U.E.

Manfred Weber îi spune lui Frans Timmermans să urmeze exemplul PPE privind Fidesz și să ceară suspendarea PSD din familia social-democraților europeni

Published

on

Liderul grupului popularilor europeni (PPE) din Parlamentul European, Manfred Weber, afirmă că acţionează pentru a-i priva pe politicienii din partide de extremă dreapta, precum Alternativa pentru Germania (AfD) sau Adunarea Națională (fostul Front Național din Franța) de orice responsabilitate politică şi îl critică pe vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans pentru că nu sancţionează Partidului Social Democrat (PSD) din România şi pe social-democraţii maltezi, într-un interviu publicat vineri, relatează AFP, citat de Adevărul.

„Majoritatea mea de mâine este de centru”, a declarat bavarezul, care candidează la șefia Comisiei Europene, unde îi va succeda preşedintelui Jean-Claude Juncker, într-un interviu acordat cotidianului german Süddeutsche Zeitung.

„Mă bat exact pentru asta, pentru a face astfel încât politicieni precum cei de la AfD  (Alternativa pentru Germania, un partid german de extremă dreapta, n.r.) sau cei din partidul lui (Marine) Le Pen să nu obţină vreo responsabilitate politică”, a declarat el.

În această privinţă, Weber a exclus orice colaborare cu Partidul Lege şi Justiţie (PiS, conservatori, eurosceptici, xenofobi, n.r.) din Polonia sau cu Liga (extremă dreapta) vicepremierului Matteo Salvini, care guvernează în Italia alături de Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem, populişti).

Însă Manfred Weber i-a cerut şi principalului său rival politic, Frans Timmermans – prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene şi candidat al Partidului Socialiştilor Europeni la funcţia de preşedinte al Comisiei – să se distanţeze de partide populiste, după ce PPE a luat hotărârea de a suspenda temporar din rândurile sale partidul Fidesz al premierului ungar pentru derapajele de la democrație.

Citiți și Prima reacție a lui Viktor Orban, după ce s-a votat suspendarea partidului Fidesz din familia popularilor europeni: ,,Nu îmi voi schimba abordarea politică”

,,Acum aştept aceeaşi distanţare de populişti din partea candidatului social-democraţilor, Frans Timmermans. Eu nu văd să arate cu degetul spre social-democraţii din România, care sunt pe cale să legalizeze parţial corupţia”.

Manfred Weber consideră, de asemenea, partidul social-democrat maltez un partid cu probleme, în contextul în care ancheta în vederea elucidării asasinării jurnalistei specializate în cazuri de corupţie Daphne Caruana Galizia s-a blocat, în opinia sa, şi al unei implicări a mafiei.

,,La fel de triste sunt evoluţiile din Malta, unde un guvern social-democrat acţionează la fel de dubios. Moartea jurnalistei Daphne Caruana Galizia nu a fost clarificată, anchetatorii nu produc rezultate. Există semnale că sunt legături ale statului maltez cu grupuri mafiote”, a declarat Manfred Weber.

Liderul conservator a mai declarat săptămâna trecută, la summitul PPE de la București că Europa nu are încredere în România din cauza actualului guvern, care a scos statul de pe calea progresului pentru modernizare.

Click to comment

Trending

Exit mobile version