Connect with us

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat vineri un apel puternic și emoționant la vot pentru cetățenii români la alegerile pentru Parlamentul României și pentru funcția de președinte al României, în timp ce țara vecină este protagonista unei crize de proporții după victoria unui candidat anti-NATO și anti-UE la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, ale cărui rezultate sunt renumărate în baza unei decizii fără precedent a Curții Constituționale de la București.

Soarta Republicii Moldova este strâns legată de soarta României. Orice biruință a României este și biruința noastră. Orice greutate o trăim împreună. O Românie puternică este și un motiv de mândrie și pentru noi și o garanție că vom reuși alături de voi. Cei care cred că România ar fi mai puternică și mai prosperă fără Uniunea Europeană priviți spre Republica Moldova. Vedeți cât de mult a avansat România în ultimele două decenii și cu cât greu s-a descurcat Republica Moldova. Acum 18 ani noi nu am avut șansa să aderăm la Uniunea Europeană împreună cu România, dar nu ne-am pierdut speranța și muncim din greu ca să ajungem parte a acestei familii mari europene cât de curând posibil. În această lume tot mai incertă avem nevoie unii de alții. Avem nevoie să ne susținem reciproc. Împreună suntem mai puternici”, a declarat Maia Sandu, într-un mesaj video, reafirmând relația frățească dintre cele două state.

Președinta Republicii Moldova. a avertizat asupra pericolului revenirii influenței Rusiei.

“Kremlinul ne vrea din nou în umbra sa. Nu dați crezare celor care vă spun că apropierea de Kremlin aduce pace și bunăstare. Vedeți ce face Kremlinul cu vecinii săi. Îi șantajează, îi bombardează, îi ucide”, a punctat Sandu, evidențiind. contrastul între regimul autoritar de la Moscova și aspirațiile democratice ale Republicii Moldova și României.

Maia Sandu a încurajat cetățenii români să participe la alegeri, precizând că și ea va vota, fiind cetățean român.

Pe 1 și 8 decembrie mergem din nou la vot. Alegem Parlamentul României și Președintele României. Și eu voi merge la vot. Pentru că vreau o Românie care să trăiască în pace, cu o voce puternică în lume și cu un nivel de trai înalt pentru toți cetățenii săi. Bunicii mei, care s-au născut în România, sigur ar fi mers la vot. Poporul român are puterea și înțelepciunea de a-și apăra locul în lume, iar soarta și această putere stă doar în vot. Poporul român este liber! Vă îndemn să votăm pentru o Românie puternică, europeană, pentru o țară liberă”, a conchis Maia Sandu.

Ultranaționalistul Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, urmat de candidata USR Elena Lasconi și ar trebui să își dispute finala în cursa pentru Palatul Cotroceni pe data de 8 decembrie. Situația este incertă după ce Curtea Constituțională a României a decis, în baza unei contestații, renumărarea voturilor de la primul tur și a întârziat, prin urmare, validarea primului tur al scrutinului.

Potrivit rezultatelor finale ale primului tur, suveranistul Călin Georgescu a obținut 22,94% din voturi (2.120.401 voturi), urmat de Elena Lasconi cu 19,18% (1.772.500) și de Marcel Ciolacu, la o distanță mică de 2.740 de voturi, cu 19,15% (1.769.760). Au votat aproximativ 9,46 milioane de români din țară și de peste hotare, reprezentând 52,55% din totalul alegătorilor.

Marea surpriză a alegerilor prezidențiale din România s-a produs duminică seară, la închiderea urnelor, când exit-poll-urile l-au plasat pe suveranistul Călin Georgescu, a cărui campanie electorală masivă pe rețele sociale precum TikTok a trecut mult timp neobservată de analiști, pe locul al treilea, pentru ca odată cu numărarea proceselor verbale acesta să obțină primul loc la votul în țară și în străinătate, o premieră absolută. Georgescu a făcut de-a lungul timpului afirmații controversate anti-NATO și anti-UE, spunând că NATO “este cea mai slabă alianță de pe fața pământului”, că sistemul antirachetă aliat de la Deveselu reprezintă o “rușine diplomatică” și că fondurile europene și PNRR ar constitui “o acțiune financiară de însclavagizare”.

Ascensiunea fulminantă și surprinzătoare a lui Georgescu a determinat Consiliul Național al Audiovizualului să solicite Comisiei Europene să lanseze o investigație asupra TikTok privind campania lui Călin Georgescu, deoarece există “suspiciuni de manipulare a opiniei publice”.

Totodată, președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru a analiza riscuri la adresa securității naționale generate de actori statali și non-statali în context electoral.

Concluziile CSAT au indicat că în perspectiva și în cadrul primului tur al alegerilor prezidențiale “au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral” și că rețeaua de socializare TikTok nu a respectat prevederile legale privind campania electorală din România, un candidat la alegerile prezidențiale beneficiind de “o expunere masivă pe fondul tratamentului preferențial pe care platforma TikTok l-a acordat acestuia prin faptul că nu l-a marcat drept candidat politic”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

REPUBLICA MOLDOVA

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

Published

on

© presedinte.md

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că va dona suma de 100.000 de dolari ce însoţeşte Premiul Reinhard Mohn 2025 care i-a fost acordat pentru angajamentul său exemplar în apărarea şi promovarea democraţiei, informează portalul Ştiri.md.

“Acest premiu este o recunoaştere a curajului cetăţenilor Republicii Moldova care au demonstrat că îşi doresc o democraţie autentică şi au luptat pentru ea. Este o validare a eforturilor noastre comune pentru libertate şi o societate construită pe valori europene. Moldova a demonstrat că democraţia poate rezista chiar şi în cele mai dificile circumstanţe”, a spus Maia Sandu, potrivit Agerpres.

Cea mai mare parte a banilor va fi donată pentru susţinerea proiectelor de dezvoltare în satul natal al Maiei Sandu, Risipeni, raionul Floreşti, a precizat preşedinţia de la Chişinău.

Premiul Reinhard Mohn, instituit de Fundaţia Bertelsmann din Germania, este acordat o dată la doi ani în memoria fondatorului său, Reinhard Mohn (1921-2009), personalităţilor din lumea întreagă pentru contribuţii deosebite la soluţionarea provocărilor sociale şi politice contemporane.

Printre laureaţii acestui premiu figurează Joachim Gauck, fost preşedinte al Germaniei, Toomas Hendrik Ilves, fost preşedinte al Estoniei, Rita Sussmuth, fostă preşedintă a Bundestagului, şi Kofi Annan, fost secretar general al ONU, aminteşte media citată.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României: Unite sub drapelul Uniunii Europene, Moldova și România vor fi mai puternice împreună

Published

on

© Maia Sandu/ Facebook

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis duminică un mesaj de Ziua Națională a României, în care a subliniat că “Moldova și România, unite sub drapelul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună”

“1 Decembrie este o zi plină de semnificație pentru toți cei care iubesc România. Noi, cei din Republica Moldova, iubim România așa cum iubești o soră mai mare: pentru că avem aceleași rădăcini, aceeași limbă, aceeași credință într-un viitor mai bun”, a menționat Maia Sandu.

Președintele a subliniat că atât R. Moldova, cât și România trece prin vremuri dificile care apropie cele două țări în dorința de a se ajuta reciproc.

“Trăim vremuri care pun la încercare democrația și valorile noastre comune. România și Republica Moldova trec, fiecare, prin momente dificile. Dar fiecare încercare este și un prilej de a ne sprijini reciproc și de a demonstra că, împreună, suntem mai puternici. Astăzi, mai mult ca oricând, Republica Moldova are nevoie de o Românie puternică. O Românie puternică este o Românie europeană. Moldova și România, unite sub drapelul Uniunii Europene, vor fi mai puternice împreună. La mulți ani, România!”, a urat Maia Sandu, la două zile după ce a lansat un apel puternic și emoționant la vot pentru cetățenii români la alegerile pentru Parlamentul României și pentru funcția de președinte al României.

 

Ziua Naţională a României este sărbătorită, în fiecare an, la 1 Decembrie, dată la care în anul 1918 Marea Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat rezoluţia Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România. Această zi este sărbătorită de români începând cu anul 1990.

Peste 18 milioane de români sunt așteptați duminică la vot pentru a decide componența noului Parlament pentru următorii patru ani, în cadrul unui scrutin crucial pentru viitorul democratic, european și euro-atlantic al României, care coincide și cu celebrarea Zilei Naționale și împlinirii a 106 ani de la Marea Unire. Alegerile legislative din 1 decembrie se desfășoară cu România aflându-se în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism, după victoria unui candidat anti-NATO și anti-UE la primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, ale cărui rezultate sunt renumărate în baza unei decizii fără precedent a Curții Constituționale a României.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Șeful Statului Major al Apărării a discutat cu omologul din Republica Moldova despre situația regională de securitate: Vom rămâne dedicați acelorași valori care ne unesc

Published

on

© SMAp

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit, în data de 30 noiembrie, cu omologul din Republica Moldova, colonelul Vitalie Micov, care a preluat mandatul la mijlocul lunii octombrie. 

Potrivit unui comunicat al MApN, agenda celor doi lideri militari a cuprins aspecte privind situația regională de securitate, aprofundarea cooperării militare sub egida parteneriatului strategic dintre România și Republica Moldova, respectiv diversificarea instruirii în comun. 

„L-am asigurat pe șeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale din Republica Moldova de întreg sprijinul Armatei României, atât pe componenta de modernizare, cât și pe cea a pregătirii trupelor. Mi-am exprimat convingerea că extraordinara relație de cooperare construită în timp cu colegii din Republica Moldova va continua să se consolideze și că vom rămâne dedicați acelorași valori care ne unesc”, a transmis generalul Gheorghiță Vlad. 

În programul vizitei pe care oficialul moldovean o efectuează în România se regăsește și participarea la Parada Militară Națională organizată duminică, 1 decembrie, în București.

În blocul de defilare care va prezenta onorul pe sub Arcul de Triumf se află și un detașament al Armatei Naționale a Republicii Moldova. 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
POLITICĂ8 minutes ago

Ambasadorul României în SUA: Nu există nicio susținere oficială din partea americană pentru Călin Georgescu. Niciun oficial SUA nu s-ar asocia cu viziunea politică pe care o reprezintă acesta

REPUBLICA MOLDOVA25 minutes ago

Republica Moldova: Maia Sandu va dona un premiu de 100.000 de dolari primit pentru apărarea democrației

POLITICĂ57 minutes ago

Elena Lasconi face apel la liderii politici din România să nu devieze cursul națiunii noastre: Trebuie să ne asumăm un guvern de uniune națională pro-european

POLITICĂ2 hours ago

Curtea Constituțională a validat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Finală între Călin Georgescu și Elena Lasconi pe 8 decembrie

POLITICĂ3 hours ago

Nicolae Ciucă, ales pentru nou mandat de senator PNL: Voi pune întotdeauna interesele Doljului și ale României pe primul loc

U.E.3 hours ago

Șeful diplomației ungare, nouă „misiune de pace” la Moscova pentru a promova soluționarea conflictului dintre Rusia și Ucraina la masa negocierilor

U.E.3 hours ago

Lituania, Letonia și Estonia au decis impunerea de sancțiuni asupra liderilor politici georgieni care au reprimat manifestațiile pro-UE

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski i-a prezentat lui Scholz noile sisteme de drone de producție internă ucraineano-germană

CHINA5 hours ago

În vizită la Beijing, șefa diplomației germane a abordat deschis sprijinul acordat Rusiei de către China în războiul din Ucraina: „Am pledat în favoarea unui proces de pace echitabil”

CONSILIUL UE5 hours ago

Un acces mai bun la locuri de muncă durabile și de înaltă calitate poate ajuta persoanele cu dizabilități să obțină independență financiară și o mai mare incluziune socială, subliniază Consiliul UE

POLITICĂ24 hours ago

Marcel Ciolacu, după alegerile parlamentare: Am înţeles răspunderea pe care o avem faţă de România. Să dezvoltăm țara cu bani europeni și să protejăm valorile naționale

ROMÂNIA2 days ago

Klaus Iohannis: Ne aflăm în fața unei decizii existențiale, între democrație și izolaționism. Votăm pentru a rămâne o ţară a libertăţii sau a ne prăbuşi într-o izolare toxică şi într-un trecut întunecat

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

Maia Sandu, apel emoționant la un vot pro-european în România: Soarta R. Moldova este strâns legată de soarta României. Biruința României este și a noastră, orice greutate o trăim împreună

ROMÂNIA4 days ago

Investiție de peste 1 mld. de euro în modernizarea a trei mari termocentrale din Capitală. Burduja: Vom avea un cost cu gigacaloria la jumătate după finalizarea proiectelor

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță creșterea salariului minim brut pe țară la 4050 lei lunar de la 1 ianuarie 2025

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

PE va lucra cu noua Comisie Europeană pentru a construi o UE mai competitivă, subliniază Siegfried Mureșan: Un buget aliniat cu prioritățile UE reprezintă unul dintre instrumente pentru a avea rezultate

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI5 days ago

Dan Nica: Delegația română din grupul S&D va vota noul Colegiu al Comisarilor, dar cu un vot condiționat de îndeplinirea unor criterii clare și importante pentru România și UE

PARLAMENTUL EUROPEAN5 days ago

Prima inițiativă majoră a viitoarei Comisii Europene va fi o busolă pentru competitivitate, axată pe trei piloni ai raportului Draghi, anunță Ursula von der Leyen: Vom pune inovarea în centrul economiei noastre

Comisari europeni, Mînzatu, ursula von der leyen
COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen îi încredințează Roxanei Mînzatu un rol cheie în inițiativa fanion “busola competitivității” a Comisiei, axat pe competențele oamenilor ca “fundament al economiei UE”

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Curajul românilor din Timișoara care s-au ridicat în 1989 pentru libertate, evocat la tribuna PE de Ursula von der Leyen: Generația noastră de europeni trebuie să lupte din nou pentru libertate

Trending