Comisia Europeană prezintă marți, 6 iunie, un plan de acțiune al UE privind ruta de migrație vest-mediteraneeană și cea atlantică, propunând, totodată, noi măsuri pentru a aborda utilizarea abuzivă din ce în ce mai frecventă a transportului comercial de către rețelele infracționale care facilitează migrația ilegală către UE.
Planul de acțiune prezintă 18 de măsuri operaționale specifice, structurate în jurul a doi piloni, consolidarea cooperării cu țările partenere, respectiv consolidarea măsurilor operaționale privind căutarea și salvarea, procedurile de returnare, precum și o solidaritate voluntară mai fluidă și mai rapidă. Obiectivul este de a sprijini statele membre să consolideze gestionarea migrației de-a lungul acestei rute, prevenind plecările neregulamentare și salvând vieți omenești, printr-o colaborare strânsă cu principalele țări partenere.
Primul pilon: consolidarea cooperării cu țările partenere
Consolidarea cooperării cu țările partenere este esențială pentru abordarea provocărilor legate de migrație și pentru combaterea introducerii ilegale de migranți. Printr-o abordare bazată pe întreaga rută, accentul este pus pe prevenirea migrației ilegale prin combaterea introducerii ilegale de migranți și a traficului de persoane, în condițiile unei consolidări a gestionării frontierelor. În acest scop, UE își va intensifica eforturile în ceea ce privește:
- Identificarea priorităților operaționale pe termen scurt și a măsurilor de coordonare între UE și statele membre pentru face față migrației printr-o abordare globală a rutelor, în cadrul unei abordări de tip Echipa Europa.
- Prevenirea migrației ilegale prin combaterea introducerii ilegale de migranți și a traficului de persoane
- Gestionarea frontierelor prin consolidarea capacităților Marocului, ale Mauritaniei, ale Senegalului și ale Gambiei de a dezvolta acțiuni specifice de prevenire a plecărilor neregulamentare și prin promovarea unei cooperări bilaterale sporite între Frontex și Maroc, Mauritania și Senegal.
- Returnarea, readmisia și reintegrarea prin sprijinirea operațiunilor de protecție și de returnare voluntară în Africa de Nord și în țările din Sahel
- Protecție și căi legale de migrație prin promovarea punerii în aplicare eficace a mecanismelor de protecție în țările partenere, promovând și sprijinind în același timp căile legale de acces la protecție în UE prin relocare, admisie umanitară și căi complementare.
- Migrația forței de muncă și parteneriatele pentru atragerea de talente
Al doilea pilon: consolidarea măsurilor operaționale privind căutarea și salvarea, procedurile de returnare, precum și o solidaritate voluntară mai fluidă și mai rapidă
Consolidarea gestionării eficace a frontierelor și a returnărilor din UE către țările partenere este esențială pentru buna funcționare a sistemului de gestionare a migrației. UE își va accelera activitatea în următoarele domenii:
- Evaluarea specifică de către Frontex a situației din Mediterana de Vest și din Oceanul Atlantic, în strânsă cooperare cu statele membre.
- Consolidarea cooperării între statele membre ale UE în materie de returnare în țările partenere
- Stabilirea unei legături între reintegrarea persoanelor returnate voluntar și investițiile statelor membre și ale întreprinderilor europene în țările de origine și de tranzit, în special în ceea ce privește promovarea creării de locuri de muncă și a dezvoltării competențelor.
- Obținerea unor reacții mai eficiente și mai rapide în cadrul mecanismului voluntar de solidaritate, cu sprijinul Comisiei și al Agenției UE pentru Azil. Pe măsură ce punerea în aplicare a mecanismului continuă, statele donatoare sunt încurajate să fie mai flexibile, pentru a reduce presiunea asupra sistemului de primire din statele membre de primă intrare.
Setul de instrumente pentru abordarea utilizării abuzive a transportului comercial în scopul migrației ilegale către UE
De asemenea, prin intermediul setului de instrumente propus, Comisia sprijină statele membre prin măsuri strategice care vizează trei piloni: juridic, operațional și diplomatic. Se urmărește abordarea cazurilor în care mijloacele de transport sunt utilizate în mod abuziv pentru a facilita migrația ilegală către UE, punându-se accentul în mod deosebit pe căile aeriene.
Comisia solicită, astfel, reluarea și încheierea rapidă a negocierilor referitoare la Regulamentul privind măsurile împotriva operatorilor de transport care facilitează sau se implică în traficul de persoane sau introducerea ilegală de migranți în legătură cu intrarea ilegală pe teritoriul Uniunii Europene.
Măsurile juridice includ, de asemenea, posibilitatea de a suspenda sau de a revoca licența de operare a unui transportator aerian din UE care nu îndeplinește cerințele privind buna reputație în temeiul legislației UE relevante în domeniul transporturilor sau luarea în considerare a opțiunii de a utiliza măsurile restrictive existente în cadrul politicii externe de securitate comună a UE pentru a viza operatorii de transport relevanți care facilitează migrația ilegală în UE.
Al doilea pilon, referitor la conștientizarea situației și alerta timpurie, prevede consolidarea utilizării Rețelei aferente mecanismului UE de pregătire pentru situații de criză și de gestionare a crizelor legate de migrație și consolidarea capacității acesteia reprezintă o prioritate pentru îmbunătățirea conștientizării situației în care se recurge la operatorii de transport pentru facilitarea migrației ilegale către UE. Cooperarea și schimbul de informații între Comisie, Frontex și Eurocontrol reprezintă, de asemenea, un element esențial pentru monitorizarea zborurilor și colectarea de date privind rutele emergente.
Al treilea pilon, referitor la colaborarea cu țările partenere și cu operatorii de transport, presupune că UE își va consolida colaborarea cu operatorii de transport și cu autoritățile din țările terțe, în special din sectorul aviației. Această colaborare poate începe, de asemenea, prin lansarea de campanii de informare privind rute specifice și prin stabilirea de schimburi de informații și de rețele privind recunoașterea și raportarea metodelor-tip de facilitare a migrației ilegale împreună cu operatorii de transport.
Comisia prezintă acest plan de acțiune și setul de instrumente în vederea viitoarei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 iunie și a Consiliului European din 29-30 iunie. UE și statele membre vor trebui să colaboreze pentru a atinge obiectivele stabilite în planul de acțiune și pentru a asigura punerea în aplicare efectivă a acestuia.