COMISIA EUROPEANA

Sorin Grindeanu, primă vizită oficială: Premierul merge vineri la Bruxelles pentru întâlniri cu Donald Tusk și Jean-Claude Juncker

Published

on

Premierul Sorin Grindeanu va fi primit vineri, 17 februarie, la Bruxelles, de președintele Consiliului European, Donald Tusk, și de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, conform agendelor săptămânale ale celor doi oficiali europeni.

Aceasta este prima vizită oficială ce va fi întreprinsă de șeful guvernului român de la instalarea cabinetului său, ea având loc în contextul unei crize politice generate de adoptarea și, ulterior după proteste cetățenești masive, abrogarea ordonanței de urgență 13/2017 privind modificarea Codurilor Penal și de Procedură Penală.

FOTO: Guvernul României

Discuțiile cu Donald Tusk și Jean-Claude Juncker vor avea loc în contextul în care situația din România a fost urmărită îndeaproape de instituțiile UE și chiar dezbătută în plenul Parlamentului European, cu participarea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Pe 1 februarie, într-o scrisoare transmisă președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, premierul Sorin Grindeanu reitera “angajamentul ferm al tuturor instituțiilor și factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupției”. Potrivit unui comunicat al Guvernului, Grindeanu a transmis această scrisoare în contextul pozițiilor publice generate de promovarea de către Guvern a textelor legislative privind amendarea Codului penal, a Codului de procedură penală și a proiectului de lege privind grațierea unor pedepse.

Citiți și Avertismentul lui Jean-Claude Juncker pentru guvernul României: Nu subminați lupta împotriva corupției. Ridicarea MCV depinde de ireversibilitatea progreselor

“Urmărim cu foarte mare îngrijorare evoluțiile recente din România”, au transmis mai înainte, tot pe 1 februarie, într-un comunicat comun, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintele executivului european, Frans Timmermans, care au avertizat că “lupta împotriva corupției trebuie să avanseze, nu să fie subminată”.

”Ireversibilitatea progreselor realizate în lupta împotriva corupției este esențială pentru a permite Comisiei Europene să ia în considerare eliminarea treptată a monitorizării României în cadrul mecanismului de cooperare și verificare (MCV)”, a transmis atunci Juncker, ordonanța de urgență fiind adoptată la câteva zile distanță după ce Comisia Europeană publicase un nou raport MCV, al patrulea consecutiv în notă pozitivă pentru lupta privind consolidarea statului de drept.

Citiți și Președintele Comisiei Europene: Aș vrea ca România să-si revină

Vizita la Bruxelles a premierului român are loc după ce ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, s-a aflat săptămâna trecută la Comisia Europeană unde a avut o întrevedere cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. În cursul întrevederii, Timmermans “a reiterat poziţia Comisiei Europene – acţiunile de combatere a corupţiei trebuie să continue, nu trebuie lăsate incomplete“, a a transmis un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. “Comisia Europeană este pregătită să colaboreze cu România pentru actualizarea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV)”, a precizat Margaritis Schinas.

Ulterior, o discuție similară a avut loc și între Ana Birchall, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, și Vera Jourova, comisarul european pentru Justiție.

Citiți și Noul raport MCV a fost publicat: Încheierea monitorizării României până în 2019 depinde de evitarea măsurilor negative și de îndeplinirea recomandărilor

Citiți și Ordonanțele privind grațierea și modificarea codurilor penale, incluse în raportul MCV: Reformele realizate de România pot intra într-o etapă complicată

Citiți și Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene: Dacă progresele înregistrate de România nu vor fi puse sub semnul întrebării, atunci MCV va fi încheiat până în 2019

.

Click to comment

Trending

Exit mobile version