CHINA

Oficial CIA: China vrea înlocuiască Statele Unite din poziția de superputere a lumii

Published

on

Scopul operațiunilor desfășurate de China în întreaga lume este acela de a lua locul Statelor Unite ca superputere globală, a precizat Michael Collins, adjunctul directorului Centrului de Misiune al CIA pentru Asia de Est, informează CNN.

Foto: aspensecurityforum.org

În cadrul discursului său susținut la Forumul de Securitate de la Aspen, oficialul amintit mai sus a precizat că președintele chinez Xi Jinping și regimul său duc un ”război rece” împotriva Statelor Unite.

”Prin proprii lor termeni și ceea ce enunță Xi aș argumenta, prin definiție, ceea ce se poartă împotriva noastră este fundamental un război rece, un război rece nu cum am văzut în timpul Războiului Rece, ci un război rece prin definiție. Toate căile puterii legale și ilicite, publice și private, economice și militare, au scopul de a submina statutul rivalului tău față de propria ta poziție, fără a recurge la conflicte. Chinezii nu vor conflicte”, a spus Collins.

La sfârșitul zilei, ei doresc ca fiecare țară din întreaga lume, atunci când își hotărăște interesele politice, să se adreseze în primul rând Chinei și nu Statelor Unite”, a mai spus oficialul american.

Comentariile lui Collins din cea de-a treia zi a forumului au fost reluate și de alți oficiali americani de rang înalt, printre care directorul FBI, Christopher Wray, și directorul Comunității de Informații Naționale, Dan Coats, care au atras atenția asupra faptului că Beijingul este cel mai important pericol pentru SUA.

În cadrul raportului său anual, Freedom House atrăgea atenția asupra declinului pe care l-au cunoscut Statele Unite în 2017.

Sloganul președintelui american Donald Trump – ”America înainte de toate” – conceput inițial de către izolaționiștii care încercau să blocheze implicarea SUA în războiul împotriva fascismului, a țintit către noțiunile tradiționale de securitate globală colectivă și către noțiunea de comerț reciproc avantajos. Ostilitatea și scepticismul administrației cu privire la acordurile internaționale cu caracter obligatorii referitoare la mediu (n.r. Acordul de la Paris privind schimbările climatice, acordul cu Iranul, Consiliul Drepturilor Omului al ONU), controlul armamentului și nu numai au confirmat o reorientare.

În vreme ce Statele Unite și alte puteri democratice s-au confruntat cu probleme interne, principalele autocrații mondiale – Rusia și China – au continuat să facă progrese. Moscova și Beijing sunt siguri când vine vorba de identificarea democrației ca pe o amenințare la adresa regimurilor lor opresive și depun eforturi neîncetate în acest sens, recurgând la acțiuni din ce în ce mai complexe pentru a-și submina instituțiile.

Vladimir Putin a desfășurat deja campanii de dezinformare înainte de alegeri în țări precum Statele UniteFranța și Germania, a cultivat legături cu partidele politice xenofobe din Europa, a amenințat sau ainvadat vecinii și s-a erijat în sursă alternativă de ajutor militar pentru dictaturile din Orientul Mijlociu. Scopul său principal este acela de a perturba statele democratice și de a fractura organizații – cum ar fi Uniunea Europeană – care le leagă.

Beijingul are ambiții și mai mari – și resursele necesare pentru a le atinge. A construit un aparat de propagandă și cenzură cu acoperire globală, a folosit legături economice și de altă natură pentru a influența democrațiile precum Australia și Noua Zeelandă, a obligat diferite țări să repatrieze cetățenii chinezi care au căutat refugiu în străinătate și a oferit sprijin diplomatic și material guvernelor represive din Asia de Sud sau Africa.

Click to comment

Trending

Exit mobile version