INTERNAȚIONAL

NATO ar putea avea 30 de state membre anul viitor. Secretarul general Jens Stoltenberg: Negocierile de aderare a Macedoniei ar putea fi încheiate în ianuarie 2019

Published

on

Negocierile de aderare a Macedoniei la NATO ar putea fi încheiate până în luna ianuarie a anului 2019, a anunțat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în prima sa declarație publică ca urmare a referendumului istoric privind modificarea denumirii Fostei Republicii Iugoslave a Macedoniei, încheiat duminică cu peste 90% din voturi în favoarea schimbării numelui țării, după acordul istoric dintre Macedonia și Grecia, fapt ce va debloca drumul Skopje-ului spre aderarea la NATO și la Uniunea Europeană.

FOTO: Zoran Zaev/ Facebook

”Am vorbit cu premierul Zoran Zaev și vom rămâne în contact. Salut votul “da” în cadrul referendumului. Depinde de Skopje să decidă asupra următorilor pași. NATO este gata să primească țara ca al 30-lea nostru membru. Dar singura modalitate este de a pune în aplicare acordul de nume. Nu există altă modalitate de a deveni membru al NATO”, a spus Stoltenberg, într-o conferință de presă în care a prefațat agenda reuniunii miniștrilor Apărării de miercuri și joi.

”Discuțiile de aderare au început deja. Și mă aștept să le încheiem până în ianuarie anul viitor. Odată ce toate modificările constituționale ale noului nume sunt finalizate, putem semna protocolul de aderare”, a adăugat acesta, punctând că astfel Skopje va primi un loc la masa NATO la începutul anului viitor.

Aceasta este o oportunitate istorică. Îi îndemn pe toți liderii și partidele politice să colaboreze constructiv și responsabil pentru a profita de această oportunitate”, a conchis înaltul oficial aliat.

Cea mai recentă aderare la NATO a avut în 2017, Muntenegru devenind al 29-lea stat membru al Alianței Nord-Atlantice. De altfel, din 1999 încoace 13 țări au aderat la Alianță, între care și România în anul 2004.

La un deceniu distanță de la summitul de la București, când invitația de aderare a Macedoniei a fost blocată, acordul istoric încheiat după 27 ani de dispute diplomatice între Skopje și Atena și rezultatul referendumului privind noul nume al Macedoniei sunt așteptate să deblocheze aderarea Macedoniei la UE şi NATO.

Macedonia s-a alăturat în 1995 Parteneriatului pentru Pace, iar în anul 1999 candidatura sa la NATO a fost formalizată prin lansarea ”Membership Action Plan”. Invitația de aderare a Macedoniei la NATO urma să fie făcută la summitul aliat de la București (3-4 aprilie 2008), însă aceasta a fost blocată de Grecia. În comunicatul final al summitului respectiv se convenea că aderarea Macedoniei la NATO va avea loc după soluționarea disputei privind denumirea oficială a statului.

 

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version