Connect with us

POLITICĂ

Klaus Iohannis: Lecţiile dure ale Holocaustului trebuie păstrate în conştiinţa fiecăruia dintre noi. Doar prin cunoașterea istoriei putem preveni repetarea ei

Published

on

© Administrația Prezidențială

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu prilejul Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului în care subliniază că “lecţiile dure ale Holocaustului trebuie păstrate în conştiinţa fiecăruia dintre noi, deoarece doar prin cunoaşterea şi înţelegerea istoriei putem preveni repetarea ei”.

“Aducem astăzi un pios omagiu memoriei tuturor celor care au pierit şi au suferit în timpul Holocaustului, precum şi supravieţuitorilor acestei file negre din istoria umanităţii. Departe de a fi doar o evocare a dramei teribile care a marcat milioane de oameni, comemorarea de astăzi este un proces de învăţare, o sumă de lecţii despre monştrii pe care îi poate naşte ura, dar şi despre triumful vieţii în faţa morţii”, a spus şeful statului în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Sergiu Nistor, în cadrul ceremoniei organizate la Templul Coral din Bucureşti.

El a amintit că, în urmă cu 79 de ani, lumea devenea martoră a dovezilor incontestabile privind crimele îngrozitoare care s-au petrecut în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precizând că în ianuarie 1945, cei care au avut puterea să supravieţuiască erau eliberaţi din lagărele de concentrare de la Auschwitz-Birkenau, dezvăluind astfel amploarea ororilor la care au fost supuşi.

“Holocaustul a reprezentat o crimă abominabilă, concepută după un plan malefic ce urmărea să şteargă, în mod brutal şi sistemic, întreaga existenţă a populaţiei evreieşti. Şase milioane de oameni au pierit, iar fiecare victimă reprezintă mai mult decât o statistică. În spatele cifrelor se află destine sfâşiate, comunităţi distruse şi o imensă pierdere culturală şi intelectuală. Vieţile curmate crunt, traumele supravieţuitorilor şi suferinţele urmaşilor continuă să servească drept mărturii ale barbariei şi cruzimii generate de lipsa umanităţii. Atunci când ura între semeni este încurajată şi devine o politică de stat, consecinţele sunt înfiorătoare. Lecţiile dure ale Holocaustului trebuie păstrate în conştiinţa fiecăruia dintre noi, deoarece doar prin cunoaşterea şi înţelegerea istoriei putem preveni repetarea ei. Să ne amintim şi de crimele comise în Bucureşti, din 21-23 ianuarie 1941, cât şi de deportările din Transnistria ori de cele din Ardealul de Nord”, a transmis preşedintele Iohannis.

Şeful statului a subliniat că, din nefericire, în ultima perioadă asistăm la o creştere alarmantă a incidentelor antisemite la nivel mondial, iar prezenţa din ce în ce mai vizibilă a curentelor şi a ideologiilor extremiste în spaţiul public ridică serioase semne de îngrijorare.

“Trecerea timpului face ca memoria colectivă să fie dificil de gestionat în contextul în care apar din ce în ce mai mulţi detractori. Am convingerea că avem puterea să păstrăm întocmai lecţiile tragice ale istoriei şi să preţuim memoria victimelor, după cum spunea şi Elie Wiesel: ‘dacă martorul s-a străduit şi a ales să depună mărturie, a făcut-o pentru tinerii de azi, pentru copiii care se vor naşte mâine: nu vrea ca trecutul lui să devină viitorul lor'”, a mai spus Iohannis în mesaj.

El a precizat şi că România s-a angajat activ, prin întărirea cadrului legislativ şi dezvoltarea de instrumente şi politici pentru consolidarea educaţiei, cercetării şi comemorării Holocaustului, să lupte împotriva antisemitismului, a rasismului, a xenofobiei, pentru ca astfel de orori să nu mai aibă loc vreodată.

Preşedintele Iohannis a adăugat că, în contextul actual, marcat de crize multiple şi de situaţia tragică din Orientul Mijlociu provocată de atacurile teroriste asupra Statului Israel, înţelegerea lecţiilor trecutului este cu atât mai importantă pentru a putea lupta împotriva răului.

“Avem responsabilitatea să prevenim şi să combatem mentalităţile şi comportamentele antisemite, rasiste sau xenofobe, să cultivăm respectul, înţelegerea şi toleranţa în societatea noastră. Educaţia rămâne, fără îndoială, cel mai puternic instrument prin care pregătim copiii pentru această misiune. Tânăra generaţie are nevoie să cunoască această imensă tragedie a omenirii, pentru a deveni responsabilă şi ataşată valorilor umane fundamentale. Este esenţial să nu lăsăm forţele distructive ale urii, ale prejudecăţilor şi ale indiferenţei să ne erodeze comunităţile. Prin respectul drepturilor fundamentale ale omului şi asumarea protejării acestora, avem puterea de a contribui la formarea unei societăţi în care viaţa şi demnitatea umană primează. Fie ca memoria victimelor Holocaustului să rămână veşnic în inimile noastre şi să ne călăuzească spre un viitor plin de empatie, toleranţă şi umanitate”, a conchis Iohannis.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

POLITICĂ

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

Published

on

© Eurobarometru 2018 (Democracy on the move)

Două treimi dintre români, mai exact 66%, vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024, arată datele unui sondaj comun PNL și PSD consultat de CaleaEuropeană.ro.

Întrebați dacă sunt de acord ca alegerile europarlamentare să fie comasate cu cele locale, 53% dintre persoanele chestionate au răspuns cu ”Da”, în vreme ce 35% se opun comasării, iar 12% nu și-au exprimat nicio opinie sau nu au răspuns.

Partidul Național Liberal și Partidul Social Democrat rămân pe primele locuri în preferințele electoratului, în timp ce AUR și USR sunt în scădere, mai arată datele.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri europarlamentare, 31% dintre respondenți ar vota cu PSD și 20% ar opta pentru PNL. AUR ar obține 18%, în vreme ce Alianța Dreapta Unită s-ar clasa pe locul al patrulea, cu 15%.

Sondajul Avangarde a fost realizat între 19-20 februarie, prin metoda CATI (interviu telefonic), pe un eșantion de 950 de subiecți. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,1%.

Continue Reading

POLITICĂ

Președintele Senatului: Partidul Popular European trebuie să rămână cea mai mare forță politică din UE și după alegerile din iunie

Published

on

© Nicolae Ciucă - Facebook

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, susține că Partidul Popular European trebuie să rămână cea mai mare forță politică din Uniunea Europeană și după alegerile din iunie.

Acest mesaj a fost transmis de Președintele Senatului în cadrul întâlnirii cu Alberto Núñez Feijóo, președintele Partidului Popular din Spania.

„Este în interesul democrației să prezentăm alegătorilor din țările noastre avantajele pe care UE le aduce fiecăruia. Atât România, cât și Spania beneficiază de fonduri de la Bruxelles, care dezvoltă regiuni și comunități, recuperând decalaje economice”, a transmis Nicolae Ciucă. 

De asemenea, fostul premier i-a propus președintelui Partidului Popular din Spania să discute cu reprezentanții comunității românești despre intențiile lor de implicare în viața politică, economică și socială de aici: „L-am rugat ca partidul său să sprijine demersul guvernamental pentru acordarea dublei cetățenii pentru români și să îndrepte regimul de taxare la care este supusă Biserica Ortodoxă.”

Nicolae Ciucă i-a urat lui Alberto Núñez Feijóo ca, în alegerile europarlamentare, partidul său să își păstreze primul loc obținut în scrutinul parlamentar de anul trecut.

„Mai multe detalii despre strategia popularilor europeni pentru alegerile din iunie vom discuta la congresul PPE, pe care PNL va avea onoarea să îl găzduiască pe 6-7 martie, la București”, a conchis președintele Senatului.

Continue Reading

POLITICĂ

Nicolae Ciucă: Suntem mândri că Centrul Satelitar al Uniunii Europene din Spania este condus de un român, Sorin Ducaru

Published

on

© Nicolae Ciuca - Facebook

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, aflat în vizită în Spania, a vizitat Centrul Satelitar al Uniunii Europene al acestei țări, instituție care este condusă de un cetățean român.

„Centrul Satelitar al Uniunii Europene din Spania oferă în timp real informații provenite din mijloace spațiale și din propriile analize. Datele trimise de Centru sunt folosite de înalții oficiali europeni pentru decizii de politică externă ori de securitate, multe abordări în crize de natură civilă sau climatică bazându-se pe informațiile primite de la acest centru. Suntem mândri că o asemenea instituție este condusă de un român, Sorin Ducaru. În vizita pe care am făcut-o aici, l-am felicitat pentru modul exemplar în care ne-a reprezentat țara și am transmis profesioniștilor români cu care lucrează aici toată aprecierea pentru munca lor”, a transmis președintele PNL într-un mesaj pe pagina de Facebook.

 

Citiți și: Președintele Senatului: Românii din Spania pot avea, din acest an, dublă cetățenie. Statul iberic mai are asemenea acorduri doar cu vecinii săi, Portugalia și Franța

De asemenea, marţi (20 februarie) sunt prevăzute întâlniri cu Alberto Nunez Feijoo – preşedintele Partidului Popular din Spania, cu Juan Francisco Martinez Nunez – secretar general pentru Politica de Apărare în cadrul Ministerului spaniol al Apărării, şi cu Preasfinţitul Părinte Timotei, episcopul ortodox român al Spaniei şi Portugaliei.

Din delegaţia condusă de Nicolae Ciucă fac parte senatoarea Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, şi senatorul Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei pentru politică externă.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

Rareș Bogdan2 hours ago

Doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina | Rareș Bogdan: Europa trebuie să fie mai unită ca oricând. Orice ezitare este interpetată de agresor drept dezbinare

NATO4 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Olaf Scholz îndeamnă la intensificarea eforturilor de apărare în Europa

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Demonstrație de unitate și solidaritate occidentală la Kiev: Șefa Comisiei Europene și premierii Belgiei, Canadei și Italiei comemorează doi ani de la invazia rusă a Ucrainei alături de Volodimir Zelenski

COMISIA EUROPEANA6 hours ago

Von der Leyen predă 50 de autoturisme finanțate de UE forțelor de securitate ucrainene pentru a spori stabilitatea și a consolida investigațiile privind crimele de război în teritoriile eliberate de ocupație

ROMÂNIA6 hours ago

Doi ani de război în Ucraina| Nicolae Ciucă: România și întreaga lume liberă sprijină o națiune care luptă pentru viață, pentru libertate și pentru valorile democratice

ROMÂNIA7 hours ago

Palatul Victoria, iluminat la 24 februarie în culorile drapelului ucrainean: „Guvernul României va lucra mai departe aplicat pentru a intensifica sprijinul concret și multidimensional pentru Ucraina”

NATO7 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

Dan Motreanu7 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu obține sprijinirea unor propuneri importante pentru România în cadrul raportului privind crearea platformei Tehnologii Strategice pentru Europa

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Olanda încheie un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina pentru a-i consolida apărarea și integrarea în UE și NATO

SUA18 hours ago

UE și SUA își vor alinia strategia de reducere a riscurilor în relație cu China prin investiții în reziliența lor și reducerea dependențelor și vulnerabilităților critice

NATO7 hours ago

La doi ani de la invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg afirmă clar că țara asediată „va adera la NATO”: „Nu este o chestiune de dacă, ci de când”

U.E.1 day ago

Bruxelles-ul va debloca fonduri europene de 137 miliarde de euro pentru Polonia în contextul reformelor privind statul de drept

ROMÂNIA3 days ago

Coaliția de guvernare a decis comasarea alegerilor locale cu cele europene pentru 9 iunie. Românii vor mai vota pentru prezidențiale în septembrie și pentru parlamentare în decembrie

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA4 days ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA5 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA1 week ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA1 week ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

Trending