SECURITATE

Finlanda și Suedia au primit premiul ”Ewald von Kleist” al Conferinței de Securitate de la München pentru “decizia istorică de a adera la NATO”

Published

on

© presidentti.fi

Corespondență din München

Finlanda și Suedia au fost distinse sâmbătă cu premiul “Ewald von Kleist” al Conferinței de Securitate de la München pentru decizia lor istorică de a solicita aderarea la NATO ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei, o distincție prin care MSC o onorează personalități de prim rang din domeniul politicii de securitate care au avut o contribuție remarcabilă la înțelegerea internațională și la soluționarea conflictelor, încă de la crearea premiului în 2009.

“După Jens Stoltenberg și Angela Merkel în cei doi ani precedenți, anul acesta acordăm premiul Suediei și Finlandei pentru decizia lor istorică de a solicita aderarea la NATO ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei”, a precizat Christoph Heusgen, președintele MSC

Ceremonia de decernare a premiilor a transmis un semnal reînnoit al unității alianței transatlantice, gazda ceremoniei fiind premierul Bavariei, Markus Soeder.

 

Din partea Suediei, premiul a fost acceptat de fostul prim-ministru Magdalena Andersson, care a inițiat procesul de aderare, și actualul prim-ministru Ulf Kristersson.

Din partea Finlandei, premiul a fost primit de președintele Sauli Niinistö și prim-ministrul Sanna Marin, care au jucat roluri absolut centrale în dezbaterea din jurul cererii de aderare la NATO.

Prim-ministrul Danemarcei, Mette Frederiksen, a ținut discursul principal de acordare a premiilor.

Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO așa cum au convenit liderii NATO în declarația finală a summitului lor de la Madrid după soluționarea obiecțiilor Turciei, negocieri diplomatice în cadrul cărora și România a jucat un rol în parafarea unei înțelegeri. În prezent, 28 din cele 30 de state membre, între care și România, au ratificat aderarea celor două țări nordice la Alianța Nord-Atlantică, excepții făcând Ungaria și Turcia, care încă păstrează obiecții în calea aderării finale a celor două state nordice.

Decizia celor două țări scandinave pune capăt deceniilor, în cazul finlandezilor, și celor două secole, în cazul suedezilor, de neutralitate și nealiniere militară, o hotărâre istorică stimulată de invazia Rusiei în Ucraina. Aderarea Finlandei la NATO, țară ce are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia, va dubla granița comună dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă. De asemenea, accederea Finlandei și Suediei în NATO va însemna că toate țările riverane la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, ar fi state aliate, la fel și în cazul Consiliului Arctic, organismul care reunește țările învecinate cu cel de-al patrulea ocean al lumii. După intrarea Finlandei și Suediei în NATO, 96% din teritoriul Uniunii Europene se va afla sub umbrela de securitate euro-atlantică.

Distincția primită de cele două țări a fost numită “Ewald von Kleist” după numele uneia dintre persoanele care au complotat în iulie 1944 pentru încercarea eșuată de a-l înlătura pe Adolf Hitler de la putere în Germania nazistă

Ewald von Kleist a fost fondatorul și personalitatea definitorie a Conferinței de Securitate de la München. În calitate de lider al acestei Conferințe de peste 30 de ani, Kleist a contribuit la promovarea dialogului transatlantic de securitate, la aderarea Germaniei postbelice în NATO și la ordinea de securitate mai largă din epoca Războiului Rece.

În 2009, primul laureat al acestui premiu a fost Henry Kissinger, fostul secretar de stat american al președintelui Richard Nixon, iar distincția a mai fost acordată lui Javier Solana, fost secretar general al NATO și primul Înalt Reprezentant al UE, iar în anul 2014 premiul a fost acordat în comun lui Helmut Schmidt și Valéry Giscard d’Estaing, cancelar al Germaniei Federale (1974-1982), respectiv președinte al Franței (1974-1981).

În 2018, laureatul distincție “Ewald von Kleist” a fost John McCain, senatorul american decedat în august 2018 și tradiționalul lider al delegației Congresului SUA la lucrările Conferinței de Securitate de la München.

În 2019, premiul a revenit prim-miniștrilor Greciei și Macedoniei de Nord pentru acordul istoric care a favorizat intrarea celei din urmă țări în NATO, în 2020 acest premiu a fost acordat Organizației Națiunilor Unite, în 2021 fostului cancelar german Angela Merkel, iar în 2022 secretarului general al NATO Jens Stoltenberg.

Click to comment

Trending

Exit mobile version