Connect with us

INTERNAȚIONAL

Wolfgang Ischinger propune crearea unui grup pentru procesul de pace în Ucraina în paralel cu livrările de arme: Nucleul acestui grup ar fi SUA, Regatul Unit, Franța și Germania

Published

on

© Munich Security Conference

Fostul preşedinte al Conferinţei de Securitate de la München în perioada 2008-2022, Wolfgang Ischinger, se pronunţă în favoarea pregătirii condiţiilor cadru pentru negocierile de pace între Rusia şi Ucraina, relatează luni DPA.

”Separat de livrări de arme şi sprijin financiar, noi trebuie să oferim perspective la lista tot mai lungă de întrebări esenţiale în Statele Unite, ca şi aici în Germania”, a scris fostul diplomat german într-un articol publicat luni de cotidianul berlinez Tagesspiegel, informează Agerpres.

“Evident, nu este vorba despre a-i cere Ucrainei să fie disponibilă pentru negociere aici şi acum. Doar Ucraina va decide asta, iar în prezent un asemenea pas ar fi echivalent cu o capitulare parţială în faţa Rusiei agresoare. Dar este momentul potrivit pentru a iniţia un proces de pace pentru Ucraina”, a continuat Ischinger.

Ischinger cere crearea unui grup de contact internaţional pe lângă Grupul Ramstein, care coordonează livrările de arme pentru Ucraina.

Nucleul unui asemenea grup ar urma să fie format din SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania. În jurul acestui nucleu ar trebui să activeze, în opinia lui Wolfgang Ischinger, un cerc de parteneri care ar include Canada, Spania, Polonia, Italia, statele baltice, Naţiunile Unite, Uniunea Europeană, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi NATO.

Grupul ”ar trebui în mod explicit să se întrunească iar şi iar la nivelul miniştrilor de externe”, a mai adăugat el.

Există o opine cvasi-unanimă în Occident că Ucraina va fi sprijinită atât timp cât este nevoie împotriva războiului declanșat de Rusia și că Ucraina este cea care va decide când va fi pregătită să înceapă negocierile de pace.

Întruniți vineri la Paris, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Rishi Sunak au afirmat că prioritatea principală a Occidentului ar trebui să rămână aceea de a-i ajuta pe ucraineni să obțină “un avantaj decisiv pe câmpul de luptă” care să permită ulterior președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să se așeze la masa negocierilor cu președintele rus Vladimir Putin de pe o poziție mai puternică.

De asemenea, Statele Unite s-au declarat pregătite să sprijine prin diplomație Ucraina pentru a obține o ”pace dreaptă și durabilă” pe baza planului prezentat de Zelenski.

Liderul ucrainean şi-a anunţat pentru prima dată formula de pace la summitul G20 de anul trecut, din Indonezia. Planul cuprinde zece puncte și conține, între altele, restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia, înfiinţarea unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti şi construirea unei arhitecturi de securitate în spaţiul euro-atlantic, incluzând garanţii pentru Ucraina.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CHINA

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

Published

on

© European Union, 2024 - Source: EC

UE și China au convenit asupra unei foi de parcurs comune pentru cooperarea în domeniul economiei circulare. Această foaie de parcurs definește acțiunile pe care atât UE, cât și China le vor întreprinde pentru a le pune în aplicare până în 2024 în temeiul Memorandumului de înțelegere UE-China privind economia circulară.

Acțiunile prezentate în foaia de parcurs se concentrează asupra materialelor plastice, inclusiv asupra negocierilor în curs de desfășurare pentru un tratat global privind materialele plastice, dar și asupra lanțurilor valorice ale bateriilor și asupra refabricării.

Tranziția către economia circulară este o provocare globală și necesită schimbări majore în toate țările din întreaga lume. Prin această foaie de parcurs, continuăm colaborarea noastră fructuoasă cu China pentru a impulsiona economia circulară și a crea noi oportunități pentru o producție și un consum mai durabile. Un angajament mai strâns și continuu cu China este esențial pentru a realiza nu numai economia circulară, ci și alte ambiții comune în materie de mediu“, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Primul atelier de lucru privind tranziția către o economie circulară pentru materialele plastice în UE și China este planificat pentru luna mai 2024. În cadrul acestuia se vor discuta mai detaliat aspecte legate de proiectare și de abordarea ciclului de viață în cadrul economiei circulare, de măsurile UE și China privind materialele plastice de unică folosință și de cele mai recente evoluții privind materialele plastice biobază, biodegradabile și compostabile. În cursul anului 2024 vor urma ateliere de lucru privind lanțurile valorice ale bateriilor și refabricarea.

Foaia de parcurs comună a fost convenită în marja Forumului Mondial al Economiei Circulare, între directorul general pentru Mediu al Comisiei Europene și vicepreședintele Comisiei Naționale pentru Dezvoltare și Reformă din China. Aceasta va fi revizuită în cadrul următorului dialog la nivel înalt privind economia circulară.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

Published

on

© U.S. Mission to the UN/ X

Rusia a respins prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care cerea tuturor națiunilor să prevină o cursă periculoasă a înarmării nucleare în spațiul cosmic, calificând-o drept ”un spectacol murdar”, conform The Guardian.

Rezoluția, promovată de Statele Unite și Japonia, ar fi cerut tuturor țărilor să nu dezvolte sau să desfășoare arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în spațiu, care sunt deja interzise în conformitate cu un tratat internațional din 1967.

”Veto-ul de astăzi ridică întrebarea: De ce? De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă? Ce ați putea să ascundeți?”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, după vot.

Reacția diplomatului american vine după ce Vladimir Putin a spus că Moscova nu are vreo intenție de a desfășura arme nucleare în spațiu.

Ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a respins rezoluția, calificând-o drept ”complet absurdă și politizată” pentru că nu merge suficient de departe în interzicerea tuturor tipurilor de arme în spațiu.

Votul în Consiliul de Securitate, format din 15 membri, a fost de 13 voturi pentru, Rusia s-a opus și China s-a abținut.

Rusia și China au propus un amendament care ar cere tuturor țărilor, în special celor cu capacități spațiale importante, ”să interzică pentru totdeauna amplasarea de arme în spațiul cosmic și amenințarea cu utilizarea forței în spațiul cosmic”.

Însă SUA s-au opus, iar după vot Nebenzia a declarat: ”Amândoi au fost de acord: „Vrem o interdicție privind amplasarea de arme de orice fel în spațiul cosmic, nu doar a armelor de distrugere în masă. Dar voi nu vreți asta. Și permiteți-mi să vă pun aceeași întrebare. De ce?”

Ambasadorul american a declarat înainte de vot că lumea abia începe să înțeleagă ”ramificațiile catastrofale ale unei explozii nucleare în spațiu”.

Aceasta ar putea distruge ”mii de sateliți operați de țări și companii din întreaga lume – și ar putea anihila serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depindem cu toții”, a spus Linda Thomas-Greenfield.

Citiți și: SUA au informat aliații din Europa că Rusia dezvoltă o armă anti-satelit, care nu este una “activă” și o amenințare imediată la adresa securității. Biden a dispus un angajament diplomatic direct cu Kremlinul

Ambasadoarea SUA la ONU a anunțat rezoluția SUA-Japonia în martie după ce, la mijlociul lunii februarie,  Casa Albă, prin purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională, John Kirby, a declarat că SUA au informații că Rusia dezvoltă o armă antisatelit, despre care Washingtonul crede că nu este încă operațională.

Continue Reading

NATO

MApN: NATO a desfășurat un exercițiu de dislocare rapidă a trupelor și mijloacelor militare pe ruta Italia – Slovenia – Ungaria – România

Published

on

© NFIU Romania/ Twitter

Ministerul Apărării Naționale a anunțat joi că Alianța Nord-Atlantică, prin intermediul Corpului de Dislocare Rapidă Italia (NRDC-ITA) a desfășurat, în perioada 15-24 aprilie, exercițiul Eagle Overland 24 (EAOV24), cu scopul de a testa procedurile de trecere a frontierelor cu mijloace militare auto în Slovenia, Ungaria și România, precum și de a verifica sistemele de comunicații și informatică.

Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est și NATO Force Integration Unit (NFIU) au sprijinit desfășurarea exercițiului pe teritoriul României, arată sursa citată într-un comunicat.

EAOV24 a reprezentat un important pas înainte în ceea ce privește interoperabilitatea, atât în faza de planificare, cât și în cea de execuție.

Acest exercițiu a fost un nou exemplu al colaborării dintre aliați în contextul activităților simultane desfășurate de NATO în regiune, conchide sursa citată.

Mobilitatea militară este o dimensiune de interes major la nivelul Alianței Nord-Atlantice, atât din perspectiva procedurilor de trecere a granițelor, cât și din perspectiva necesității unei infrastructuri cu utilizare duală civil-militară pentru a putea transporta echipamente militare.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA2 mins ago

Ministrul Apărării, întâlnire cu omologul din Turcia: România, pregătită să participe cu capabilități și personal la Grupul operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră

ROMÂNIA9 mins ago

ANAF a încasat în primul trimestru al lui 2024 cu peste 41 de miliarde de lei mai mult față de anul trecut, anunță Marcel Boloș: Fiecare leu colectat este o investiție în viitorul colectiv al românilor

CHINA26 mins ago

UE și China convin asupra continuării cooperării în domeniul economiei circulare

PARLAMENTUL EUROPEAN46 mins ago

Parlamentul European a aprobat Actul privind industria cu zero emisii nete menit să consolideze poziția de lider a UE privind tehnologiile curate cu ajutorul pieței unice

PPE2 hours ago

Parlamentul European a votat rapoartele lui Siegfried Mureșan privind alocarea a 4,8 miliarde de euro pentru Ucraina și creșterea bugetului Parchetului European

CONSILIUL DE SECURITATE2 hours ago

SUA, după ce Rusia a respins o rezoluție ONU care previne o cursă a înarmării nucleare în spațiu: ”De ce, dacă respectați regulile, nu ați susține o rezoluție care le reafirmă?”

ROMÂNIA2 hours ago

Marcel Ciolacu și comisarul european pentru Parteneriate Internaționale, discuție despre proiectele de conectivitate ale României la Marea Neagră în cadrul strategiei Global Gateway

U.E.3 hours ago

Premierul spaniol Pedro Sanchez își suspendă atribuțiile publice până pe 29 aprilie, când va anunța dacă renunță la fotoliul de premier

NATO3 hours ago

MApN: NATO a desfășurat un exercițiu de dislocare rapidă a trupelor și mijloacelor militare pe ruta Italia – Slovenia – Ungaria – România

ROMÂNIA3 hours ago

”Este imperativ să lucrăm împreună pentru a crea un ecosistem de securitate cibernetică robust și eficient” în contextul proliferării amenințărilor, subliniază directorul general al ICI București

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Joe Biden a promulgat ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar primele livrări de muniții se reiau imediat: “Nu ne înclinăm în fața lui Putin. Iată ce înseamnă să fii o superputere mondială”

COMISIA EUROPEANA1 day ago

20 de ani de la “cel mai mare val de extindere a UE”, marcați în Parlamentul European cu gândul la aderarea Ucrainei și R. Moldova: O victorie a lui Putin ar schimba harta și cursul istoriei europene

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Finanțelor, concluzii după participarea la reuniunile de primăvară ale BM şi FMI: România va avea parte de sprijin pentru consolidarea fiscală și creșterea investițiilor în infrastructură

ROMÂNIA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu anunță că ”proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România” este în lucru la Ministerul Muncii: Păstrarea forţei de muncă în ţară, o prioritate

INTERNAȚIONAL2 days ago

Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat, la Seul, Declarația pentru consolidarea Parteneriatului Strategic România – Coreea de Sud, cu accent pe apărare, energie și investiții

U.E.3 days ago

Șeful diplomației UE face apel la statele membre să furnizeze și interceptoare Ucrainei pe lângă muniția esențială pe câmpul de luptă

ROMÂNIA7 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA1 week ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA1 week ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA1 week ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

Trending