CONSILIUL UE

Uniunea economică și monetară: Cele 19 țări UE din zona euro au semnat reforma Tratatului privind Mecanismul European de Stabilitate și Acordul privind Fondul unic de rezoluție

Published

on

© European Union, 2021

Statele membre ale zonei euro au semnat marți două acorduri esențiale privind dezvoltarea Uniunii economice și monetare și a Uniunii bancare – reforma Tratatului privind Mecanismul European de Stabilitate (MES) și Acordul Interguvernamental privind Fondul unic de rezoluție, a anunțat președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, care este și ministrul de finanțe al Irlandei.

Marcăm o etapă importantă în dezvoltarea ulterioară a Uniunii Economice și Monetare, care va consolida capacitățile de prevenire și rezolvare a crizelor din zona euro, precum și Uniunea Bancară. De asemenea, demonstrăm unitatea noastră de scop pentru a realiza progrese în probleme importante în beneficiul tuturor cetățenilor noștri“, a afirmat Donohoe, citat într-un comunicat.

Acordurile menționate survin ca urmare a concluziilor adoptate de liderii statelor UE la Consiliul European din decembrie trecut, când liderii naționali  au solicitat miniștrilor de finanțe europeni să pună bazele unui plan de lucru pentru finalizarea Uniunii Bancare și au salutat acordul convenit de miniștrii de resort din statele membre cu privire la reforma Mecanismului European de Stabilitate prin introducerea unui Fond unic de rezoluție sub forma unei linii de credit până la începutul anului 2022.

La 30 noiembrie 2020, Eurogrupul a ajuns la un acord politic în legătură cu pachetul de reformă al MES. Acordul va face MES mai eficient și mai flexibil. Reforma stabilește un backstop comun pentru Fondul unic de rezoluție (SRF) sub forma unei linii de credit din MES, care urmează să fie introdusă până la începutul anului 2022, cu doi ani înainte de calendarul inițial.

Decizia luată de Eurogrup în ceea ce privește introducerea timpurie a backstop-ului recunoaște eforturile considerabile ale sectorului bancar european, ale autorităților de supraveghere și ale statelor membre în îmbunătățirea semnificativă a tuturor indicatorilor de reducere a riscurilor din ultimii ani.

Reforma Tratatului MES va extinde mandatul Mecanismului cu noi sarcini și responsabilități: va fi echipat cu o linie de credit de precauție mai accesibilă și va avea un rol mai puternic în programele de asistență financiară și prevenirea crizelor. Împreună cu introducerea timpurie a backstop-ului comun, acest lucru va contribui la asigurarea faptului că zona euro este capabilă să facă față provocărilor dacă apar.

Potrivit lui Pascal Donohoe, cele două acorduri vor intra în vigoare anul viitor, după ce vor fi ratificate de parlamentele naționale. Ele au fost semnate de Austria Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia și Slovacia.

Așa cum a fost creat în 2012, ca răspuns la criza economico-financiară, Mecanismul european de stabilitate (MES) este o instituție financiară creată de statele membre din zona euro, cu o putere maximă de creditare de 500 de miliarde de euro. În luna aprilie a acestui an, ca parte a măsurilor de atenuare a impactului crizei COVID-19, miniștrii de finanțe din zona euro au decis deblocarea a trei plase de siguranță, între care și aproximativ 240 de miliarde de euro din MES.

Uniunea bancară a fost creată în urma crizei financiare și are, în prezent, două componente, Mecanismul unic de supraveghere (MUS) și Mecanismul unic de rezoluție (MUR). MUS supraveghează băncile cele mai mari și mai importante din zona euro direct la nivel european, în timp ce obiectivul MUR este de a desfășura procedura de rezoluție pentru băncile cu dificultăți majore în mod adecvat și cu costuri minime pentru contribuabili și economia reală.

Click to comment

Trending

Exit mobile version