Connect with us

POLITICĂ

Idealizarea comunismului de către români, efectul dezamăgirii față de clasa politică și al corupției, consideră Nicușor Dan: Nostalgia devine o reacție firească, dar România nu poate construi un viitor solid privind înapoi cu iluzii

Published

on

© Administrația Prezidențială

Președintele Nicușor Dan s-a declarat “îngrijorat profund” de rezultatele studiului prezentat marți de INSCOP și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc – IICCMER, care relevă că două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un lider bun.

“În opinia mea, principalul motiv pentru care tot mai mulți români idealizează comunismul este dezamăgirea profundă față de clasa politică din ultimele trei decenii. Corupția, lipsa de transparență, promisiunile nerespectate și sentimentul de nedreptate au slăbit încrederea oamenilor în prezent și în viitor. Când speranțele sunt înșelate ani la rând, nostalgia devine o reacție firească, chiar dacă se bazează pe o imagine distorsionată a trecutului”, a scris șeful statului, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit președintelui, “această imagine falsă despre perioada comunistă este întreținută și de campanii de dezinformare, care încearcă să submineze valorile democratice și să ofere un trecut împachetat frumos, în timp ce ascund adevărul despre represiune, frică, foamete și lipsa de libertate”.

“Faptul că două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un lider bun arată cât de fragilă este memoria noastră colectivă și cât de ușor pot fi manipulate percepțiile atunci când statul nu investește suficient în educație istorică, civică și în comunicarea onestă cu cetățenii. Pentru a păstra democrația vie și relevantă, trebuie să combatem ferm dezinformarea, să redăm oamenilor încrederea prin politici publice corecte și să construim o societate în care dreptatea, echitatea și dezvoltarea reală să fie resimțite de toți cetățenii. România nu poate construi un viitor solid privind înapoi cu iluzii. Avem datoria de a învăța din trecut, nu de a-l reînvia”, a punctat președintele Nicușor Dan.

 

Citiți și Nostalgia comunismului după 35 de ani de la revoluția libertății și democrației: Majoritatea românilor cred că regimul comunist a fost “mai degrabă bun”. Ceaușescu, reabilitat în memoria colectivă

La peste 35 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989 împotriva regimului comunist și a dictatorului Nicolae Ceaușescu și la aproape două decenii de la condamnarea oficială, în Parlament, a acestui regim ca fiind „ilegitim și criminal”, majoritatea românilor se poziționează favorabil și cu o notă nostalgică la perioada comunistă. Această constatare o arată cel mai recent sondaj realizat de INSCOP Research la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și prezentat în integralitate marți. Peste 55% dintre respondenți consideră că regimul comunist a fost „mai degrabă un lucru bun” pentru România, iar aproape 67% îl evaluează pozitiv pe Nicolae Ceaușescu, în ciuda represiunii și abuzurilor din acea perioadă și a faptului că 1.116 de compatrioți au plătit cu viața la revoluția care a declanșat căderea regimului ceaușist.

Percepțiile favorabile nu se limitează la o evaluare generală: 48% dintre români cred că nivelul de trai era mai bun înainte de 1989, iar aproape 59% apreciază că instituțiile statului erau mai eficiente în comunism decât în prezent, 65% consideră că în perioada dinainte de 1989 era mai multă corupție în România, . De asemenea, 77% sunt de părere că România era o țară mai bogată înainte de 1989, iar 68% spun că se producea mai mult.

Studiul, intitulat „Percepția populației cu privire la regimul comunist. Reperele nostalgiei”, reflectă atât o memorie colectivă influențată de experiențe personale sau transmise în familie, cât și o disociere între libertățile politice – unde comunismul este în mod majoritar condamnat – și dimensiunile socio-economice, unde trecutul apare într-o lumină adesea idealizată.

Lansarea sondajului a avut loc marți la sala Transilvania din cadrul Palatului Victoria Sondajul de opinie, realizat în perioada 25 iunie – 3 iulie 2025, oferă o radiografie la zi a felului în care românii se raportează la perioada comunistă, aducând în prim-plan elementele de memorie colectivă care alimentează nostalgia față de fostul regim.

Datele au fost culese în perioada 25 iunie – 3 iulie 2025. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95 %, la un grad de încredere de 95%.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

PSD solicită o poziție unitară a României pentru apărarea agriculturii naționale în negocierile privind viitorul buget al UE

Published

on

© Guvernul României

Partidul Social Democrat face apel la toate forțele politice să apere interesul național și agricultura românească, în contextul proiectului Comisiei Europene privind bugetul UE pentru 2028–2034, se arată într-un comunicat de presă, remis CaleaEuropeană.ro.

PSD consideră că adoptarea în forma actuală a viitorului buget al Uniunii Europene ar afecta substanțial agricultura românească, iar gravitatea situației nu lasă loc de dispute politice interne pe acest subiect

„România trebuie să își stabilească o poziție unitară și fermă, care să fie apărată cu demnitate de toți reprezentanții țării noastre la nivel european, indiferent de instituțiile în care activează și indiferent de orientarea sau apartenența lor politică. Astfel, se impune o dezbatere constructivă între toate forțele politice, în coordonarea președintelui României care are un rol esențial la votul final din Consiliul European pentru aprobarea viitorului buget al Uniunii”, se arată în comunicat.

Potrivit Partidului Social Democrat, principalele prevederi la care România trebuie să se opună la viitoarele negocieri sunt următoarele:

  • Constituirea unui fond comun pentru asigurarea finanțării politicilor UE, inclusiv pentru agricultură, cu o condiționare a acordării fondurilor de îndeplinirea anumitor jaloane.

„O astfel de abordare ar crea o incertitudine majoră asupra finanțării agriculturii din România. Fermierii ar putea pierde fonduri semnificative din motive pur birocratice sau din cauza neîndeplinirii unor jaloane din alte sectoare de activitate. Politica agricolă comună trebuie finanțată separat! Hrana și securitatea alimentară nu pot fi condiționate! De altfel, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a purtat deja discuții cu omologii săi din mai multe state europene, majoritatea respingând această abordare din proiectul viitorul buget”, precizează PSD. 

  • Plafonarea subvenției pe beneficiar, indiferent de suprafața lucrată

„O astfel de prevedere ar reduce fondurile europene disponibile pentru fermierii noștri și ar determina o divizare artificială și ineficientă a suprafețelor agricole. România s-a opus de fiecare dată când s-a mai încercat o astfel de plafonare!” . 

  • Creșterea procentului de cofinanțare de la 15% la 30%.

„O astfel de modificare ar pune presiune pe bugetul național din care ar trebui asigurată cofinanțarea proiectelor din agricultură și ar reduce semnificativ accesul fermierilor români la fondurile europene”, detaliază PSD.

Citiți și „Un buget pentru o nouă epocă”: Comisia Europeană propune un buget de 2.000 miliarde de euro pentru 2028–2034 cu trei piloni – coeziune și agricultură comasate în planuri naționale și regionale, competitivitate și Europa globală

Comisia Europeană a adoptat miercuri propunerea sa de buget multianual al UE 2028-2034, „un buget pentru o nouă epocă, care se ridică la nivelul ambiției Europei” cu o anvelopă propusă de 2.000 de miliarde de euro, o creștere cu peste 50% față de cadrul financiar multianual (CFM) anterior și mai mare decât alocările decise în urmă cu cinci ani ce au cuprins și fondul de redresare și reziliență. Ursula von der Leyen a prezentat propunerea mult așteptată pentru noul buget al Uniunii Europene în ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de bugetul de 1.210 miliarde de euro aprobat de liderii europeni în vara anului 2020, de la 1,1% din PIB la 1,26% din PIB.

Propunerea de buget structurat pe trei piloni, adoptată după lungi negocieri în interiorul Colegiului comisarilor europeni, a fost prezentată mai întâi de comisarul european pentru buget Piotr Serafin în Comisia pentru bugete a Parlamentului European. Deși acest gest a reprezentat un semnal de deschidere față de eurodeputați, propunerea de buget a fost întâmpinată cu critici membrii legislativului european care transmit că bugetul pe termen lung propus de Comisie nu acoperă nevoile Uniunii Europene și resping comasarea politicii de coeziune cu politica agricolă comună. Bugetul 2028-2034 propus de Comisia Europeană, reprezintă „o înghețare a investițiilor”, au avertizat eurodeputații, criticând introducerea agriculturii și coeziunii în „megafonduri-umbrelă”.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicușor Dan, la gala Ministerului Afacerilor Interne: Statul român trebuie să transmită mesaje puternice împotriva violenței domestice și a consumului de droguri

Published

on

Președintele Nicușor Dan a declarat, miercuri, că statul român trebuie să îmbunătățească interacțiunea cu cetățenii și că MAI, parchetele și instanțele de judecată trebuie să transmită mesaje puternice împotriva violenței domestice și a consumului de droguri.

“Suntem la un moment aniversar, dar eu cred că trebuie să vorbim de viitor și în opinia mea sunt trei lucruri la care trebuie să ne uităm: unul general și două particulare. În primul rând, sunteți parte a administrației statului român și cu toții – administrația statului român – trebuie să îmbunătățim interacțiunea cu cetățenii și trebuie să câștigăm prin actele noastre zilnice încrederea cetățenilor”, a spus Nicușor Dan, la Gala aniversară “163 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Interne”, organizată la Muzeul Național de Artă, potrivit Agerpres.

 

El a arătat că MAI, parchetele și instanțele de judecată trebuie să transmită mesaje puternice împotriva violenței domestice și a consumului de droguri.

“Un subiect foarte, foarte important: condiția femeii în societatea noastră. Violența domestică și, mai grav, toate cazurile de ucidere care au decurs de aici, pe care le-am văzut în ultima perioadă, noi trebuie să ajungem – și când spun noi spun MAI, parchete, instanțe de judecată – să transmitem societății că statul român este un stat puternic și să transmitem acelor foști parteneri care doar se gândesc că ar putea să-și amenințe fosta parteneră că statul român va veni repede împotriva lor dacă vor îndrăzni să facă asta. (…) Problema consumului de droguri, în special consumul de droguri la tineri. Din nou este o chestiune care ține de MAI, structurile specializate ale parchetelor, instanțele de judecată. (…) Este un fenomen global. Nimeni, niciodată în perioada contemporană nu a eradicat fenomenul acesta, însă statul român trebuie să transmită un mesaj de forță împotriva acestui fenomen”, a declarat șeful statului.

El a transmis că munca angajaților MAI este una dificilă.

Ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, i-a oferit șefului statului placheta de onoare a ministerului.

Continue Reading

POLITICĂ

Ilie Bolojan a fost ales președinte PNL. Liderul liberal promite ca numele PNL să redevină “similar cu modernizarea României”

Published

on

Ilie Bolojan a fost ales sâmbătă, în cadrul Congresului extraordinar al PNL, președinte al Partidului Național Liberal, arătând că este gata să facă tot ceea ce ține de el pentru ca numele formațiunii să fie similar cu cel al modernizării României.

El a mulțumit delegaților PNL pentru încrederea acordată și a transmis un mesaj ferm de angajament față de România și electoratul liberal.

„Vă mulțumim pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, atât mie în calitate de președinte, cât și colegilor prim-vicepreședinți și celorlalți colegi care gestionează departamentele partidului”, a spus Bolojan, la finalul Congresului.

Liderul liberal a subliniat că noua conducere va acționa nu doar în interesul partidului, ci în interesul național. „Vom încerca, așa cum am spus, să fim nu doar în serviciul PNL, dar și în serviciul României și să nu vă dezamăgim în perioada următoare”, a subliniat el.

 

Conform statutului partidului, noul președinte are prerogativa de a propune secretarul general. În acest sens, Ilie Bolojan a anunțat că îl va nominaliza pe europarlamentarul Dan Motreanu pentru această funcție-cheie în echipa de conducere a PNL. Propunerea urmează să fie validată în prima ședință a Biroului Politic Național.

În discursul din cadrul lucrărilor Congresului, Ilie Bolojan și-a asumat mai multe angajamente.

 “Ținând seama de istoria partidului nostru și de ce a făcut el pentru construcția României moderne este o poziție foarte onorantă, dar în același timp de mare responsabilitate. Dacă îmi veți acorda susținerea sunt gata să fac tot ceea ce ține de mine pentru ca PNL să fie din nou cu numele lui similar cu modernizarea României”, a spus Bolojan, la Congresul extraordinar al PNL, citat de Agerpres.

El a adăugat că PNL se află “la sfârșitul unui ciclu istoric”, iar acest ciclu s-a încheiat odată cu alegerile parlamentare de anul trecut și cu cele prezidențiale de anul acesta.

“Știți cum am terminat alegerile. Nu am obținut rezultatele pe care ni le-am dorit, ca urmare a erodării de la guvernare și a greșelilor făcute în timp. Acesta este adevărul. Suntem astăzi într-unul din momentele importante ale PNL în existența sa de după 1989 și avem varianta să ne mulțumim cu supraviețuirea politică, pe care eu nu o susțin, sau ne vom reinventa pentru a răspunde așteptărilor românilor, în așa fel încât să fim un factor de modernizare pentru țara noastră. (…) Cu bune și cu mai puțin bune, PNL a demonstrat de-a lungul timpului că nu fuge de responsabilitate, că are aleși locali care performează, dar la centru mai e mult de îmbunătățit, în așa fel încât să ajungem la nivelul aleșilor noștri”, a afirmat Bolojan.

El a spus că liberalii au acumulat și “multe erori” și nu trebuie să se ferească să vorbească despre ele.

“Am uitat de valorile și principiile noastre, de identitatea noastră. Am neglijat electoratul tânăr și dinamic, marile orașe, alegătorii cu profesii liberale. PNL a pierdut legăturile organice pe care le avea cu societatea civilă, cu zonele de expertiză profesională, dar și cu românii din străinătate. Aduceți-vă aminte cum votau în urmă cu câțiva ani de zile. Am renunțat să mai fim un partid de viziune și ne-am mulțumit să fim un partid de structuri. Sigur, întotdeauna ai nevoie de structuri puternice, dar ele dau rezultate atunci când operează în numele unor valori și au o direcție care să motiveze. Știți cum ne-am bazat pe primarii noștri, că vor face și vor drege, dar trebuie să aibă combustibil pentru a putea convinge electorii noștri. Pe acest fond nu am mai fost atractivi ca în trecut și ne-am pierdut atractivitatea în rândul oamenilor cu expertiză, în rândul noilor generații de lideri”, a declarat premierul.

Ilie Bolojan a susținut că liberalii trebuie să își asume aceste neajunsuri și “să dea răspunsuri la aceste neajunsuri”.

“Suntem la început de drum și din punctul meu de vedere avem două obiective politice majore. O bună guvernare, pentru că asta este prima noastră responsabilitate astăzi, destinul țării noastre, cu respect pentru cetățeni, care să urmărească două lucruri – pe termen scurt să reechilibreze țara din punct de vedere bugetar-economic, iar pe termen mediu să creeze condiții pentru dezvoltare și pentru prosperitate. În plan intern și politic, obiectivul principal este reconstruirea dreptei democratice românești în jurul PNL”, a conchis acesta. 

Ilie Bolojan este membru al Partidului Național Liberal (PNL). Între 2005 și 2007 a fost prefect al județului Bihor, iar în perioada 2007-2008 a fost secretar general al Guvernului.

A fost primar al municipiului Oradea (2008-2020) și președinte al Consiliului Județean Bihor (19 oct. 2020 – 1 ian. 2025). Din 25 noiembrie 2024, este președinte interimar al PNL.

În urma alegerilor parlamentare din 2024, a obținut un mandat de senator, iar la 23 decembrie 2024, a fost ales în funcția de președinte al Senatului.

Ilie Bolojan a preluat funcția de președinte interimar la 12 februarie 2025, ca urmare a demisiei lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României. Și-a reluat mandatul de președinte al Senatului la 26 mai 2025, după ce a predat mandatul de șef al statului lui Nicușor Dan, iar ulterior a vacantat funcția după ce a fost desemnat și ales prim-ministru, la 23 iunie 2025.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
REPUBLICA MOLDOVA29 seconds ago

Proiecte de infrastructură, integrarea europeană și cooperarea împotriva dezinformării, pe agenda discuțiilor de la Chișinău dintre Maia Sandu și Oana Țoiu

CONSILIUL UE8 minutes ago

Europa trebuie să își regândească reacția în fața noilor realități de securitate, subliniază ministrul de Interne la Consiliul JAI: România este hotărâtă să contribuie la o Europă mai sigură

INTERNAȚIONAL1 hour ago

Statele Unite se retrag din UNESCO, argumentând că apartenența la această organizație „nu este în interesul național” al SUA

ROMÂNIA1 hour ago

Miniștrii apărării din România și Ucraina, prima discuție după instalarea în funcție: Moșteanu și Shmyhal se vor întâlni la Kiev pentru a discuta cooperarea în domeniul apărării

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Agriculturii subliniază nevoia unui „mecanism mai accesibil pentru finanțarea proiectelor europene”: „Fermierii sunt pilonul de bază al agriculturii românești”

POLITICĂ2 hours ago

Idealizarea comunismului de către români, efectul dezamăgirii față de clasa politică și al corupției, consideră Nicușor Dan: Nostalgia devine o reacție firească, dar România nu poate construi un viitor solid privind înapoi cu iluzii

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI2 hours ago

Dan Motreanu cere Comisiei Europene să ia măsuri pentru a proteja valorile democratice, identitatea și demnitatea cetățenilor în contextul pericolului tehnologiei deepfake și conținutului generat de AI

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Armata israeliană trebuie să înceteze uciderea civililor palestinieni care așteaptă ajutor umanitar, avertizează șefa diplomației UE

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Comisia Europeană începe procesul de menținere a transferului liber și sigur de date între UE și Regatul Unit

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

„Tech4Cure”. Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de până la 403 milioane de euro din partea a cinci state membre pentru al doilea proiect important de interes european comun în domeniul sănătății

INTERNAȚIONAL6 days ago

Giorgia Meloni subliniază că nu își poate permite să facă greșeli „într-o lume în care lucrurile se schimbă rapid”, comparând guvernarea țării cu „săritul cu parașuta”: Dacă parașuta nu se deschide, „alți italieni vor suporta consecințele”

MAREA BRITANIE2 weeks ago

Macron: Forța Expediționară Comună Franco-Britanică va fi extinsă la 50.000 de soldați și ar putea fi nucleul acțiunii de stabilizare în Ucraina post-conflict

CHINA2 weeks ago

UE nu dorește să se decupleze de China, dar își va apăra întotdeauna interesele, subliniază Ursula von der Leyen, prezentându-le eurodeputaților trei priorități pentru o relație bazată pe predictibilitate și fiabilitate

ROMÂNIA4 weeks ago

Prelungirea PNRR presupune un proces decizional complet inițiat de CE și nu este fezabilă din perspectiva timpului, afirmă noul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene

ROMÂNIA1 month ago

Bogdan Ivan anunță că a transmis oficial Comisiei Europene proiectul pentru construirea unei giga-fabrici de inteligență artificială în România: Devenim un hub regional al tehnologiilor emergente

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 month ago

Luca Niculescu anunță lansarea unei campanii prin care le explică românilor „într-un limbaj clar, prietenos și interesant” aderarea României la OCDE: „Va însemna că vom juca în prima ligă a economiilor mondiale”

ROMÂNIA1 month ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.1 month ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL1 month ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 month ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

Trending