Comisia LIBE a votat azi ELIMINAREA VIZELOR pentru cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în UE

iurie leancaUPDATE: Raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii din Republica Moldova a fost votat în cadrul Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE), potrivit Adevarul.ro.

Membrii Comisiei pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne din cadrul Parlamentului European au votat astăzi abolirea vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova. Astfel raportul de eliminare a vizelor a obţinut 45 de voturi pentru, 2 împotrivă, iar unul dintre membri s-a abţinut.  Raportul susţine propunerea Comisiei Europene de eliminare a vizelor pentru călătoriile de scurtă durată, pentru o perioadă de şedere până la 90 de zile pe parcursul a 6 luni, în spaţiul Schengen pentru cetăţenii Republica Moldova, posesori ai paşaportului biometric. Noutatea a fost anunţată chiar în cadrul şedinţei de Guvern, de către premierul Iurie Leancă. „Cum s-ar spune breaking news. Am fost informat că LIBE a votat eliminarea vizelor. Ne felicit! Vă felicit!“, a declarat Iurie Leancă fiind aplaudat de către membrii Guvernului. Anunţul este salutat şi de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova.

—–

Europarlamentarul Monica Macovei, președinte al Delegației Parlamentului European la Comisia parlamentară de cooperare UE- Republica Moldova, a solicitat comisiei LIBE votarea propunerii ca cetățenii Republicii Moldova să nu mai aibă nevoie de vize în statele membre ale Uniunii, potrivit unui comunicat de presa.

Astfel, miercuri, 12 februarie 2014, Raportul privind liberalizarea vizelor va fi votat în Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE), iar votul în plenul Parlamentului European va avea loc pe 25 februarie.

macovei monica“Cetățenii Republicii Moldova sunt bineveniți în Uniunea Europeană. Am ajuns în momentul în care ei văd beneficiile concrete ale drumului european: în curând, vor călători fără vize în toate statele membre ale Uniunii. Eforturile Republicii Moldova de respectare și aplicare a regulilor europene dau roade, iar noi o ajutăm și o susținem consecvent și determinant”, a declarat Monica Macovei.

Monica Macovei a semnat, săptămâna trecută, alături de președintele Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET), Elmar Brok, și raportorul permanent pentru Republica Moldova în cadrul AFET, Graham Watson, o scrisoare prin care AFET susține și cere liberalizarea imediată a vizelor pentru Republica Moldova.

Cei trei europarlamentari susțin că liberalizarea vizelor este în beneficiul cetățenilor moldoveni și poate contribui la rezolvarea pașnică a conflictului din regiunea Transnistreană și cer finalizarea procedurilor legislative și eliminarea efectivă a obligației vizelor în această primăvară, înainte de finalul actualei legislaturi a Parlamentului European.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.