Connect with us

U.E.

Josep Borrell, succesorul Federicăi Mogherini la cârma politicii externe a UE, își preia mandatul: Principiile realismului, unității și parteneriatului, ghid în misiunea mea de consolidare a rolului geopolitic al UE la nivel global

Published

on

© European Union

Josep Borrell, succesorul Federicăi Mogherini în funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, și-a preluat mandatul luni cu mesajul că principiile realismului, unității și parteneriatului îi vor servi drept ghid în misiunea sa de consolidare a rolului geopolitic al UE la nivel global, potrivit unui comunicat al Serviciului European de Acțiune Externă. 
 
Josep Borrell, fost ministru de externe al Spaniei și eurodeputat, a preluat luni funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, condusă de noul președinte Ursula von der Leyen. După votul Parlamentului European din 27 noiembrie și după numirea de către Consiliul European, noua Comisie Europeană și-a preluat atribuțiile la 1 decembrie 2019.
 
În următorii 5 ani, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell se va afla la conducerea politicii externe a UE. Necesitatea conducerii europene în lume este mai accentuată ca niciodată, iar Europa trebuie să-și folosească puterea diplomatică și economică pentru a sprijini stabilitatea și prosperitatea globală, așa cum se arată în scrisoarea misiunii de către președintele ales al Comisiei.

În mesajul său personal la preluarea funcției, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell a spus că va fi ghidat de principii prcum realismul, unitate și parteneriat în consolidarea UE ca un actor și mai puternic orientat pe plan global. El a amintit că Uniunea Europeană are ce trebuie pentru a îndeplini această misiune crucială.

,,Avem toate instrumentele și resursele la îndemână – de la diplomație la comerț, cooperare pentru dezvoltare și gestionarea crizelor. Stabilim reguli și standarde globale și acționăm ca un apărător constant al multilateralismului și valorilor democratice. Combinația acestor active ne face lideri în gestionarea provocărilor globale și indicarea direcției de urmat”, a scris acesta, adăugând:„Reprezentăm cea mai bună combinație de libertate politică, prosperitate economică și coeziune socială. Avem resurse, sprijinul populației noastre și instituții puternice. Trebuie să ne bazăm pe asta ”, a spus Borrell.

În timpul audierii sale în Parlamentul European, Borrell a subliniat intenția de a se angaja în reformele din Balcanii de Vest, de a sprijini democrația și integritatea Ucrainei, de a aborda provocările din Vecinătatea Sudică, de a dezvolta o nouă strategie pentru Africa, de a lucra la relațiile politice cu Asia  și de a intensifica cooperarea cu America Latină și de a consolia relațiile transatlantice. 

Citiți și Josep Borrell, candidatul la postul de șef al diplomației europene, militează pentru o Europă care ”să-și creeze propria abordare”: Uniunea Europeană trebuie să înveţe să folosească limbajul puterii

De altfel, acesta a punctat că prima sa călătorie în afara Uniunii va fi efectuată în Kosovo, a cărui independență nu a fost recunoscută de Spania ca urmare a îngrijorărilor Madridului că acest gest ar alimenta ambițiile separatiste ale catalanilor.

,,Nu putem deveni un actor global dacă nu ne putem rezolva problemele acasă”, a completat Borrell.

Referitor la sarcina de a lucra pentru o Europă mai puternică în lume, Borrell a subliniat câteva dintre elementele cheie ale rolului Europei.

„Suntem o putere normativă cheie în stabilirea regulilor și standardelor la nivel mondial. Avem o politică comercială comună puternică. Puternică pentru că este comun. Suntem un adevărat lider în elaborarea Agendei 2030, care reprezintă noul consens global privind dezvoltarea sustenabilității. Bugetul nostru, împreună cu cele ale statelor membre, ne fac o super-putere financiară, iar capacitatea noastră diplomatică este printre cele mai puternice din lume.”

De asemenea, fostul ministru de externe al Spaniei a militat în același timp pentru o Europa mai vocală și mai puternică, în contextul unui climat internațional în care China devine tot mai agresivă, iar SUA, condusă de președintele american Donald Trump, adoptă o agendă ghidându-se după sloganul ,,America pe primul loc”: ,,Uniunea Europeană trebuie să înveţe să folosească limbajul puterii”, a spus acesta.  
Referindu-se la parteneriate și multilateralism ca parte a „ADN-ului colectiv” al Europei, el a subliniat că Europa trebuie să se poziționeze în confruntarea tot mai mare dintre SUA și China. „Trebuie să sprijinim multilateralismul bazat pe reguli și să promovăm propria noastră abordare, evitând să fim prinși între cele două. Sistemul bazat pe reguli poate și trebuie reformat, dar nu abandonat” a explicat Înaltul Reprezentant. 

În calitate de șef al politicii externe a UE, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell este, de asemenea, responsabil pentru politica comună de securitate și apărare a UE și șeful Agenției Europene de Apărare.

„Apărarea face parte din securitatea noastră și, uneori, amenințările încep departe de propriile frontiere”, a spus el. „Am luat multe inițiative în acest domeniu și vom continua să contribuim la dezvoltarea capacităților de apărare mai utilizabile.”
 
În misiunea sa pentru o Europă mai strategică, mai asertivă și mai unită în lume, Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell se bazează pe Serviciul European de Acțiune Externă, misiunile și operațiunile civile și militare ale UE și p cele peste 140 de delegații ale UE în întreaga lume.
 
Îi succede lui Federica Mogherini, care a ocupat funcția de înalt reprezentant / vicepreședinte în perioada 2014-2019.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Social-democrații din Parlamentul European: ”Vom continua să lucrăm fără încetare pentru a consolida capacitățile din domeniul sănătății la nivelul UE”

Published

on

© S&D

În urma votului din plen pentru rezoluția privind viitoarea strategie a Uniunii Europene în domeniul sănătății, Grupul S&D își exprimă satisfacția profundă pentru promovarea conceptului de Uniune Europeană a Sănătății, care include multe propuneri concrete de îmbunătățire a răspunsului la nivel european și național la COVID-19, eventualele pandemii viitoare și alte provocări pentru sănătate.

”Suntem mândri că Parlamentul European a susținut ideea noastră de o Uniune Europeană a Sănătății. Pandemia COVID-19 a fost o tragedie pentru toate țările UE și vom continua să lucrăm fără încetare pentru a consolida capacitățile din domeniul sănătății la nivelul Uniunii Europene și  pentru a preveni viitoarele crize și a reacționa împreună într-un mod mai eficient”, a transmis negociatorul S&D și purtătorul de cuvânt al comisiei pentru mediu, Jytte Guteland.

”Acesta este un prim succes și dorim acum să reacționeze Comisia și să aducă la viață Uniunea Europenă a Sănătății”, se mai arată în comunicatul S&D, remis Caleaeuropeana.ro.

Europarlamentarii, reuniți în sesiune plenară, au votat o rezoluție prin care și-au stabilit principiile viitoarei strategii a Uniunii Europene în domeniul sănătății publice după COVID-19, dorind să creeze o ”Uniune Europeană a sănătății”. 

Rezoluția fost adoptată vineri cu 526 voturi pentru, 105 împotrivă și 50 abțineri, potrivit comunicatului Legislativului.

Eurodeputații subliniază necesitatea de a desprinde învățămintele corespunzătoare în urma crizei provocate de COVID-19 și de a se angaja într-o cooperare mult mai solidă în domeniul sănătății pentru a crea o ”Uniune Europeană a Sănătății”.

Continue Reading

U.E.

Landurile germane intenționează să se împrumute cu 95 de miliarde de euro pentru a atenua efectele negative ale pandemiei

Published

on

© Wikipedia

Cele 16 landuri din Germania intenţionează să se împrumute cu 95 miliarde de euro ca parte a eforturilor lor de majorare a cheltuielilor pentru contracararea efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra economiei, a anunţat sâmbătă revista Der Spiegel, transmite Reuters și Agerpres.

Împrumuturile se adaugă planurilor Guvernului federal de a emite datorie de 218,5 miliarde de euro pentru a ajuta la finanţarea sprijinului pentru o economie care ar urma să se contracteze cu peste 6% anul acesta, din cauza crizei şi a măsurilor de izolare impuse pentru a stopa răspândirea pandemiei.

De asemenea, cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat în urmă cu o lună un plan de relansare de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020 şi 2021 destinat să stimuleze economia ţării grav lovită de pandemia de COVID-19, scrie AFP.

Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiţi pentru guvernul federal“, a afirmat Angela Merkel într-o conferinţă de presă la finalul a două zile de discuţii dificile între conservatori şi social-democraţi, parteneri ai coaliţiei guvernamentale.

“Avem cea mai severă criză economică din istoria Germaniei.Vrem să ieșim puternici împreună și am pus bazele bune pentru asta astăzi”, a mai afirmat Angela Merkel.

Continue Reading

U.E.

Bulgaria: Președintele Rumen Radev a cerut demisia Guvernului condus de Borisov, pe care îl numește ”mafiot”

Published

on

© European Parliament

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a cerut sâmbătă demisia guvernului, despre care a spus că are un “caracter mafiot”, după percheziţii fără precedent la sediul preşedinţiei ordonate de parchet, acuzat de şeful statului că este instrumentalizat de premierul conservator Boiko Borisov, relatează AFP și Agerpres.

Percheziţiile, care au avut loc joi, au declanşat a doua zi manifestaţii la Sofia cu mii de participanţi, care reproşează justiţiei că atacă anturajul şefului statului în loc să se ocupe de oligarhie.

Sâmbătă, pe unele din marile bulevarde din capitala Sofia circulaţia era în continuare blocată din cauza unor baraje rutiere.

Rumen Radev, care a fost ales în 2016 din partea Partidului Socialist, este un critic vocal al guvernului de centru-dreapta al premierului Boyko Borisov, acuzându-l de corupție, lipsă de dreptate și suprimarea libertății de exprimare.

Președintele Ruman Radev a declarat, sâmbătă, într-o adresă televizată la nivel național, că „bulgarii de diferite vârste și afilieri politice cer restabilirea statului de drept și a libertăților civile de bază care au fost încălcate metodic în ultimii ani”, relatează Euronews.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending