COMISIA EUROPEANA

NextGenerationEU: Comisia Europeană mobilizează 15 mld. euro pe piețele financiare în cadrul celei de-a doua tranzacții pentru sprijinirea redresării post-pandemie

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a mobilizat marți, 29 iunie, în cadrul celei de-a doua tranzacții NextGenerationEU, 15 miliarde de euro pentru a finanța redresarea Europei în urma crizei generate de coronavirus și a consecințelor acesteia, informează un comunicat. Tranzacția a fost realizată în două tranșe, constând într-o obligațiune de 9 miliarde EUR pe 5 ani, cu scadența la 6 iulie 2026, și o obligațiune de 6 miliarde EUR pe 30 de ani, cu scadența la 6 iulie 2051.

Ambele tranșe au atras un interes foarte mare din partea investitorilor din Europa și din întreaga lume. Tranzacția a fost suprasubscrisă de peste 11 ori, iar ofertele au depășit 170 miliarde de euro. Prin urmare, Comisia a obținut condiții foarte favorabile de stabilire a prețului, bazându-se pe succesul primei emisiuni NextGenerationEU de la începutul acestei luni și pe performanța excelentă a programului SURE.

„Este pentru a doua oară când Comisia apelează la piețe pentru a contracta împrumuturi în cadrul NextGenerationEU și am primit din nou un vot puternic de încredere din partea investitorilor noștri. Mă bucur că banii obținuți astăzi vor contribui la construirea unei Europe mai ecologice, mai digitale și mai reziliente”, a declarat Johannes Hahn, comisarul însărcinat cu bugetul și administrația. 

Aceasta este cea de-a doua tranzacție în cadrul programului NextGenerationEU, după obligațiunile pe 10 ani în valoare de 20 de miliarde EUR pe care Comisia le-a emis la 15 iunie 2021 în numele UE. Prima obligațiune a reprezentat cea mai mare emisiune de obligațiuni instituționale din Europa, cea mai mare tranzacție instituțională într-o singură tranșă și cea mai mare sumă pe care UE a strâns-o într-o singură tranzacție.

În urma tranzacției de astăzi, Comisia a mobilizat până în prezent 35 de miliarde de euro în cadrul NextGenerationEU. Fondurile vor fi utilizate acum pentru primele plăți în cadrul schemei, inclusiv în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență și al diferitelor programe bugetare ale UE finanțate de NextGenerationEU.

Prima plată în cadrul NextGenerationEU a avut loc deja ieri. La 28 iunie, Comisia a plătit 800 de milioane de euro în cadrul programului REACT-EU. Acesta finanțează măsuri specifice pentru tranzițiile ecologice și digitale, pentru a aborda rapid consecințele negative ale epidemiei, de exemplu, prin investiții în eficiența energetică, ecologizarea urbană și digitalizare.

Până la sfârșitul anului 2021, Comisia se așteaptă să mobilizeze aproximativ 80 de miliarde EUR sub formă de obligațiuni, care vor fi completate de obligațiuni ale UE pe termen scurt, în conformitate cu planul de finanțare publicat în iunie 2021. Suma exactă atât a EU-Bonds, cât și a EU-Bills va depinde de nevoile precise de finanțare, iar Comisia își va revizui evaluarea inițială în toamnă. În acest fel, Comisia va putea finanța, în a doua jumătate a anului, toate granturile și împrumuturile planificate pentru statele membre în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, precum și să acopere nevoile politicilor UE care beneficiază de finanțare prin NextGenerationEU.

Click to comment

Trending

Exit mobile version