Connect with us

PARLAMENTUL EUROPEAN

Economia circulară: Parlamentul European solicită reguli mai ferme privind consumul și reciclarea

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Parlamentul European a adoptat recomandări politice cuprinzătoare pentru realizarea unei economii neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, durabilă, fără substanțe toxice și complet circulară până cel târziu în 2050, potrivit unui comunicat

Raportul, adoptat marți, 9 februarie, cu 574 de voturi pentru, 22 voturi împotrivă și 95 abțineri, reprezintă un răspuns la Planul de acțiune al Comisiei Europene privind economia circulară.

Eurodeputații au arătat că sunt necesare obiective obligatorii pentru utilizarea materialelor și amprenta noastră de consum până în 2030, care să acopere întregul ciclu de viață al fiecărei categorii de produse introduse pe piața UE. De asemenea, aceștia au invitat Comisia să propună obiective obligatorii specifice sectoriale și/sau pentru produse în ceea ce privește conținutul reciclat.

Parlamentul îndeamnă Comisia să prezinte o nouă legislație în 2021, extinzând domeniul de aplicare al Directivei în materie de proiectare ecologică pentru a include produse care nu au legătură cu energia. Acest lucru ar trebui să stabilească standarde specifice produsului, astfel încât produsele introduse pe piața UE să funcționeze bine, să fie durabile, reutilizabile, să poată fi reparate cu ușurință, să nu fie toxice, să poată fi modernizate și reciclate, să conțină conținut reciclat și să fie eficiente din punct de vedere al resurselor și al energiei. 

În cadrul dezbaterii plenare, deputații au subliniat, de asemenea, că realizarea obiectivelor Pactului Verde va fi posibilă numai dacă UE trece la un model de economie circulară și că această schimbare va crea noi locuri de muncă și oportunități de afaceri. Legislația existentă privind deșeurile trebuie pusă în aplicare mai bine și sunt necesare măsuri suplimentare pentru sectoare și produse cheie, cum ar fi textilele, materialele plastice, ambalajele și produsele electronice, au adăugat deputații europeni. 

În martie 2020, Comisia a adoptat un nou „Plan de acțiune privind economia circulară pentru o Europă mai curată și mai competitivă”. În octombrie 2020 a avut loc o dezbatere în cadrul Comisiei pentru Mediu, iar raportul a fost adoptat la 27 ianuarie 2021.

Până la 80% din impactul produselor asupra mediului este determinat în faza de proiectare. Se preconizează că, în următorii 40 de ani, consumul global de materiale se va dubla, în timp ce cantitatea de deșeuri generate în fiecare an va crește cu 70% până în 2050. Jumătate din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră și peste 90% din pierderea biodiversității și stresul hidric provin din extragerea și prelucrarea resurselor.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

PARLAMENTUL EUROPEAN

Eurodeputatul Vasile Blaga: Grupul PPE a adoptat un document de poziție privind soluțiile pentru combaterea inflației și a creșterii prețurilor la energie

Published

on

© Vasile Blaga / Facebook

Europarlamentarul Vasile Blaga (PNL, PPE) a prezentat pentru CaleaEuropeană.ro o serie de soluții PPE la criza generată de inflație și de creșterea necontrolată a prețurilor la energie, în urma participării sale o reuniune a Grupului Popularilor Europeni de la Atena. 

Deputatul european informează că a fost adoptat un document de poziție al grupului PPE privind soluțiile pe care popularii europeni le propun Comisiei Europene pentru combaterea inflației, a creșterii prețurilor la energie și a costului vieții.

  • În zona fiscală, grupul PPE propune Comisiei să creeze condițiile pentru ca statele membre să introducă noi scutiri temporare sau reduceri de taxe și accize pe energie pentru atenuarea impactului negativ asupra gospodăriilor și întreprinderilor. De asemenea, grupul recomandă, în cazul prelungirii crizei, scutirea alimentelor de bază de TVA pentru a reduce costurile traiului zilnic al cetățenilor.
  • Grupul PPE face apel la utilizarea achizițiilor comune voluntare de produse energetice pentru a reduce prețurile în cadrul negocierilor și pentru a asigura securitatea aprovizionării pentru toate statele membre.
  • În zona pieței energiei, Grupul PPE sprijină propunerile Comisiei de plafonare temporară de urgență a veniturilor de pe piață obținute din vânzarea energiei electrice, ca un gest de solidaritate temporară care are în vedere reducerea costurilor pentru energie a gospodăriilor și întreprinderilor.
  • În paralel cu aceste măsuri de urgență, grupul PPE susține accelerare investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă, eficiență energetică, dar și infrastructură, în special în proiecte transfrontaliere pentru a evita viitoarele șocuri energetice asupra economiei Uniunii. În privința instalării surselor regenerabile, în special pentru gospodării, statele membre trebuie să facă eforturi pentru debirocratizare – eliminarea barierelor administrative și simplificarea obținerii autorizațiilor.
  • În acest sens, activitățile de instalare a panourilor solare de pe acoperișuri, a pompelor de căldură și a turbinelor eoliene mici în întreaga Uniune trebuie să fie intensificate pentru a reduce consumul de gaz. Toate barierele administrative ar trebui simplificate sau eliminate și ar trebui să fie puse la dispoziție scheme semnificative de subvenții de către statele membre.
  • Nu în ultimul rând, grupul PPE solicită mai mult sprijin pentru renovări. Renovările profunde, cum ar fi izolarea clădirilor, implică costuri mari pe care majoritatea gospodăriilor nu și le pot permite. Prin urmare, Grupul PPE solicită un acces mai ușor al proprietarilor la împrumuturile bancare.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Socialiștii europeni: Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

Published

on

© European Union

Social-democrații din Parlamentul European susțin că Uniunea Europeană nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia, dacă aceasta continuă să nu se alinieze sancțiunilor europene împotriva Rusiei. 

„UE nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia dacă aceasta nu se aliniază la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Aceasta este ceea ce vom spune în viitorul raport al Parlamentului privind extinderea”, a scris grupul S&D într-o postare pe contul de Twitter.

Săptămâna trecută ministerul sârb de externe a semnat împreună cu ministerul rus de externe un plan de consultări pentru perioada 2023-2024, lucru considerat „dezamăgitor” de eurodeputatul Tonino Picula: „Este foarte dezamăgitor venind din partea unei țări care aspiră să adere la UE.”


Citiți și: Serbia rămâne ”încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, dar nu își va schimba politica față de Rusia

În urma victoriei președintelui Serbiei, Aleksandar Vucic, din luna aprilie, socialiștii și democrații îl îndeamnau să facă în sfârșit o alegere pro-europeană clară, să restabilească democrația și statul de drept și să ia în serios reforma procesului de extindere. 

De asemenea, social-democrații din Parlamentul European, avertizau încă de atunci că Serbia trebuie să se alinieze cât mai curând posibil la sancțiunile UE împotriva Rusiei, ca urmare a războiului lui Putin împotriva Ucrainei: „În caz contrar, acest lucru va avea consecințe asupra perspectivei sale europene.”

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Iran: Vicepreședintă PE și femei care dețin funcția de ministru sau secretar de stat din 11 țări UE, inclusiv România, reiterează sprijinul ferm pentru drepturile fundamentale

Published

on

© Comisia Europeană/Twitter

Femei care dețin funcția de ministru sau de secretar de stat din 11 țări membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, în frunte cu vicepreședinta Parlamentului European, s-au angajat ”să își folosească toată energia pentru a acționa în favoarea unei mai mari protecții a drepturilor femeilor” în Iran și peste tot în lume, exprimându-și în același timp ”profunda indignare față de moartea Mahsei Amini”, tânăra de 22 de ani care decedat după ce a fost arestată de poliția moralității din Republica Islamică.

”Este inacceptabil ca o femeie să își piardă viața din cauza modului în care alege să se îmbrace. Nu putem tolera faptul că atât de multe femei din ziua de azi nu pot decide liber asupra înfățișării lor, să se deplaseze, să aleagă, să studieze la fel ca bărbații. Această aspirație la egalitate între femei și bărbați nu are granițe”, este menționat în declarația comună.

Semnatarele documentului au reiterat, de asemenea, ” sprijinul nostru ferm pentru dreptul fundamental de a se aduna și de a protesta”.

”Dezaprobăm reprimarea violentă a demonstrațiilor curajoase care au avut loc în urma acestui eveniment dramatic. După cum se afirmă în mod clar în declarația Înaltului Reprezentant al UE, îndemnăm autoritățile iraniene să respecte cu strictețe principiile consacrate în Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care Iranul este parte. Prin urmare, ne așteptăm ca Iranul să înceteze imediat reprimarea violentă a protestelor și să asigure accesul la internet, precum și libera circulație a informațiilor. De asemenea, ne așteptăm ca Iranul să clarifice numărul de morți și de persoane arestate în timpul demonstrațiilor, să elibereze toți protestatarii pașnici și să asigure un proces echitabil tuturor deținuților”, mai cer acestea.

În acest context, ele se angajează să sprijine ”acțiunile din cadrul și din afara Uniunii Europene pentru a proteja și promova drepturile femeilor. Ne vom strădui să ne asigurăm că toate fetele și femeile își pot exercita pe deplin și fără obstacole puterea de emancipare și dreptul la libertate”.

Citiți și:
Proteste în Iran: UE consideră ”inacceptabilă utilizarea disproporționată a forței împotriva protestatarilor pașnici”

”Vom sprijini toate măsurile de prevenire și contracarare a încălcărilor drepturilor femeilor, inclusiv, dar fără a se limita la acestea, regimul global de sancțiuni în domeniul drepturilor omului. De asemenea, vom urmări să promovăm o aderare mai largă la măsurile care vizează prevenirea și suprimarea violenței împotriva femeilor. Pentru Iran, Ucraina, Afganistan, Europa și oriunde în lume, vom rămâne solidari cu toți cei care au cel mai sincer vis: acela de a fi liberi”, conchis semnatarele declarația.

Cel puțin 76 de manifestanți au fost uciși de forțele de securitate iraniene în timpul celor 11 zile de proteste declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini, informează activiștii citați de BBC.

Presa de stat a estimat numărul morților la 41, inclusiv mai mulți membri ai personalului de securitate, și a dat vina pe ”răsculați”.

Sute de persoane au fost, de asemenea, arestate, dintre care 20 de jurnaliști.

Demonstrațiile antiguvernamentale s-au extins în peste 80 de orașe și localități din Iran de la înmormântarea lui Mahsa Amini la 17 septembrie.

Femeia kurdă în vârstă de 22 de ani, originară din orașul Saqez, din nord-vestul țării, se afla în vizită în capitala Teheran, la 13 septembrie, când a fost arestată de poliția moralității, pentru că ar fi încălcat legea strictă care le impune femeilor să-și acopere părul cu hijab sau cu un văl.

Ea a leșinat după ce a fost dusă într-un centru de detenție pentru a fi ”educată” și a murit la spital după trei zile de comă.

Continue Reading

Facebook

ENGLISH8 hours ago

MEP Vasile Blaga: EPP Group adopted a position paper on solutions to fight inflation and rising energy prices

ROMÂNIA10 hours ago

Premierul Nicolae Ciucă participă sâmbătă la inaugurarea gazoductului Bulgaria-Grecia, care va asigura inclusiv aprovizionarea României

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Victorie diplomatică a SUA în fața Rusiei, la București: O americancă a fost aleasă secretar general al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, poziție deținută în ultimii opt ani de China

ENGLISH12 hours ago

CoR: Newly elected chair of COTER Commission, Emil Boc will focus his mandate on efficient use of EU budget and cohesion funds

COMITETUL EUROPEAN AL REGIUNILOR12 hours ago

Emil Boc a fost ales președinte al Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor

COMISIA EUROPEANA13 hours ago

Protecția avertizorilor de integritate: CE trece la următoarea etapă în procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României și altor trei state membre

ROMÂNIA13 hours ago

Ministerul Sănătății a declanșat Mecanismul UE de protecție civilă pentru asigurarea tratamentului pacienților diagnosticați cu variola maimuței

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Eurodeputatul Vasile Blaga: Grupul PPE a adoptat un document de poziție privind soluțiile pentru combaterea inflației și a creșterii prețurilor la energie

PARLAMENTUL EUROPEAN15 hours ago

Socialiștii europeni: Parlamentul European va cere suspendarea negocierilor de aderare a Serbiei la UE

CHINA15 hours ago

Președintele chinez și premierul japonez promit să dezvolte relațiile dintre Tokyo și Beijing, la 50 de ani de la normalizarea lor

JUSTIȚIE3 days ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA4 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO6 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA6 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA7 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.7 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA7 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA7 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU1 week ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL1 week ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending