INTERNAȚIONAL

Wolfgang Ischinger propune crearea unui grup pentru procesul de pace în Ucraina în paralel cu livrările de arme: Nucleul acestui grup ar fi SUA, Regatul Unit, Franța și Germania

Published

on

© Munich Security Conference

Fostul preşedinte al Conferinţei de Securitate de la München în perioada 2008-2022, Wolfgang Ischinger, se pronunţă în favoarea pregătirii condiţiilor cadru pentru negocierile de pace între Rusia şi Ucraina, relatează luni DPA.

”Separat de livrări de arme şi sprijin financiar, noi trebuie să oferim perspective la lista tot mai lungă de întrebări esenţiale în Statele Unite, ca şi aici în Germania”, a scris fostul diplomat german într-un articol publicat luni de cotidianul berlinez Tagesspiegel, informează Agerpres.

“Evident, nu este vorba despre a-i cere Ucrainei să fie disponibilă pentru negociere aici şi acum. Doar Ucraina va decide asta, iar în prezent un asemenea pas ar fi echivalent cu o capitulare parţială în faţa Rusiei agresoare. Dar este momentul potrivit pentru a iniţia un proces de pace pentru Ucraina”, a continuat Ischinger.

Ischinger cere crearea unui grup de contact internaţional pe lângă Grupul Ramstein, care coordonează livrările de arme pentru Ucraina.

Nucleul unui asemenea grup ar urma să fie format din SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania. În jurul acestui nucleu ar trebui să activeze, în opinia lui Wolfgang Ischinger, un cerc de parteneri care ar include Canada, Spania, Polonia, Italia, statele baltice, Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi NATO.

Grupul ”ar trebui în mod explicit să se întrunească iar şi iar la nivelul miniştrilor de externe”, a mai adăugat el.

Există o opine cvasi-unanimă în Occident că Ucraina va fi sprijinită atât timp cât este nevoie împotriva războiului declanșat de Rusia și că Ucraina este cea care va decide când va fi pregătită să înceapă negocierile de pace.

Întruniți vineri la Paris, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Rishi Sunak au afirmat că prioritatea principală a Occidentului ar trebui să rămână aceea de a-i ajuta pe ucraineni să obțină “un avantaj decisiv pe câmpul de luptă” care să permită ulterior președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin de pe o poziție mai puternică.

De asemenea, Statele Unite s-au declarat pregătite să sprijine prin diplomație Ucraina pentru a obține o ”pace dreaptă și durabilă” pe baza planului prezentat de Zelenski.

Liderul ucrainean şi-a anunţat pentru prima dată formula de pace la summitul G20 de anul trecut, din Indonezia. Planul cuprinde zece puncte și conține, între altele, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia, înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.

Click to comment

Trending

Exit mobile version