U.E.

Manfred Weber, tot mai aproape de a deveni candidatul PPE în cursa pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Opt lideri de partide din cadrul PPE și-au exprimat sprijinul pentru acesta

Published

on

Corespondență din Bruxelles – Teodora Ion 

Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European și membru al Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, care și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene în competiția internă a Partidului Popular European, și-a asigurat sprijinul celor opt lideri de partide ce fac parte din PPE, anunță Politico Europe.

FOTO: European Parliament/ Flickr

Oficiali din partea Partidului Popular European au precizat că ”scrisori oficiale privind sprijinirea” lui Weber în cursa internă pentru șefia Comisiei Europene au fost primite din partea premierilor din Bulgaria, Croația, Cipru și Irlanda, dar și din partea cancelarului austriac, Sebastian Kurz, și din partea președintelui PNL, Ludovic Orban.

De alfel, acesta din urmă și-a exprimat sprijinul politic pentru Weber încă din 11 octombrie, când, la finalul ședinței Biroului Politic Național al partidului, Orban preciza că ”PNL a luat decizia de a susţine la congresul de la Helsinki candidatura domnului Manfred Weber, care este astăzi preşedintele grupului parlamentar al PPE în Parlamentul European.

Weber se bucură deja de susținerea cancelarului german Angela Merkel. Și partidul FIDEZ  și premierul ungar Viktor Orban și-au arătat sprijinul pentru liderul Grupului PPE, anunță Agerpres, care citează Reuters. 

În scrisoarea înaintată președintelui PPE, Joseph Daul, consultată de Politico, premierul irlandez Leo Varadkar și justifică preferința pentru Weber: ”este un politician și o persoană cu experiență, viziune, care are determinarea de a fi un excelent președinte al Comisiei Europene”.

Manfred Weber, liderul grupului PPE în Parlamentul European și membru al Uniunii Creștin-Sociale din Bavaria, și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene în competiția internă a Partidului Popular European la data de 5 septembrie.

Dacă Weber își asigură sprijinul partidelor membre PPE și obține nominalizarea la Congresul de la Helsinki, ce va avea loc la 7-8 noiembrie, există toate șansele ca bavarezul să devină viitorul președinte al Comisiei Europene, avâmd în vedere că sondajele arată că PPE va fi câștigătorul alegerilor europarlamentare, ce vor avea loc anul viitorul, în luna mai, perioadă în care România va deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

De altfel, și purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, Siegfried Mureșan, s-a arătat încrezător cu privire la posibilitatea ca noul candidat al PPE să preia de la Jean-Claude Juncker ștafeta președinției Comisiei Europene.

Competiția internă din PPE privind desemnarea candidatului cap de listă (n.r. – Spitzenkandidat) a fost testată cu succes la alegerile pentru Parlamentul European din 2014, procedeu în urma căruia Jean-Claude Juncker a devenit șeful Comisiei Europene după acel scrutin în care popularii europeni au obținut cele mai multe mandate în Parlament.

Citiți și:

Președintele Partidului Popular European, Joseph Daul: PPE este pionierul procesului Spitzenkandidat. Acesta este un pas important pentru democrația europeană

Procesul Spitzenkandidat presupune că preşedinţia Comisiei trebuie să revină candidatului cap de listă al partidului care a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European, bazându-se pe un acord între liderii UE din Consiliul European, Parlamentul European şi partidele politice europene.

Click to comment

Trending

Exit mobile version