Parchetul European – un prim pas spre o justiție penală europeană

renate weber fbEurodeputații au votat miercuri Raportul interimar referitor la propunerea de Regulament al Consiliului de instituire a Parchetului European. În calitate de purtător de cuvânt din partea grupului ALDE pentru acest dosar, eurodeputata PNL Renate Weber consideră că instituția Parchetului European ar putea reprezenta un prim pas concret spre o justiție penală europeană:

“Salut propunerea Comisiei Europene și sunt convinsă că, în viitor, Uniunea ar putea beneficia de pe urma unei propuneri ample care să aibă scopul de a crea un spațiu al justiției penale europene. Instituirea unui Parchet European responsabil cu protecția intereselor financiare ale UE este doar primul pas”.

“Crearea acestei instituții ar putea fi” – a spus Renate Weber marți seara, în timpul dezbaterii din plen pe marginea raportului – “hârtia de turnesol în ceea ce privește disponibilitatea statelor membre de a participa și de a se angaja într-un proiect care ar putea deveni un pas înainte în procesul de europenizare a sistemelor noastre juridice”. Asta pentru că până acum mai multe state membre și-au anunțat refuzul de a participa la această măsură, chiar dacă ideea de a crea un Parchet European este destul de veche, a fost discutată cu ani în urmă și a fost, de asemenea, inclusă în Tratat”.

În același timp – este de părere Renate Weber – acest demers ar trebui să implice în mod egal ambele instituții europene cu puteri legislative, respectiv Consiliul și Parlamentul European:
“Cu toate că baza legală pentru înființarea Parchetului European permite o decizie a Consiliului cu un simplu acord din partea Parlamentului European, cred cu tărie că înființarea noii instituții prin această procedură nu trebuie să aducă atingere drepturilor fundamentale ale persoanelor, domeniu în care acest Parlament are puteri co-legislative”.

Raportul votat astăzi reflectă tocmai acest punct de vedere și trimite un mesaj puternic Consiliului, consideră eurodeputata PNL:
“Atât timp cât vom crea organisme ale Uniunii cu funcții de cercetare si urmarire penală, trebuie să creăm cadrul necesar pentru garantarea drepturilor procesuale și a căilor de atac ale celor investigați, în conformitate cu propria noastră legislație și jurisprudență în domeniul drepturilor omului.
Sunt convinsă, mai mult ca niciodată, că încrederea reciprocă și solidaritatea sunt principiile pe care trebuie să le capitalizăm, dacă vrem să continuăm munca pe care o începem acum”.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.