NATO

NATO și-a activat Comandamentul pentru Atlantic, cu sediul în SUA, capabil să proiecteze ”forță pentru apărarea aliaților și partenerilor”

Published

on

Alianța Nord-Atlantică a activat în mod oficial Comandamentul Forțelor Întrunite de la Norfolk (JFCNF), la un an distanță după ce țările NATO au decis, la summitul din 2018, transformarea structurii de comandă – coloana vertebrală a organizației – prin instituirea unui comandament pentru Atlantic la Norfolk în SUA și un comandament pentru mobilitate militară la Ulm în Germania.

Potrivit unui comunicat al Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE), Consiliul Nord-Atlantic a anunțat activarea formală a Comandamentului de la Norfolk în calitate de ”organism militar al NATO”.

Conform sursei citate, misiunea și sarcinile JFCNF țin de furnizarea de efecte comune multinaționale și NATO, menținerea pregătirii forțelor, protejarea liniilor strategice de comunicare ale Atlanticului de Nord, descurajarea agresiunii, contribuția la forța de răspuns a NATO, asigurarea întăririlor militare și a aprovizionării și, dacă este necesar, proiectarea de forță pentru a apăra aliații și partenerii NATO.

”Comandamentul va juca un rol crucial în criză și conflict”, a afirmat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anul trecut, făcând referire la faptul că 80% din aria de responsabilitate a comandamentului suprem al forțelor NATO din Europa este reprezentată de apă.

Înființarea acestui comandament face parte din cel mai mare plan de reîntărire a apărării colective a NATO de la finalul Războiului Rece adoptat la summitul din 11-12 iulie 2018 și care cuprinde transformarea structurii de comandă aliată printr-un comandament pentru Atlantic cu sediul în SUA și printr-un comandament pentru mobilitate militară în Europa cu sediul în Germania (coloana vertebrală NATO) și sporirea măsurilor pentru descurajare și apărare colectivă prin adoptarea Readiness Initiative.

Acesta din urmă, denumit informal planul ”Celor patru 30” îmbracă noua poziție avansată a NATO, prin intermediul căruia 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadrile aeriene și 30 de nave de luptă vor putea fi desfășurată, în caz de necesitate, în cel mult 30 de zile. Orizontul de timp pentru ca această inițiativă să devină deplin operațională este anul 2020.

În același context, liderii aliați au luat ”act de oferta României pentru a dezvolta un comandament terestru și capacitate de control la nivel de corp de armată pe teritoriul său pentru a contribui la planurile de reîntărire în regiune”.

Structura comenzii militare a NATO este compusă din Comandamentul Aliat pentru Operațiuni (ACO), cu sediul la Mons, în Belgia, și din Comandamentul Aliat pentru Transformare (ACT), cu sediul la Norfolk, în SUA. Primul este condus de Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) și este responsabil de operațiunile militare ale Alianței Nord-Atlantice, în vreme ce ACT este responsabil cu pregătirea strategică a tuturor capacităţilor militare de care dispune NATO pentru a face faţă misiunilor şi provocărilor viitoare.

Noul Comandament al Forțelor Întrunite de la Norfolk face parte din structura Comandamentului Aliat pentru Operațiuni condus de SACEUR și va fi plasat pe același nivel cu Comandamentul Forțelor Întrunite de la Brunssum (Olanda) și cu Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli (Italia).

1 Comment

Trending

Exit mobile version