Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Migrație ilegală: CE propune un nou plan de acțiune pentru ruta vest-mediteraneeană și cea atlantică și un nou set de instrumente pentru a gestiona utilizarea abuzivă a transportului comercial de către rețelele infracționale

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană prezintă marți, 6 iunie, un plan de acțiune al UE privind ruta de migrație vest-mediteraneeană și cea atlantică, propunând, totodată, noi măsuri pentru a aborda utilizarea abuzivă din ce în ce mai frecventă a transportului comercial de către rețelele infracționale care facilitează migrația ilegală către UE.

Planul de acțiune prezintă 18 de măsuri operaționale specifice, structurate în jurul a doi piloni, consolidarea cooperării cu țările partenere, respectiv consolidarea măsurilor operaționale privind căutarea și salvarea, procedurile de returnare, precum și o solidaritate voluntară mai fluidă și mai rapidă. Obiectivul este de a sprijini statele membre să consolideze gestionarea migrației de-a lungul acestei rute, prevenind plecările neregulamentare și salvând vieți omenești, printr-o colaborare strânsă cu principalele țări partenere. 

Primul pilon: consolidarea cooperării cu țările partenere

Consolidarea cooperării cu țările partenere este esențială pentru abordarea provocărilor legate de migrație și pentru combaterea introducerii ilegale de migranți. Printr-o abordare bazată pe întreaga rută, accentul este pus pe prevenirea migrației ilegale prin combaterea introducerii ilegale de migranți și a traficului de persoane, în condițiile unei consolidări a gestionării frontierelor. În acest scop, UE își va intensifica eforturile în ceea ce privește:

  • Identificarea priorităților operaționale pe termen scurt și a măsurilor de coordonare între UE și statele membre pentru face față migrației printr-o abordare globală a rutelor, în cadrul unei abordări de tip Echipa Europa.
  • Prevenirea migrației ilegale prin combaterea introducerii ilegale de migranți și a traficului de persoane
  • Gestionarea frontierelor prin consolidarea capacităților Marocului, ale Mauritaniei, ale Senegalului și ale Gambiei de a dezvolta acțiuni specifice de prevenire a plecărilor neregulamentare și prin promovarea unei cooperări bilaterale sporite între Frontex și Maroc, Mauritania și Senegal.
  • Returnarea, readmisia și reintegrarea prin sprijinirea operațiunilor de protecție și de returnare voluntară în Africa de Nord și în țările din Sahel 
  • Protecție și căi legale de migrație prin promovarea punerii în aplicare eficace a mecanismelor de protecție în țările partenere, promovând și sprijinind în același timp căile legale de acces la protecție în UE prin relocare, admisie umanitară și căi complementare.
  • Migrația forței de muncă și parteneriatele pentru atragerea de talente

Al doilea pilon: consolidarea măsurilor operaționale privind căutarea și salvarea, procedurile de returnare, precum și o solidaritate voluntară mai fluidă și mai rapidă

Consolidarea gestionării eficace a frontierelor și a returnărilor din UE către țările partenere este esențială pentru buna funcționare a sistemului de gestionare a migrației. UE își va accelera activitatea în următoarele domenii:

  • Evaluarea specifică de către Frontex a situației din Mediterana de Vest și din Oceanul Atlantic, în strânsă cooperare cu statele membre.
  • Consolidarea cooperării între statele membre ale UE în materie de returnare în țările partenere 
  • Stabilirea unei legături între reintegrarea persoanelor returnate voluntar și investițiile statelor membre și ale întreprinderilor europene în țările de origine și de tranzit, în special în ceea ce privește promovarea creării de locuri de muncă și a dezvoltării competențelor.
  • Obținerea unor reacții mai eficiente și mai rapide în cadrul mecanismului voluntar de solidaritate, cu sprijinul Comisiei și al Agenției UE pentru Azil. Pe măsură ce punerea în aplicare a mecanismului continuă, statele donatoare sunt încurajate să fie mai flexibile, pentru a reduce presiunea asupra sistemului de primire din statele membre de primă intrare.

Setul de instrumente pentru abordarea utilizării abuzive a transportului comercial în scopul migrației ilegale către UE

De asemenea, prin intermediul setului de instrumente propus, Comisia sprijină statele membre prin măsuri strategice care vizează trei piloni: juridic, operațional și diplomatic. Se urmărește abordarea cazurilor în care mijloacele de transport sunt utilizate în mod abuziv pentru a facilita migrația ilegală către UE, punându-se accentul în mod deosebit pe căile aeriene.

Comisia solicită, astfel, reluarea și încheierea rapidă a negocierilor referitoare la Regulamentul privind măsurile împotriva operatorilor de transport care facilitează sau se implică în traficul de persoane sau introducerea ilegală de migranți în legătură cu intrarea ilegală pe teritoriul Uniunii Europene. 

Măsurile juridice includ, de asemenea, posibilitatea de a suspenda sau de a revoca licența de operare a unui transportator aerian din UE care nu îndeplinește cerințele privind buna reputație în temeiul legislației UE relevante în domeniul transporturilor sau luarea în considerare a opțiunii de a utiliza măsurile restrictive existente în cadrul politicii externe de securitate comună a UE pentru a viza operatorii de transport relevanți care facilitează migrația ilegală în UE.

Al doilea pilon, referitor la conștientizarea situației și alerta timpurie, prevede consolidarea utilizării Rețelei aferente mecanismului UE de pregătire pentru situații de criză și de gestionare a crizelor legate de migrație și consolidarea capacității acesteia reprezintă o prioritate pentru îmbunătățirea conștientizării situației în care se recurge la operatorii de transport pentru facilitarea migrației ilegale către UE. Cooperarea și schimbul de informații între Comisie, Frontex și Eurocontrol reprezintă, de asemenea, un element esențial pentru monitorizarea zborurilor și colectarea de date privind rutele emergente.

Al treilea pilon, referitor la colaborarea cu țările partenere și cu operatorii de transport, presupune că UE își va consolida colaborarea cu operatorii de transport și cu autoritățile din țările terțe, în special din sectorul aviației. Această colaborare poate începe, de asemenea, prin lansarea de campanii de informare privind rute specifice și prin stabilirea de schimburi de informații și de rețele privind recunoașterea și raportarea metodelor-tip de facilitare a migrației ilegale împreună cu operatorii de transport.

Comisia prezintă acest plan de acțiune și setul de instrumente în vederea viitoarei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 iunie și a Consiliului European din 29-30 iunie. UE și statele membre vor trebui să colaboreze pentru a atinge obiectivele stabilite în planul de acțiune și pentru a asigura punerea în aplicare efectivă a acestuia.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

S-a lansat o nouă platformă online pentru a facilita respectarea de către statele membre a obligațiilor de notificare în temeiul legislației UE

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană lansează marți, 19 septembrie, o nouă platformă online pentru a contribui la reducerea sarcinii administrative și pentru a facilita respectarea de către statele membre a obligațiilor de notificare către Comisie în temeiul legislației UE, informează un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Noul ghișeu unic de notificare va oferi un punct de acces unic la o gamă largă de obligații de notificare relevante pentru piața unică, fără a modifica conținutul procedurilor de notificare existente.

Ghișeul unic de notificare va reuni într-un singur loc informații relevante despre cerințele de notificare, inclusiv informații privind actul juridic și temeiul juridic, o descriere sumară a obligațiilor de notificare ale statelor membre, precum și modalitățile de transmitere a informațiilor către Comisie.

Sfera de aplicare a ghișeului unic de notificare va acoperi peste 500 de obligații de notificare – inclusiv, de exemplu, cele prevăzute de Directiva privind transparența pieței unice, Directiva privind serviciile, Directiva privind impozitarea energiei sau Directiva privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii. Platforma nu va acoperi alte obligații de raportare ale statelor membre, sistemele de alertă rapidă, obligațiile de notificare în legătură cu normele UE în materie de concurență, obligațiile de transpunere sau dispozițiile privind sancțiunile.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Solidaritatea UE cu Ucraina: Comisia Europeană propune prelungirea până în martie 2025 a protecției temporare pentru persoanele care fug de agresiunea rusă împotriva Ucrainei

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană propune o nouă prelungire a protecției temporare pentru persoanele care fug de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei de la 4 martie 2024 la 3 martie 2025.

Potrivit unui comunicat al instituției, acest lucru va oferi siguranță și sprijin pentru peste 4 milioane de persoane care beneficiază de protecție în întreaga UE.

”Ne susținem cuvintele prin fapte. Îi protejăm pe cei aflați în nevoie încă din primele zile ale invaziei rusești în Ucraina și vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi nevoie. Protecția temporară a fost un instrument crucial care a modelat viețile multora. Peste 4 milioane de persoane au găsit speranță, o șansă de a trăi, de a munci și de a merge la școală în cadrul UE. Acest lucru a ajutat la crearea unui sentiment de normalitate, în ciuda vremurilor de război. UE va continua să colaboreze cu statele noastre membre și cu alți parteneri pentru a se asigura că cei care au nevoie vor fi protejați pe teritoriul european”, a declarat Ylva Johansson, comisar european pentru afaceri interne.

UE a activat Directiva privind protecția temporară la 4 martie 2022 printr-o decizie unanimă a statelor membre, iar aceasta a fost prelungită automat cu un an.

Comisia consideră că motivele pentru protecția temporară persistă și că, prin urmare, protecția temporară ar trebui prelungită ca răspuns necesar și adecvat la situația actuală, volatilă, care nu este încă favorabilă întoarcerii sigure și durabile a persoanelor care beneficiază de protecție temporară în UE.

De la activarea protecției temporare , la numai o săptămână după războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, statele membre au dat dovadă de o solidaritate fără precedent cu poporul ucrainean, nu numai prin primirea acestora în țările lor, ci și prin eforturi concrete pentru a facilita integrarea lor în societate.

Această propunere a Comisiei va trebui acum să fie adoptată de Consiliu.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană îndeamnă Polonia, Ungaria și Slovacia să adopte o ”atitudine constructivă” după ce au prelungit unilateral interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene

Published

on

© European Union, 2021/ Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a lansat duminică un apel la adresa Poloniei, Ungariei și Slovaciei de a adopta o atitudine constructivă, după ce aceste țări au anunțat că vor prelungi, în mod unilateral, interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene, în pofida hotărârii executivului european de a ridica aceste restricții, anunță Reuters, citat de Agerpres.

”Suntem conştienţi de anunţurile unor state membre cu privire la măsuri unilaterale. Ceea ce este important acum este ca toate ţările să lucreze în spirit de compromis şi cu o atitudine constructivă”, a spus o purtătoare de cuvânt de la executivul european. 

”Acum preocuparea noastră este să punem la punct, şi să facem să funcţioneze, noul sistem pe care l-am anunţat”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Comisiei, adăugând că luni va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii tuturor ţărilor UE interesate de acest dosar, ceea ce va oferi o oportunitate pentru noi discuţii.

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricțiile impuse asupra importurilor de produse agro-aliamentare din Ucraina ce vizau cinci state membre.

În pofida acestei decizii a Comisiei Europene, trei state membre UE, și anume Ungaria, Polonia și Slovacia au luat hotărârea de a prelungi unilateral acestei măsuri de interzicere a importurilor de cereale ucrainene, permițând doar tranzitul lor.

În schimb, Bulgaria a decis vineri să nu mai extindă dincolo de 15 septembrie aceste interdicții, invocând ”solidaritatea cu Ucraina” și nevoia de a garanta ”securitatea alimentară la scară mondială”.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
Victor Negrescu12 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA34 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE37 mins ago

Șefa diplomației române, în Consiliul de Securitate ONU: România sprijină pe deplin Formula de Pace propusă de Ucraina. Pacea nu poate recompensa agresorul

ONU49 mins ago

România a semnat Tratatul privind conservarea și utilizarea durabilă a biodiversității marine în zonele din afara jurisdicției naționale, dovadă a dorinței comunității internaționale de a proteja oceanele

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Din Consiliul de Securitate al ONU, Charles Michel acuză Moscova că încearcă ”să restaureze vechiul imperiu rus” și cere națiunilor să nu închidă ochii în fața acestei crime

ONU2 hours ago

De la tribuna ONU, Maia Sandu face apel pentru extinderea UE: Este singura cale de a proteja libertatea, pacea și democrația în Moldova și Europa

ROMÂNIA3 hours ago

Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție ONU din partea Europei de Est, având drept rival un judecător din Rusia

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis consideră că inițiativa premierului Ciolacu de a da în judecată Austria dacă își menține veto-ul pe Schengen este “abordare care trebuie foarte bine analizată”

ROMÂNIA13 hours ago

Klaus Iohannis, întâlnire cvadrilaterală la New York cu Zelenski, von der Leyen și vicepremierul Bulgariei: Vom crea un sistem de autorizare pentru exporturile cerealelor ucrainene care să nu afecteze fermierii din România

ONU14 hours ago

Klaus Iohannis și premierul Vietnamului au discutat la New York despre intensificarea dialogului bilateral dintre România și țara asiatică

Victor Negrescu12 mins ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA34 mins ago

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

CONSILIUL DE SECURITATE15 hours ago

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

ONU15 hours ago

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

INTERNAȚIONAL5 days ago

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”

ROMÂNIA6 days ago

Nicolae Ciucă: Ridicarea oficială a MCV este un moment istoric pentru democrația noastră, însă nu și etapa finală în reforma sistemului judiciar din România

JUSTIȚIE6 days ago

Klaus Iohannis: Ridicarea MCV atestă angajamentul definitiv pro-european al României, fiind o reușită a instituțiilor și a vocilor societății românești care s-au auzit în stradă

JUSTIȚIE6 days ago

Alina Gorghiu, după ce MCV pentru România a fost închis în mod oficial: Un proiect strategic de țară, alături de aderarea la UE și NATO. Sper ca lista să fie completată cu aderarea la OCDE

U.E.7 days ago

Ursula von der Leyen lansează prima navă portcontainer alimentată cu metanol curat, fabricat cu energie solară: O reprezentare a deciziei UE de ”a fi pionier în lupta împotriva schimbărilor climatice”

ROMÂNIA7 days ago

Marcel Ciolacu a anunțat un sprijin de urgență de 60 milioane de euro pentru fermierii din sectorul vegetal afectați de războiul din Ucraina și de importul de cereale

Trending