De ce au lipsit liderii UE de la Olimpiada de la Soci

vladimir putin kremlin.ruCei mai importanti sefi de stat si de guverne ai Europei, invitati la Jocurile Olimpice de iarna ce se desfasoara la Soci, au decis sa nu participe la ceremonia de deschidere.

Printre marii absenti se numara cancelarul german Angela Merkel, presedintele Germaniei, Joachim Gauck, premierul britanic David Cameron si presedintele francez Francois Hollande ce are programata zilele acestea o vizita oficiala in SUA.

De asemenea, si lideri UE precum Herman van Rompuy, presedintele Consiliului European si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, au lipsit de la ceremonia de deschidere a JO 2014.

Absenta acestora, desi nu a fost motivata explicit, nu poate fi considerata doar o coincidenta dupa ce tot mai multe natiuni europene critica pozitia Rusiei in problema homosexualillor. La aceasta se adauga scandalul de coruptie si acuzatiile potrivit carora lucrarile de de infrastructura destinate Jocurilor Olimpice au fost concesionate preferential, fara licitatii. Mai multe organizatii pentru apararea Drepturilor Omului au semnalat si ele ca muncitorii straini care au lucrat la Soci au fost pacaliti la salariu si in ceea ce priveste conditiile de cazare, hrana si odihna.

Daca unii lideri europeni au preferat doar sa anunte decizia de a nu participa la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice, Viviane Reding, Comisarul European pentru Justitie, a facut declaratii dure si a anuntat ca “In mod sigur nu ma voi duce la Soci atat timp cat minoritatile sunt tratate cum sunt de legislatia rusa”.

Presedintele Litutaniei, Dalia Grybauskaite, a avut una dintre cele mai dure declaratii despre motivul boicotului: “Cand vad incalcarile drepturilor omului, comportamentul (Rusiei) fata de partenerii sai din Est, sanctiunile economice, inclusiv impotriva Lituaniei, nu vad nicio posibilitate politica de a asista la Jocurile de la Soci”. Cu toate acestea, tara sa a fost reprezentata la JO de la Soci, potrivit RIA Novosti, de Algirdas Butkevicius, prim-ministrul Lituaniei.

Putin a avut sustinut in mod repetat ca tara sa nu este homofoba si ca legislatia sa vizeaza doar protejarea minorilor.

„Nu interzicem relatii sexuale non-traditionale (…) Interzicem promovarea homosexualitatii si pedofilia in randul minorilor” a declarat Putin la sfarsitul lunii ianuarie.

Aceste asigurari lipsite de masuri concrete nu i-au convins pe liderii occidentali sa renunte la boicotarea JO.

Lista tarilor care au decis sa nu trimita reprezentanti la ceremonia de deschidere a JO de la Soci, potrivit RIA-Novosti sunt Belgia, Franta, Germania, Cipru, Marea Britanie, Irlanda, Polonia, Portugalia, Spania.

Joachim Gauk, presedintele republicii federale germane a fost primul sef de stat care si-a anuntat decizia de a nu veni la JO de la Soci. Cu toate acestea, presedintele ii va intampina pe atletii germani la intoarcerea acestor la Munchen, in data de 24 februarie, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Jocurile Olimpice de la Soci nu au trezit doar reactii din partea inaltilor oficiali europeni, ci si interesul cetatenilor. Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice de la Soci a anuntat ca aproximativ trei miliarde de telespectatori din intreaga lume au urmarit, vineri seara, ceremonia de deschidere a competitiei de iarna.

O audienta semnificativa s-a inregistrat in Germania (8,99 milioane de telespectatori). A fost cea mai mare cifra inregistrata in Germania pentru o ceremonie de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarna, dupa JO de la Lillehammer, din 1994 (9,24 milioane de telespectatori), potrivit Mediafax.

In Franta, au urmarit ceremonia de la Soci aproximativ 5,5 milioane de telespectatori, iar in Marea Britanie 2,5 milioane de telespectatori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.