REPUBLICA MOLDOVA
Emil Hurezeanu l-a asigurat pe Mihai Popșoi că România va continua să fie alături de R. Moldova în procesul de reformă și de pregătire a accederii la UE
Published
4 weeks agoon
By
Teodora Ion
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut vineri, 23 mai 2025, consultări cu viceprim-ministrul, ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, cu ocazia prezenței acestuia la București pentru a participa la o serie de conferințe internaționale pe teme regionale de actualitate.
Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, cei doi oficiali au reconfirmat relația specială, deosebit de strânsă, care există între România și Republica Moldova și au abordat aspecte curente ale relațiilor bilaterale, cu accent pe acțiunile comune în curs și pe sprijinul României pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
Ministrul Emil Hurezeanu a reamintit interesul președintelui ales al României, domnul Nicușor Dan, ca una din primele sale vizite externe să fie la Chișinău.
A asigurat, de asemenea, cu privire la continuitatea și soliditatea sprijinului pe care Guvernul României îl acordă aprofundării dialogului politic și proiectelor de colaborare concretă cu Republica Moldova.
Cei doi demnitari au trecut în revistă și principalele repere actuale ale contextului regional, dominat de amenințări de securitate și de acțiuni ostile de natură hibridă.
În acest context, ministrul Emil Hurezeanu a asigurat că România va continua să fie alături de Republica Moldova în procesul de reformă și de consolidare a rezilienței sale, precum și de pregătire a accederii la Uniunea Europeană, o iterație a mesajului transmis de Ilie Bolojan alături de reprezentanții Franței, Germaniei, Italiei, Poloniei și Regatului Unit și de președinții Comisiei Europene și Consiliului European, Ursula von der Leyen și Antonio Costa, cu ocazia summmitului Comunității Politice Europene, găzduit de capitala albaneză Tirana.
Totodată, au mai fost abordate elemente legate de evoluțiile politice interne din Republica Moldova, în perspectiva alegerilor parlamentare programate pentru 28 septembrie 2025, precum și de procesul reglementării problemei transnistrene.
Ministrul român al afacerilor externe a mulțumit pentru sprijinul acordat de autoritățile de la Chișinău pentru buna derulare a alegerilor prezidențiale în cele 64 de secții de votare organizate de misiunile diplomatice ale României pe teritoriul Republicii Moldova.
Întâlnirea dintre cei doi oficiali vine după ce Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească mandatul Misiunii de Parteneriat a Uniunii Europene în Republica Moldova (EUPM Moldova) cu încă doi ani, până la 31 mai 2027, alocând un buget de peste 19,8 milioane de euro pentru această perioadă.
EUPM Moldova a fost înființată în aprilie 2023 pentru o perioadă inițială de doi ani, având ca obiectiv consolidarea rezilienței sectorului de securitate al țării în domenii precum gestionarea crizelor și amenințările hibride, inclusiv securitatea cibernetică și combaterea manipulării informațiilor și a ingerințelor străine (FIMI).
În acest scop, misiunea oferă consiliere la nivel strategic privind elaborarea de strategii și politici, precum și identificarea necesităților legate de organizare, formare și echipamente.
De asemenea, misiunea include o unitate de proiecte, responsabilă de identificarea și implementarea proiectelor în domeniile menționate, în strânsă coordonare cu alți actori cu viziuni similare.
Veste este cu atât mai importantă cu cât Republica Moldova, deloc străină de încercările repetate ale Rusiei de a se amesteca în afacerile interne sau în alegeri pentru a influența direcția europeană ireversibilă a țării, va avea alegeri parlamentare în această toamnă.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Iulian Chifu: Calea Georgiei: încotro Republica Moldova/ Libertatea sau Gulagul rusesc
O întâlnire Nicușor Dan – Donald Trump, asumarea sporirii bugetelor apărării și prezența militară a SUA, printre obiectivele României la summitul NATO (Hurezeanu)
MAE: Serviciile de specialitate ale UE investighează cazul diplomatului român agresat în Federația Rusă
Eurodeputații cer Comisiei Europene să își intensifice sprijinul pentru aderarea R. Moldova la UE: Reformele de la Chișinău avansează în ciuda ingerințelor Rusiei
România sprijină accelerarea politicii de extindere a UE către Balcanii de Vest și Vecinătatea Estică, în particular către R. Moldova și Ucraina
Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker
PARLAMENTUL EUROPEAN
Eurodeputații cer Comisiei Europene să își intensifice sprijinul pentru aderarea R. Moldova la UE: Reformele de la Chișinău avansează în ciuda ingerințelor Rusiei
Published
2 days agoon
June 18, 2025
Republica Moldova avansează constant reformele legate de aderarea la UE, în ciuda provocărilor interne și externe semnificative, au transmis miercuri membrii Parlamentului European într-o rezoluție adoptată la Strasbourg și în care laudă eforturile Chișinăului spre procesul de aderare la UE.
Salutând angajamentul exemplar al Republicii Moldova de a înregistra progrese în direcția aderării la UE, raportul aprobat de eurodeputați cu 456 voturi pentru, 118 împotrivă și 51 abțineri recunoaște că relațiile UE-Republica Moldova au intrat într-o nouă etapă, se arată într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Cooperarea s-a intensificat în paralel cu eforturile susținute ale guvernului de la Chișinău de a alinia legislația Republicii Moldova la cea a UE.
Deputații laudă eforturile Republicii Moldova de aderare la UE
„În pofida provocărilor interne și externe semnificative, cum ar fi efectele războiului continuu al Rusiei împotriva Ucrainei învecinate și ingerințele Moscovei în procesele democratice ale Republicii Moldova, deputații salută progresele înregistrate de guvernul moldovean în ceea ce privește îndeplinirea cerințelor de extindere ale UE și ambiția țării de a deschide negocieri cu privire la mai multe aspecte legate de extindere. Deputații solicită Comisiei Europene să-și intensifice sprijinul pentru Republica Moldova în vederea atingerii acestor obiective”, au transmis eurodeputații.
Ingerința Rusiei în procesele democratice din Republica Moldova
Deputații iau act de faptul că, atât în recentul referendum constituțional al Republicii Moldova privind integrarea europeană, cât și în alegerile prezidențiale din 2024, moldovenii și-au reafirmat sprijinul pentru aderarea la UE și pentru agenda de reformă pro-europeană a guvernului.
În pofida faptului că a făcut obiectul unei campanii hibride masive din partea Rusiei și a reprezentanților săi, deputații afirmă că atât referendumul, cât și alegerile au avut loc în mod profesionist și „cu un simț extraordinar al datoriei și devotamentului”.
Aceștia iau act, de asemenea, de faptul că alegerile parlamentare din această țară din toamna anului 2025 vor fi esențiale pentru continuarea traiectoriei proeuropene a Republicii Moldova și avertizează cu privire la intensificarea probabilă a ingerințelor străine răuvoitoare, în special a celor rusești, și a atacurilor hibride.
„Salutăm angajamentul ferm al Republicii Moldova față de integrarea în UE și recunoaștem importanța strategică a țării pentru Europa. Autoritățile moldovene au demonstrat o hotărâre remarcabilă de a continua reformele și de a se alinia la valorile UE, în pofida faptului că se confruntă cu provocări majore și cu presiuni externe din partea Kremlinului și a reprezentanților săi”, a declarat, în context, raportorul pentru Republica Moldova, eurodeputatul Sven Mikser (S&D, Estonia).
Republica Moldova va organiza în acest an alegeri parlamentare după ce, în 2024, cetățenii țării au reales-o pe pro-europeana Maia Sandu pentru un al doilea mandat de președinte și au votat în favoarea înscrierii în Constituție a obiectivului de integrare europeană la un referendum desfășurat concomitent cu primul tur al alegerilor prezidențiale, ambele scrutine fiind marcate de ingerințe ale Rusiei.
Maia Sandu a avertizat în ultimele luni că Rusia va încerca să influențeze alegerile parlamentare din Republica Moldova. De altfel, un raport oficial publicat la finele anului trecut de către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a subliniat că Moscova a avut ca ”obiectiv primordial” compromiterea referendumului și a scrutinului prezidențial și, implicit, a direcției țării înspre aderarea la UE.
Integrarea europeană a Republicii Moldova este “o alegere strategică ireversibilă”, iar ținta guvernului de la Chișinău este “semnarea tratatului de aderare până în 2028”, a declarat luna trecută și prim-ministrul Dorin Recean, într-un interviu acordat CaleaEuropeană.ro.
De asemenea, Uniunea Europeană ar putea decide în această vară să avanseze în negocierile de aderare cu Republica Moldova separat de Ucraina, semnalând o modificare importantă de strategie în politica de extindere a UE din cauza obiecțiilor Ungariei privind Ucraina.
REPUBLICA MOLDOVA
Maia Sandu va fi distinsă la München cu premiul “Franz Josef Strauss”. Printre laureații premiului se numără și Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker
Published
4 days agoon
June 16, 2025
Președinta Republicii Moldova Maia Sandu va fi distinsă, în Germania, la München, cu premiul “Franz Josef Strauss” de către prestigioasa fundație germană Hanns Seidel.
Președinția de la Chișinău a anunțat duminică că Maia Sandu va efectua o vizită în Germania în perioada 20-22 iunie, unde va avea întâlniri cu cetățenii moldoveni din mai multe orașe.
“Vă invit să ne întâlnim pe 20 iunie la Frankfurt, pe 21 iunie la München și pe 22 iunie la Stuttgart, pentru a vorbi despre cum construim o Moldovă mai unită, mai sigură și mai aproape de Europa”, a spus ea.
Totodată, Maia Sandu a vizitat-o duminică pe soția compozitorului Eugen Doga, decedat recent, și a anunțat-o pe aceasta că va dona valoarea financiară a premiului “Franz Josef Strauss”, respectiv 10.000 de euro, pentru păstrarea creațiilor compozitorului.
Premiul “Franz Josef Strauss” se decernează începând cu anul 1996 unor personalități care s-au făcut remarcate în politică, afaceri, societate și cultură, care promovează pacea, libertatea, respectarea legii și democrația.
Printre laureații premiului se numără fostul cancelar german Helmut Kohl, fostul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, fostul președinte al Statelor Unite ale Americii George H. W. Bush, fostul președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și fostul secretar de Stat american, diplomatul Henry Kissinger. În 2018, premiul i-a fost decernat președintelui român de la acea vreme, Klaus Iohannis.
CONSILIUL UE
Statele membre acordă echivalența UE pentru anumite importuri de semințe din Ucraina și Republica Moldova
Published
1 week agoon
June 12, 2025By
Andreea Radu
Statele membre au adoptat joi o decizie prin care se acordă Ucrainei și Republicii Moldova echivalența cu cerințele UE în ceea ce privește inspecțiile în câmp și standardele de producție a semințelor, potrivit comunicatului oficial.
În special, decizia acordă echivalența pentru semințele de sfeclă, floarea-soarelui, rapiță și soia produse și certificate în Ucraina și pentru semințele de plante furajere produse în Republica Moldova și certificate oficial de autoritățile acesteia, precum și în ceea ce privește inspecțiile în câmp relevante care sunt efectuate.
Echivalența confirmă faptul că procedurile naționale ale celor două țări oferă aceleași garanții pentru caracteristicile semințelor și normele privind examinarea, identificarea și controlul semințelor ca și cele aplicabile semințelor recoltate în UE.
În conformitate cu decizia adoptată joi, semințele din aceste specii produse în Ucraina și în Republica Moldova vor putea intra pe piața UE. Aceasta înseamnă că, la rândul lor, întreprinderile cu sediul în UE vor putea să își diversifice zonele de producție a semințelor. Noile norme vor contribui, de asemenea, la menținerea aprovizionării continue cu semințe de înaltă calitate în UE.
Decizia este o punere în aplicare tehnică a cerințelor existente și modifică Decizia 2003/17/CE, care acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii.
Decizia va intra în vigoare la douăzeci de zile de la data publicării sale în Jurnalul Oficial al UE.
Semințele recoltate în afara UE pot fi comercializate în UE numai dacă oferă aceleași garanții ca semințele certificate oficial din UE. Țările din afara UE care doresc să exporte către UE trebuie să îndeplinească aceleași criterii pentru caracteristicile, examinarea, identificarea, marcarea, controlul și ambalarea semințelor ca și semințele recoltate și controlate în UE. Certificarea cuprinde inspecții în câmp, eșantionarea și testarea semințelor.
Decizia 2003/17/CE a Consiliului acordă anumitor țări din afara UE echivalența în ceea ce privește inspecțiile în câmp și producția de semințe din anumite specii, asigurând o aprovizionare continuă cu semințe de înaltă calitate în UE.
Ucraina este inclusă pe lista acestor țări din 2020 în ceea ce privește semințele de cereale. În 2022, Ucraina a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de sfeclă, de floarea-soarelui și de rapiță să fie, de asemenea, acoperite de echivalență. În 2023, Ucraina a prezentat o cerere suplimentară privind semințele de soia.
Din 2018, Republica Moldova este inclusă printre aceste țări din afara UE în ceea ce privește semințele de cereale, semințele de legume și semințele de plante oleaginoase și de plante pentru fibre. În 2022, Republica Moldova a prezentat Comisiei o cerere ca semințele de plante furajere să fie și ele acoperite de echivalență.
Laboratoarele de semințe ale țărilor solicitante sunt acreditate de Asociația Internațională pentru Testarea Semințelor. Aceasta oferă o asigurare suplimentară privind calitatea inspecțiilor și a semințelor produse în țările respective și conformitatea acestora cu legislația Uniunii.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania
Trending
- NATO1 week ago
“Suntem cu toții pe flancul estic. Nu mai există Est sau Vest, ci doar NATO”, afirmă Mark Rutte într-un avertisment că Rusia ar putea ataca NATO în cinci ani: Rusia produce muniție în trei luni cât NATO într-un an
- ROMÂNIA1 week ago
Nicușor Dan, la Odesa: Șeful statului participă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est și la o trilaterală România – Ucraina – R. Moldova privind aderarea celor două țări la UE
- ROMÂNIA1 week ago
Tranzacție majoră pe piața de curierat din România: Sameday cumpără Cargus, prima companie privată de curierat din România
- ROMÂNIA4 days ago
Ministerul Sănătății, 1.300 de zile de mandat, marcate de reforme majore, investiții strategice și modernizarea legislației în domeniul sănătății publice
- NATO1 week ago
Regele Spaniei, primul lider extern primit de Nicușor Dan, la grupul de luptă NATO de la Cincu: Prezența militarilor spanioli în România, o dovadă clară a angajamentului față de apărarea colectivă