Unul din trei copii este hărţuit pe Internet. Cât timp petrec copiii români online

computer85% dintre copii accesează zilnic Internetul, iar 65% dintre minorii care stau online folosesc un telefon mobil. În plus, folosirea internetului înseamnă de fapt accesarea reţelelor sociale, arată raportul Net Children Go Mobile, lansat marţi de Salvaţi Copiii România, potrivit Gandul.info.

Copiii care folosesc zilnic Internetul sunt expuşi la riscuri precum hărţuirea psihică, jignirile, mesaje de instigare la ură, conţinut pornografic.

Raportul privind accesul la Internet arată că 9% dintre copiii români folosesc smartphone-uri în clasă, 20% colaborează cu alţi elevi pe Internet, iar 27% folosesc Internetul pentru căutări de materiale.

Aceeaşi cercetare arată că unul din trei copii a fost hărţuit pe Internet, iar 66% dintre copii primesc mesaje cu caracter sexual.

În acelaşi timp, cercetarea realizată la nivel european arată că micuţii din Danemarca şi cei din România sunt mai expuşi la riscurile de pe internet decât cei din Irlanda, Italia şi Marea Britanie.

Studiul arată că în timp ce 27% dintre copii declară că au fost hărţuiţi sau agresaţi (bullying) în lumea reală sau pe internet, 14% menţionează o formă sau alta de cyberbullying, care a avut loc pe internet sau prin telefonul mobil.

Cele mai puţin frecvente riscuri sunt cele referitoare la primirea de mesaje sexuale -13% şi cel referitor la întâlnirea în lumea reală cu persoane contactate anterior doar pe internet -12%.

Copiii din România şi cei din Danemarca sunt cei mai expuşi

Cercetarea realizată la nivel european arată că micuţii din Danemarca şi cei din România sunt mai expuşi la riscurile de pe internet decât cei din Irlanda, Italia şi Marea Britanie.

De asemenea, în privinţa utilizării reţelelor de socializare, 20% dintre copiii care le folosesc  au declarat că profilul lor pe reţelele de socializare este public, iar 75% dintre ei spun că au poze în care li se distinge clar faţa copilului şi 56% au numele de familie şi  54% vârsta corectă. Jumătate dintre copii intervievaţi au adăugat în lista de prieteni persoane total necunoscute, iar 65% accesează Internetul de pe dispozitive mobile.

„Conţinuturile negative generate de utilizatori – mesaje instigatoare la ură, mesaje pro-anorexice, care instigă la auto-mutilare, consum de droguri sau sinucidere – se află în topul listei de riscuri pe care copiii le pot întâlni pe internet -cu 31% menţionări. Acestea sunt urmate de riscul contactului şi al comunicării cu persoane necunoscute -30% şi cel al expunerii la imagini sexuale – 29%”, a spus Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România.

Studiul a fost lansat de  Ziua siguranţei pe Internet, 11 februarie,  în cadrul programului Sigur.info coordonat de Organizaţia Salvaţi Copiii şi sprijinit de Comisia Europeană.

Cu această ocazie, a fost lansat Ghidul Şcolar  privind utilizarea în siguranţă a Internetului, ghid ce conţine atât informaţii teoretice cât şi aplicaţii practice pentru a promova utilizarea în siguranţă a Internetului de către elevi. Ghidul oferă resurse uşor de înţeles profesorilor şi adulţilor care doresc să lucreze cu copiii şi tinerii pe tematica utilizării sigure a Internetului. Aspectele teoretice sunt întărite de aplicaţii practice care nu necesită utilizarea calculatorului sau tehnologiilor avansate. Varianta online a ghidului poate fi regăsită pe site-ul www.sigur.info.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.