Connect with us

SĂNĂTATE

Studiu W.A.I.T: 899 de zile așteaptă un pacient român pentru acces la un medicament inovativ. România continuă să fie codașa clasamentului european

Published

on

În perioada 2020-2021, România nu a înregistrat niciun progres privind accesul pacienților la medicamentele inovative. Cele mai recente date din „Studiul W.A.I.T” 2021 arată că din 160 de medicamente inovatoare arpobate de Agenția Europeană a Medicamentului în perioada 2017-2020, doar 38 au fost introduse pe lista celor compensate și gratuite din România până la 1 ianuarie 2022. În comparație cu studiul anterior, România nu și-a îmbunătățit deloc accesul la medicamentele inovative în perioada 2017-2020, iar pacienții români sunt pacienții Uniunii Europene care așteaptă 899 de zile pentru a accesa noile tratamente, fiind cel mai mare timp de așteptare din Uniunea Europeană.

Studiul W.A.I.T este un studiu anual al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA), realizat în parteneriat cu IQVIA.

În ciuda oportunităților europene și a schimbărilor la nivelul autoităților naționale, în perioada 1 ianuarie 2020 – 1 ianuarie 2021, România în loc să înregistreze îmbunătățiri cu privire la accesul pacienților la medicamentele inovative, țara noastră a continuat să adâncească și mai tare ingealitățile pacienților români. 

În „Studiul W.A.I.T” 2020, România avea introduse 39 de medicamente inovatoare până la 1 ianuarie 2021, cu unul mai mult față de datele publicate în Studiul W.A.I.T 2021.

Studiu W.A.I.T 2021: România avea introduse 38 de medicamente inovatoare pe lista celor compensate și gratuite până la 1 ianuarie 2022

© EFPIA, Studiu W.A.I.T 2021 (pag. 24)

Studiu W.A.I.T 2020: România avea introduse 39 de medicamente inovatoare pe lista celor compensate și gratuite până la 1 ianuarie 2021

© EFPIA, Studiu W.A.I.T 2020 (pag.8)

Cele mai noi statitstici publicate de EFPIA ne arată că România nu și-a îmbunătățit accesul la medicamentele inovative în perioada 2017-2020 și că pacienții români sunt pacienții Uniunii Europene care așteaptă 899 de zile pentru a accesa noile tratamente, fiind cel mai mare timp de așteptare din Uniunea Europeană. Autoritățile române au crescut timpul de așteptare cu 16 zile, în comparație cu datele studiului publicat în 2020, când tot pacienții români erau cei care așteptau cel mai mult din UE pentru a accesa un medicament inovativ, dar așteptau 883 de zile

Studiu W.A.I.T 2021: În perioada 2017-2020 pacienții români au așteptat cel mai mult din UE până când au avut acces la noile medicamente aprobate. Timpul de așteptare a ajuns la 899 de zile, cu 16 zile mai mult față de perioada 2016-2019.

© EFPIA, Studiu W.A.I.T 2021 (pag. 14)

Studiu W.A.I.T 2020: Pacienții români așteptau 883 de zile până puteau accesa un medicament inovativ

© EFPIA, Studiu W.A.I.T 2020 (pag.8)

Principalele cauze ale întârzierilor sunt timpul de așteptare până la depunerea dosarului de rambursare (așteptarea ca alte țări să decidă rambursarea), procesul birocratic, un sistem de Health Technology Assesment (HTA) restrictiv față de inovație și o echipă subdimensionată care face față cu greu și cu mult efort dosarelor depuse de companiile farmaceutice.

Toate aceste inegalități în rândul pacienților Uniunii Europene se doresc a fi remediate prin noile strategii și programe la nivel european. În acest sens, Comisia Europeană a lansat Strategia farmaceutică pentru Europa,care este un proiect ambițios menit să consolideze atenția sistemului farmaceutic european asupra pacientului și să o facă rezilientă pe viitor și la crize sanitare. Aceasta a fost adoptată în noiembrie anul trecut, ca pilon al Uniunii Europene a Sănătății.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

ENERGIE

Premierul Ciolacu a discutat cu directorul AIEA despre dezvoltarea programului nuclear civil în România și cooperarea în medicina oncologică

Published

on

© Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut luni întrevedere cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, aflat în vizită oficială în România, discuția de la Palatul Victoria reconfirmând strânsa colaborare între România și AIEA în dezvoltarea programului nuclear civil și reconfirmă perspective concrete de aprofundare a cooperării în medicina oncologică și în domeniul energiei, informează Executivul într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

”Guvernul se va implica direct în susținerea proiectului pentru îmbunătățirea metodelor de evaluare imagistică a pacienților oncologici, aflat în derulare la Spitalul Universitar de Urgență din București. Suntem interesați să colaborăm pentru aplicarea și în România a celor mai eficiente terapii, în beneficiul pacienților, și să dezvoltăm cooperarea cu dumneavoastră pentru desemnarea acestui spital drept centru-ancoră al AIEA”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește continuarea programului nuclear în domeniul energiei, România va dezvolta două unități suplimentare la Centrala Nucleară de la Cernavodă și are în curs lucrări pentru prelungirea duratei de viață a unei unități existente.

În plus, România pune bazele primelor reactoare modulare de mici dimensiuni (SMRs), prin colaborarea cu SUA și alți parteneri, la cele mai înalte standarde de siguranță și securitate nucleară.

Prin activitatea experților naționali și cu sprijinul oferit de AIEA prin Programul de Cooperare Tehnică, România poate deveni inclusiv donator de expertiză în domenii care utilizează energia nucleară precum radioterapie, reactoare de cercetare, cercetări farmaceutice, servicii de metrologie, conservarea patrimoniului cultural și planificarea și implementarea răspunsului în situații de urgență, a adăugat premierul Marcel Ciolacu.

Vizita la București a directorului general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, are loc în contextul în care România a lansat, în martie 2023, campania pentru un loc de membru în Consiliul Guvernatorilor AIEA, pentru perioada 2025-2027.

Continue Reading

ROMÂNIA

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că institutele de la Fundeni reprezintă priorități pentru investițiile în sănătate: Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani

Published

on

© Guvernul României

Institutul Clinic Fundeni, Institutul ”C.C. Iliescu” și Institutul Oncologic București (IOB) constituie priorități pentru investițiile în domeniul Sănătății și trebuie să se regăsească într-o platformă comună care să integreze costurile și managementul, a menționat, luni, premierul Marcel Ciolacu, conform Agerpres.

Acesta a vizitat Institutul Clinic Fundeni cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, marcată în fiecare an la 7 aprilie.

”Suntem în cea mai mare instituție spitalicească din România. Din punctul meu de vedere, investițiile în sănătate ar fi trebuit să pornească de aici. Astea sunt prioritățile. Avem Fundeni-ul, avem C. C. Iliescu, avem IOB-ul, toate trei trebuie să se regăsească pe o platformă integrată, astfel încât și costurile și managementul, chiar dacă vor fi făcute prin consorțiu, să fie totul integrat. Am stat de vorbă și cu personalul, am stat de vorbă și cu pacienți și nu vă ascund că este instituția spitalicească pe care o cunosc cel mai bine. Nu cred că este vreun pavilion pe unde să nu fi fost, ori cu părinții mei, ori cu frați, ori cu alți cunoscuți. N-am fost, Carmen nu cred că am fost vreodată internat, nici nu îmi doresc într-un viitor apropiat să fiu. Nu putem face sănătate performantă în clădiri de 65 de ani, este evident că sunt depășite. Este evident că oricât ar investi statul, sunt bani aruncați. Am văzut ce bani a investit Ministerul Sănătății în anul 2023 într-un laborator, dimensionat, totuși, care ar face față unei întregi platforme”, a menționat Ciolacu.

Prim-ministrul a amintit de decizia adoptată în urmă cu două săptămâni, și anume aceea de a aproba în Guvern indicatorii ”pentru viitoarea platformă de la Fundeni, aproape o investiție de 500 de milioane de euro, atât din POS, din exercițiu financiar actual, dar și din împrumut de la BEI și din bugetul de stat. Avem C. C. Iliescu trecut deja prin PNRR”.

Marcel Ciolacu a dat asigurări că aceeași abordare va fi și în cazul Institutului Oncologic, deoarece, în viziunea sa, ”toate trei trebuie abordate unitar”.

”Vorbim foarte mult despre sănătate, vorbim de necesitatea actului medical în fiecare județ, în fiecare comună, în fiecare localitate, dar ne aflăm la Fundeni, la C. C. Iliescu, la Institutul Oncologic, unde cu adevărat se salvează vieți. Aici vin cazurile urgente, aici se fac implanturile renale, hepatice. De fapt și de drept, aici se face sănătatea, la fel cum se face și la Spitalul Universitar. De aceea și Spitalul Universitar, în afară de faptul că se face sănătate, și produce viitorii medici, viitorii asistenți medicali. Centrele universitare și astfel de instituții spitalicești precum Fundeni-ul, Spitalul Universitar sunt priorități. Repet, nu cred că dumneavoastră, ca și medici, chiar dacă sunteți și manageri, trebuie să mulțumiți vreunui primar sau vreunui prim-ministru sau cuiva care s-a implicat în aceste proiecte”, a continuat premierul.

Din punctul său de vedere, trebuie să existe o coordonare mult mai clară între Primăria Generală, între spitale, între Ministerul Sănătății, între Guvern, considerând că vremea scuzelor și a certurilor a trecut.

”Nu mai avem timp de scuze, nu mai avem timp de certuri. Sunt ultimele trenuri unde România poate să acceseze aproape 70 de miliarde de euro. Dacă am pierdut acești 3-4 ani din acest moment, România nu mai poate recupera, pentru că întotdeauna prioritățile europene devin cu totul altele. Acum este momentul să nu mai avem nicio scuză și să împingem lucrurile, şi am văzut cât de rapid și câte s-au deblocat la Ministerul Sănătății în ceea ce privește spitalele de mari arși, toate trei, și de la București, şi de la Timișoara, și de la Târgu Mureș, Spitalul Oncologic de la Timișoara, cele trei spitale regionale, cel de la Craiova în aprilie își începe execuția, toate au o execuție de 48 de luni, Ministerul Finanțelor, cu noul sistem integrat de achiziții, sunt foarte multe lucruri care se suprapun. Pregătirea viitorilor medici la spitalul unde am fost cu domnul Rafila în Belgia, unde am trimis pacienții de la <<Colectiv>>. Toate aceste lucruri trebuie integrate într-un plan. Avem nevoie de o viziune. În nicio localitate nu se poate clădi ceva fără administrația locală, fără decidentul din ministere, toată lumea trebuie să fie o echipă şi, vă repet, eu unul personal, dar sunt ferm convins că dvs. şi mai mult, m-am săturat de explicații şi de certuri şi de motive de ce nu putem face. Mulțumesc mult pentru această onoare pe care mi-aţi făcut-o astăzi”, a conchis Marcel Ciolacu.

La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a evidențiat cele două condiții importante pentru a asigura dreptul la servicii de sănătate: să existe o infrastructură fizică care să fie adaptată vremurilor noastre, o structură de personal medical care să poată să ofere acele servicii.

De asemenea, Rafila a anunțat că, în urma vizitei la Washington, România a primit sprijin din partea Băncii Mondiale ca ”să continuăm și să finalizăm atât proiectele pentru cele trei centre de mari arși, cât și pentru dotarea în continuare a serviciilor de terapie intensivă, un domeniu foarte, foarte sensibil și, în paralel, cred că un lucru extrem de important este cel legat de utilizarea parteneriatului și a expertizei pe care o au cei din Statele Unite în ceea ce privește achizițiile din domeniul sanitar, care trebuie să fie făcute pe bază de transparență și pe eficiență cât mai mare”.

”Mă bucur să fim aici, colegii de la Institutul Fundeni, Institutul Clinic Fundeni nu numai că merita, trebuia să aibă o casă nouă, o va avea cu siguranță. Noi suntem foarte determinați să sprijinim acest lucru împreună, bineînțeles, cu tot Guvernul României și aș spune că acest termen de 48 de luni, care este pentru realizarea spitalelor regionale, va fi și termenul în care noul Institut Fundeni va putea să-și primească pacienții”, a mai spus ministrul Sănătății.

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, Ziua Mondială a Sănătății se desfășoară în acest an sub tema ”Sănătatea mea, dreptul meu”, ca răspuns la provocările reprezentate de conflicte, criza climatică și consecințele negative ale acestora asupra stării de sănătate.

Continue Reading

ROMÂNIA

Ministrul Sănătății dorește să extindă colaborarea cu Departamentul de Justiție din SUA pentru combaterea corupției în proiectele cu finanțare din fonduri externe din domeniul sănătății

Published

on

© Ministerul Sănătății

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și secretarul de stat Alexandru Rogobete au avut întâlniri cu reprezentanții Departamentului de Justiție din SUA în vederea extinderii colaborării și implementării de bune practici anticorupție în procedurile aplicabile proiectelor cu finanțare din fonduri externe din domeniul sănătății.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, au fost trecute în revistă cazuri concrete în care există suspiciuni de corupție în implementarea unor proiecte, precum și modalități de combatere legale ale acestora.

”Mă bucură parteneriatul cu Departamentul de Justiție din SUA care consolidează capacitatea Ministerului Sănătății de a derula eficient numeroasele programe de investiții și de asistență tehnică finanțate din fonduri externe. Încă de la începutul mandatului meu, combaterea corupției în sistemul sanitar a reprezentat o prioritate, iar expertiza colegilor din SUA aduce un aport valoros capabilităților Ministerului Sănătății de a realiza acest lucru. Sănătatea din România și, implicit, pacienții beneficiază în acest mod de avantajele parteneriatului strategic cu SUA”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Citiți și: Ministrul Alexandru Rafila continuă evenimentele dedicate combaterii corupției în achizițiile publice din sănătate: Ne bucurăm să fim parteneri cu autoritățile din SUA care împărtășesc din experiența lor

În perioada imediat următoare vor avea loc întâlniri tehnice între reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Departamentului de Justiție și FBI care vor sprijini în continuare workshop-urile organizate de Ministerul Sănătății în întreaga țară pentru bune practici în achizițiile publice.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA DIGITALĂ2 hours ago

Digital Innovation Summit Bucharest 2024 marchează o nouă etapă în colaborarea dintre sectoarele public și privat pentru a modela un viitor digital mai sigur și mai prosper

COMISIA EUROPEANA5 hours ago

Liderii UE au făcut primul pas către viitorul pieței unice, cerând “un nou pact european pentru competitivitate ancorat în piața unică” și cu o Uniune a piețelor de capital cu un potențial anual de 470 de miliarde de euro pentru companii

CONSILIUL EUROPEAN6 hours ago

Klaus Iohannis le-a prezentat omologilor din UE viziunea României privind viitorul pieței unice, cu accent pe rolul prioritar al coeziunii și agriculturii și ridicarea controalelor la frontierele terestre

SUA8 hours ago

SUA: Camera Reprezentanților va vota proiectul de lege privind ajutorul de 61 miliarde de dolari pentru Ucraina

U.E.9 hours ago

UE instituie Cadrul de Investiții pentru Ucraina în valoare de 9,3 mld. de euro

ROMÂNIA9 hours ago

Marcel Ciolacu, întâlnire cu reprezentanți ai companiilor emirateze: Extinderea și modernizarea Aeroportului Otopeni, a infrastructurii portuare și feroviare, obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu UAE

ROMÂNIA10 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

MAREA BRITANIE11 hours ago

Comisia Europeană dorește începerea negocierilor de stabilire a unui acord între UE și Marea Britanie privind mobilitatea tinerilor de pe ambele maluri ale Canalului Mânecii

NATO11 hours ago

Cinci avioane ale Forțelor Aeriene Spaniole protejează spațiul aerian al NATO deasupra României, fiind dislocate la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu

G711 hours ago

Ministrul german de externe cere G7 ”măsuri suplimentare” contra Iranului după atacul ”fără precedent” asupra Israelului

ROMÂNIA10 hours ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 day ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 day ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ2 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA3 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO7 days ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending