U.E.

România, între cele 18 state care participă la programul UE de achiziții comune de muniții pentru Ucraina: “Este o decizie istorică”

Published

on

© European Union, 2018

Un număr de 17 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, între care și România, plus Norvegia, au convenit luni să cumpere în comun muniţii de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să le ofere Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia.

Optsprezece state au semnat luni acordul de proiect de 2 miliarde de euro al Agenției Europene de Apărare pentru achiziția comună de muniție pentru a ajuta Ucraina și a reface stocurile naționale ale statelor membre, informează EDA într-un comunicat.

Proiectul deschide calea pentru ca statele membre ale UE și Norvegia să procedeze pe două căi: o procedură rapidă de doi ani pentru cartușe de artilerie de 155 mm și un proiect de șapte ani pentru achiziționarea mai multor tipuri de muniție.

Acordul a fost semnat de Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovacia, Suedia și Norvegia.

Mai multe state membre și-au exprimat deja intenția de a se alătura inițiativei în curând, în urma procedurilor naționale.

Este o decizie istorică. În urma propunerii mele, statele membre au convenit să ofere (Ucrainei) un milion de obuze de artilerie în următoarele 12 luni“, a anunţat pe Twitter şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, în timpul unui Consiliu al miniştrilor de externe şi ai apărării din statele UE.

Proiectul “Achiziționarea în colaborare a munițiilor” a fost creat în timp record de către AEA pentru a răspunde apelului de a achiziționa muniții în mod colectiv și mai rapid prin agregarea, coordonarea și încheierea de contracte cu industria europeană de apărare. Proiectul AEA oferă un cadru solid pentru intenția statelor membre de a achiziționa în comun muniția de care Ucraina are nevoie urgentă. Acest proiect transmite un mesaj clar către industrie și consolidează sprijinul UE pentru Ucraina în urma războiului de agresiune al Rusiei.

Achizițiile comune reprezintă cea mai bună opțiune pentru a obține o reducere a costurilor datorită economiilor de scară, permițând în același timp statelor membre să achiziționeze muniție în funcție de nevoile lor naționale și să sprijine Ucraina.

Aranjamentul, care este flexibil și de natură incluzivă, permite tuturor celorlalte state membre AEA să se alăture inițiativei într-o etapă ulterioară.

 “Astăzi, facem un pas înainte. Ne respectăm promisiunea de a furniza Ucrainei mai multă muniție de artilerie. Odată cu semnarea de astăzi, 18 țări au semnat pentru a agrega comenzi și a le plasa împreună cu industria prin intermediul Agenției Europene de Apărare. Autoritățile ucrainene și-au exprimat clar nevoile, iar acest proiect AEA face parte din răspunsul UE. Prin achiziții comune prin intermediul cadrului AEA și prin mobilizarea sprijinului financiar din partea Facilității europene pentru pace, vom livra Ucrainei mai mult și mai repede. Înlăturăm din nou un tabu și deblocăm potențialul cooperării UE în materie de achiziții publice comune”, a mai spus Borrell.

Decizia luată la nivelul reuniunii miniștrilor apărării din țările UE a fost salutată de ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba.

Click to comment

Trending

Exit mobile version