, de asemenea, responsabil pentru politica comună de securitate și apărare a UE și șeful Agenției Europene de Apărare.

„Apărarea face parte din securitatea noastră și, uneori, amenințările încep departe de propriile frontiere”, a spus el. „Am luat multe inițiative în acest domeniu și vom continua să contribuim la dezvoltarea capacităților de apărare mai utilizabile.”
 
În misiunea sa pentru o Europă mai strategică, mai asertivă și mai unită în lume, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell se bazează pe Serviciul European de Acțiune Externă, misiunile și operațiunile civile și militare ale UE și p cele peste 140 de delegații ale UE în întreaga lume.
 
Îi succede lui Federica Mogherini, care a ocupat funcția de înalt reprezentant / vicepreședinte în perioada 2014-2019.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

CONSILIUL UE

Consiliul UE invită Comisia Europeană să prezinte un nou cadru strategic al UE privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM) pentru perioada 2021-2027

Published

on

Consiliul Uniunii Europene invită Comisia Europeană să prezinte un nou cadru strategic al UE privind securitatea și sănătatea în muncă (SSM) pentru perioada 2021-2027 și oferă contribuția Consiliului la acest cadru strategic, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Astfel, în cadrul concluziilor adoptate marți, 10 decembrie, se recunoaște faptul că au fost obținute unele rezultate pozitive, întrucât multe state membre au adoptat planuri naționale de acțiune bazate pe cadrul existent. Comisia, statele membre și partenerii sociali sunt invitați să își intensifice eforturile pentru abordarea schimbărilor din lumea muncii, inclusiv în ceea ce privește riscurile psihologice, accidentele de muncă și bolile profesionale, precum și incluziunea lucrătorilor cu handicap și a lucrătorilor în vârstă.

Consiliul Uniunii Europene cere Comisiei Europene ”să depună eforturi pentru a îmbunătăți protecția tuturor lucrătorilor, în special a lucrătorilor cu forme atipice de angajare și a lucrătorilor aflați în situații vulnerabile, în scopul de a le oferi acoperire și protecție corespunzătoare și adecvată prin măsuri în domeniul SSM.”

În viziunea Consiliului, este nevoie de o abordare eficace și proactivă din partea Executivului de la Bruxelles în ceea ce privește noile riscuri în materie de SSM ”practicilor de lucru și tehnologiilor în schimbare, inclusiv în cadrul proiectelor și programelor finanțate de UE, după caz.”

În acest sens, Comisia trebuie să se bazeze ” într-o mai mare măsură pe dovezi și pe date pentru a îmbunătăți strategiile, planurile de acțiune, legislația și orientările în materie de SSM.”

Pentru a ajuta IMM-urile și mocroîntreprinderi, reducând în același timp sarcina adminsitrativă inutilă, dar și pentru a proteja în mod adecvat lucrătorii și pentru a transforma măsurile în domeniul SSM în creșteri ale performanței și producțivității, Consiliul cere Comisiei să stabilească ” un plan de acțiune al UE și planuri de acțiune naționale pentru a aborda în mod eficace dificultățile de punere în aplicare a obligațiilor în materie de SSM. Aceste planuri de acțiune pot face parte din cadrul strategic al UE privind SSM și din strategiile naționale privind SSM.”

Este nevoie, de asemenea, de elaborarea unor instrumente adaptate, pe baza nevoilor reale, cu precădere instrumente online precum OIRA, pentru a ajuta microîntreprinderile și IMM-urile să integreze aspecte legate de SSM în strategiile lor, în evaluările lor de risc și în gestionarea riscurilor, precum și pentru a le ajuta să pună în aplicare măsuri în domeniul SSM în activitatea de zi cu zi.

Pentru a aborda problema riscurilor psihosociale, a accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, inclusiv AMS, Consiliul UE invită Comisia Europeană ”să îmbunătățească metodele statistice, incluzând, după caz, ndicatori comparabili la vnivelul UE, pentru a măsura și a monitoriza performanțele SSM în ceea ce privește accidentele de muncă, bolile profesionale și factorii de risc psihosocial legați de mediul de lucru.”

Consiliul consideră în același timp că este nevoie de o consolidare a cooperării dintre experții în domeniul SSM, al ocupării forței de muncă și al sănătății și autoritățile competente, pentru a ține seama în general de posibilitățile, dificultățile și nevoile legate de îndrumarea, tratamentul, reabilitarea și revenirea în câmpul muncii a lucrătorilor.”

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european Adina Vălean s-a întâlnit cu reprezentanții Airlines for Europe: Cele mai mari companii aeriene din UE cer implementarea Cerului Unic European

Published

on

© Airlines for Europe

Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a avut marți o întrevedere cu directorii executivi ai celor mai importante companii aeriene din UE, reuniți sub umbrela Airlines for Europe (A4E), cu care a discutat despre prioritățile europene în materie de transport înaintea publicării strategiei UE pentru Pactul Ecologic European.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro de către A4E, reprezentanții companiilor au subliniat caracterul urgent al elaborării unei strategii industriale UE dedicată dezvoltării combustibilului sustenabil și au solicitat implementarea Cerului Unic European.

În prima lor întâlnire cu noul comisar european al transporturilor, Adina Vălean, directorii companiilor prezente au pus accentul pe nevoia unei colaborări strânse cu industria pentru atingerea obiectivelor privind schimbările climatice, pe stimulente și investiții pentru investiții de sustenabilitate, în loc de noi taxe pe aviație; pe reforma urgentă a sistemului de gestionare a traficului aerian învechit și finalizarea inițiativei Cerului Unic European, care ar reduce emisiile de carbon ale Europei cu 10% și pe revizuirea urgentă a Regulamentului 261 privind drepturile pasagerilor aerieni.

Pentru a contribui cel mai bine la viitoarea strategie privind Pactul Ecologic European a Comisiei Europene, A4E și alte companii aeriene și-au unit eforturile cu aeroporturile, producătorii și furnizorii de servicii de navigație aeriană din Europa pentru dezvoltarea unei inițiative climatice intersectoriale. 

Companiile aeriene din Europa și-au redus deja consumul de combustibil pe kilometru pasager cu 24% în ultimii 30 de ani, zburând mai multe aeronave cu consum redus de combustibil și eficientizând operațiunile generale.

Companiile aeriene A4E investesc în prezent 170 de miliarde de euro până în 2030 pentru a opera cele mai eficiente combustibil, de generație următoare.

În ce o privește pe Adina Vălean, în cursul audierii sale în Parlamentul European în urma căreia a fost validată drept comisar european, aceasta a anunțat că își dorește să fie comisarul european în mandatul căruia va fi implementat Cerul Unic European.

Trebuie să începem prin a ne asuma ambiția reducerii emisiilor în toate dimenisunile de transport: rutier, aerian. De exemplu (…) implementarea Cerului Unic European ar reduce emisiile din aviație cu 10%. Trebuie să utilizăm stimulente și să aplicăm principiul ”poluatorul plătește” (…) Pactul Ecologic European și noua strategie industrială trebuie să lucreze în tandem. Vreau să văd că industria UE prosperă și oferă rezultate la nivel mondial, prin inovație, digitalizare și modernizare. Aviația și transportul maritim, în special, sunt sectoare globale, care necesită acțiune și leadership, de asemenea, la nivel global pentru a fi eficiente în protejarea mediului”, se regăsesc printre argumentele expuse de Adina Vălean în Parlamentul European privind obiectivele mandatului său.

Continue Reading

Daniel Buda

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vizită de lucru în Africa de Sud în scopul valorificării lânii din România

Published

on

© Daniel Buda/Facebook

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PMP) se află în această săptămână într-o vizită de lucru în Africa de Sud, fiind invitat de Isak Staats, director general al Asociației Mondiale a Lânii.

Cu acestă ocazie eurparlamentarul liberal reafirmă importanța stabilirii de parteneriate cu structurile din mediul asociativ, universitar dar și de afaceri, în vederea valorificării lânii din România. 

Asociația Mondială a Lânii a fost înfiinţată în anul 1930 și reuneşte crescători din întreaga lume, având sute de membri.

Reamintim că în luna mai a acestui an, deputatul european Daniel Buda a organizat  în România, o întâlnire între liderii din sectorul de creștere a ovinelor din țara noastră și reprezentanții Asociației Mondială a Lânii, în vederea stabilirii unor relații pentru importul de lână din țara noastră.

”Prin Asociația Mondială a Lânii, fermierii români au posibilitatea să creeze oportunități pentru acest produs atât de răspândit în sectorul zootehnic românesc. Lâna românească trebuie să își găsească locul și rostul în economia mondială a lumii”, subliniază Daniel Buda.

Potrivit evaluărilor oficiale, în România se poate colecta o cantitate de aproximativ de 36.000 de tone de lână de la un efectiv de circa 10 milioane capete ovine.

”Din păcate, astăzi nu se reușește să se dea o valoare adăugată acestui produs principal, care până mai ieri reprezenta o sursă importantă de venit pentru proprietarii de oi. Astăzi, dealurile și văile sunt pline “de munți întregi” de lână, în timp ce fabricile noastre de produse din lână importă din alte țări. Să nu mai vorbim de faptul că puțina lână folosită din România este spălată în Turcia și adusă înapoi în România”, scrie Daniel Buda pe pagina oficială de Facebook.

 

 

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending