INTERNAȚIONAL

GRECO face apel la guvernele europene să asigure accesul la informații pentru a contribui la combaterea corupției

Published

on

© Council of Europe/ Twitter

Grupul statelor de luptă împotriva corupției (GRECO) și-a exprimat îngrijorarea cu privire la aplicarea restrictivă a dreptului de acces la informații în unele state europene și a cerut autorităților să respecte standardele internaționale în acest domeniu.

În raportul său anual pentru 2022, GRECO reamintește rolul pe care accesul la informații îl joacă în asigurarea transparenței publice și în facilitarea urmăririi faptelor de corupție.

Conform unui raport remis CaleaEuropeană,ro, acesta regretă faptul că, în unele țări, guvernelor li se acordă în continuare o marjă largă de discreție pentru a stabili ce este în domeniul public și dacă să excludă anumite documente de la accesul liber.

Entitățile guvernamentale sunt deseori reticente în a divulga informații și preferă să aplice excepții care le permit să refuze total sau parțial informațiile solicitate. În plus, aplicarea legilor privind libertatea de acces la informații este prea adesea inconsecventă între entitățile guvernamentale, ceea ce arată necesitatea unei formări pentru a crea o înțelegere și o aplicare comună a legilor naționale privind libertatea de informare.

”Guvernele ar trebui să garanteze în practică principiul general al transparenței documentelor publice. Orice excepție de la regula dezvăluirii publice ar trebui să fie limitată la un minim și să fie justificată temeinic. Când vine vorba în mod specific de achizițiile publice, controlul public și accesul la documentele oficiale sunt esențiale pentru a preveni în mod eficient corupția”, consideră președintele GRECO, Marin Mrčela.

În rapoartele sale de evaluare, GRECO a reamintit țărilor că acestea ar trebui să aplice principiile recomandării Comitetului de Miniștri privind accesul la documentele oficiale și ale Convenției Consiliului Europei privind accesul la documentele oficiale, care prevăd că orice limitare a dreptului de acces la documentele oficiale trebuie să fie necesară într-o societate democratică, proporțională și aplicată numai dacă nu există un interes superior în ceea ce privește divulgarea.

În raportul său anual, GRECO reamintește că, în cadrul celei de-a cincea runde de evaluare – axată pe prevenirea corupției și promovarea integrității în rândul administrațiilor centrale și al autorităților de aplicare a legii – a identificat o serie de deficiențe în ceea ce privește accesul la informații în procesul de elaborare a legilor.

Adesea, termenele de consultare publică nu sunt respectate, ceea ce împiedică procesul de consultare să producă contribuții semnificative și să influențeze procesul legislativ.

GRECO salută progresele înregistrate de state în ceea ce privește punerea în aplicare a recomandărilor sale de prevenire a corupției și de promovare a integrității, dar subliniază necesitatea de a consolida nivelul de conformitate.

La sfârșitul anului 2022, 9 țări făceau obiectul celei de-a patra runde de evaluare a procedurii de neconformitate a GRECO pentru nivelul scăzut de punere în aplicare a recomandărilor sale în ceea ce privește parlamentarii, judecătorii și procurorii: Armenia, Bosnia și Herțegovina, Danemarca, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Turcia și Ucraina.

În noile rapoarte de urmărire adoptate în 2023, GRECO a concluzionat că Armenia, Ungaria, România și Ucraina nu mai au un nivel nesatisfăcător de respectare a recomandărilor sale din runda a 4-a.

Citiți și: GRECO: Nivelul actual de respectare de către România a recomandărilor privind prevenirea corupției în rândul parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor nu mai este „nesatisfăcător la nivel global”

În noile evaluări din 2023, GRECO a concluzionat, de asemenea, că Bosnia și Herțegovina, Danemarca, Republica Moldova și Polonia continuă să aibă un nivel de conformitate nesatisfăcător la nivel global și că Republica Cehă are din nou un nivel de conformitate ”nesatisfăcător la nivel global”.

Începând cu 15 iunie 2023, doar 6 țări fac obiectul celei de-a patra runde de evaluare a GRECO privind procedura de neconformitate: Bosnia și Herțegovina, Republica Cehă, Danemarca, Republica Moldova, Polonia și Turcia.

Click to comment

Trending

Exit mobile version