Connect with us

G7

Uniunea Europeană acordă un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde de euro pentru Ucraina, în cadrul unui angajament al G7

Published

on

© Valdis Dombrovskis / X

Uniunea Europeană a confirmat joi angajamentul său de a acorda Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde euro, în cadrul unui împrumut acordat de țările G7, ce va fi rambursat din dobânzile aferente activelor ruseşti îngheţate, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a anunţat că a semnat un protocol de acord cu Ucraina pentru o asistenţă macrofinanciară care va servi la „acoperirea nevoilor imediate”.

„Am fost onorat să semnez, în numele UE, un protocol de acord cu Ucraina privind acordarea unei asistențe macrofinanciare în valoare de 18,1 miliarde EUR pentru a ajuta Ucraina să acopere nevoile imediate. Aceasta face parte din inițiativa G7 de a sprijini Ucraina prin utilizarea veniturilor provenite de pe urma activelor ruseşti, garantând astfel că agresorul plăteşte pentru pagubele pe care le-a cauzat”, a scris Dombrovskis pe platforma X.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a salutat „demersul curajos” al Uniunii Europene, subliniind că „nu este doar un ajutor, ci este un precedent pentru a trage Rusia la răspundere pentru crimele sale”.

Aceste 18,1 miliarde euro se adaugă ajutorului de aproximativ 120 miliarde de euro acordat Kievului de către UE şi statele sale membre de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Acest nou sprijin intervine pe fondul incertitudinilor care planează asupra sprijinului american după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

La finalul lunii octombrie, liderii țărilor G7 au finalizat detaliile privind un împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Kievului, susținut de profiturile generate de activele suverane rusești înghețate după invazia Ucrainei. Din totalul de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro), 20 de miliarde de dolari vor fi asigurate de Statele Unite. 

Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022. 

G7

Miniștrii de externe din G7 se reunesc în Italia pentru a discuta despre Orientul Mijlociu, Ucraina și realegerea lui Donald Trump la Casa Albă

Published

on

© G7/ Flickr

Miniştrii afacerilor externe din G7 se întâlnesc luni în Italia pentru o conferinţă de două zile care va avea ca principale subiecte de discuţie războaiele din Orientul Mijlociu şi Ucraina, şi implicaţiile la nivel global reprezentate de realegerea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează dpa, potrivit Agerpres

Conferinţa va avea loc în oraşul Fiuggi, la circa 80 de kilometri de Roma, şi este ultima reuniune a miniştrilor de externe din G7 programată pentru acest an.

Mandatul de arestare emis recent de Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu pentru presupuse crime de război în Fâşia Gaza a provocat o undă de şoc la nivel internaţional.

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a declarat săptămâna trecută că mandatele de arestare emise de CPI împotriva premierului israelian Benjamin Netanyahu, a fostului său ministru al apărării Yoav Gallant şi a şefului militar al Hamas, Mohammed Deif, trebuie „puse în aplicare”.

De cealaltă parte, președintele american în exercițiu Joe Biden a calificat drept „scandaloase” mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională. 

În ceea ce privește războiul din Ucraina, Rusia a lansat recent o nouă rachetă balistică cu rază medie de acţiune, iar în ultimele zile, Ucraina a lovit ţinte militare din Rusia cu rachete americane ATACMS cu rază de acţiune de până la 300 de kilometri şi cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow.

Săptămâna trecută, la inițiativa premierului Italiei, Giorgia Meloni, liderii G7 au adoptat o declarație comună în sprijinul Ucrainei, în contextul apropiatei împliniri a 1.000 de zile de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestei țări.

„Reafirmăm sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pentru cât va fi necesar,” au transmis liderii G7, subliniind solidaritatea lor în susținerea luptei Ucrainei pentru suveranitate, libertate, independență și integritate teritorială, precum și pentru reconstrucția sa. De asemenea, aceștia au recunoscut impactul agresiunii Rusiei asupra persoanelor vulnerabile din întreaga lume.

Italia deţine până la sfârşitul anului preşedinţia G7, din care mai fac parte SUA, Canada, Marea Britanie, Japonia, Franţa şi Germania. Anul viitor, Canada va prelua preşedinţia G7.

Continue Reading

G7

G7 marchează 1.000 de zile de la invazia Rusiei în Ucraina cu o declarație de solidaritate: „Vom sprijini Ucraina cât va fi necesar”

Published

on

© G7/ Flickr

La inițiativa premierului Italiei, Giorgia Meloni, liderii Grupului celor Șapte (G7) au adoptat o declarație comună în sprijinul Ucrainei, în contextul apropiatei împliniri a 1.000 de zile de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva acestei țări.

„Reafirmăm sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pentru cât va fi necesar,” au transmis liderii G7, subliniind solidaritatea lor în susținerea luptei Ucrainei pentru suveranitate, libertate, independență și integritate teritorială, precum și pentru reconstrucția sa. De asemenea, aceștia au recunoscut impactul agresiunii Rusiei asupra persoanelor vulnerabile din întreaga lume.

Declarația subliniază rezistența extraordinară a poporului ucrainean, care, în pofida unor suferințe imense, a demonstrat o determinare de nezdruncinat în apărarea teritoriului, culturii și poporului său.

Rusia, „singurul obstacol” în calea păcii

G7 a reiterat că Rusia rămâne principala piedică în calea unei păci juste și durabile, subliniind angajamentul de a impune costuri severe Moscovei prin sancțiuni, controale la export și alte măsuri eficiente. „Rămânem alături de Ucraina,” au declarat liderii.

Această poziție marchează încă un moment de solidaritate internațională cu Ucraina, în contextul în care țara continuă să reziste agresiunii ruse și să caute sprijin global pentru reconstrucție și stabilitate.

Continue Reading

G7

Liderii G7 au finalizat detaliile privind împrumutul de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, finanțat din veniturile generate de activele rusești înghețate: Nu vom renunța să sprijinim Kievul

Published

on

© G7/ Flickr

Liderii țărilor G7 au finalizat detaliile privind un împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Kievului, susținut de profiturile generate de activele suverane rusești înghețate după invazia Ucrainei, informează Le Monde.

”Am ajuns la un consens cu privire la modalitatea de a acorda Ucrainei un împrumut de aproximativ 50 de miliarde de dolari pentru accelerarea veniturilor extraordinare (ERA). Aceste împrumuturi vor fi garantate și rambursate prin fluxuri viitoare de venituri extraordinare provenite din imobilizarea activelor suverane rusești, în conformitate cu sistemele juridice respective ale G7 și cu dreptul internațional. Veniturile împrumutului vor fi plătite prin canale multiple pentru a sprijini asistența bugetară, militară și de reconstrucție a Ucrainei, în conformitate cu toate legile aplicabile și cu sistemele juridice respective ale membrilor G7. Obiectivul nostru este să începem să efectuăm plățile până la sfârșitul anului”, anunță liderii G7 într-o declarație comună publicată de Casa Albă.

Anunțul a fost făcut în contextul în care miniștrii de Finanțe din G7, guvernatorii băncilor centrale, și șefii Fondului Monetar Internațional, Băncii Mondiale, Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și Consiliului pentru Stabilitate Financiară (FSB)s-au reunit în această săptămână la Washington.

Miniștrii de Finanțe din G7 ”au convenit asupra unei soluții tehnice care să asigure coerența, coordonarea, distribuirea echitabilă a împrumuturilor și solidaritatea între toți partenerii G7”, se arată într-o declarație.

”Nu vom renunța la hotărârea noastră de a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a triumfa”, au adăugat liderii. Aceștia au făcut apel la Moscova să pună capăt războiului și să plătească pentru daunele cauzate Ucrainei.

Din totalul de 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro), 20 de miliarde de dolari vor fi asigurate de Statele Unite. 

De cealaltă parte, Uniunea Europeană este pregătită să acopere până la 35 de miliarde de euro din acest împrumut stabilit în luna iunie, cu prilejul summitului găzduit de Italia.

Mecanismul de cooperare în materie de împrumuturi pentru Ucraina, un cadru recent stabilit, va fi cel care va asigura accesul Ucrainei la veniturile viitoare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, deținute în UE.

Aceste fonduri vor fi utilizate pentru rambursarea împrumuturilor oferite atât de UE, cât și de partenerii din G7. În timp ce aceste fonduri vor fi folosite pentru deservirea și rambursarea împrumuturilor, Ucraina va avea libertatea de a aloca aceste resurse conform nevoilor sale.

Aproximativ 210 de miliarde de euro în active sunt deținute în UE și blocate în temeiul sancțiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din februarie 2022. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
POLITICĂ58 minutes ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ2 hours ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

POLITICĂ3 hours ago

Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie

POLITICĂ4 hours ago

Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc

U.E.4 hours ago

Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor

U.E.4 hours ago

Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană

CHINA5 hours ago

În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”

CONSILIUL UE6 hours ago

Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE

POLITICĂ1 day ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Curajul românilor din Timișoara care s-au ridicat în 1989 pentru libertate, evocat la tribuna PE de Ursula von der Leyen: Generația noastră de europeni trebuie să lupte din nou pentru libertate

Trending