U.E.

O reuniune istorică. Emmanuel Macron, primul lider francez care se adresează Bundestagului german, după 18 ani. Responsabilitate franco-germană pentru relansarea Europei, punctul central al discursului său

Published

on

 Președintele francez, Emmanuel Macron, va rosti duminică în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) un discurs axat pe ”responsabilitatea franco-germană” pentru relansarea Europei, fiind astfel primul lider francez, după 18 ani, care va lua cuvântul în Legislativul de la Berlin, anunță AFP, citat de Agerpres.

Foto: European Parliament

În luna iunie a anului 2000, președintele de la acea vreme, Jacques Chirac lua cuvântul în Bundestag, susținând un discurs tot despre viitorul Europei.

În ianuarie 1983, Francois Mitterrand, a provocat rumoare după ce acesta a susținut în camera inferioară a Parlamentului german inițiativa cancelarului german de la acea vreme, Helmut Kohl, aceea de a desfășura rachete balistice Pershing în Germania de Vest pentru a răspunde programului sovietic de rachete SS-20.

Emmmanuel Macron, care va încheia cu acest discurs secvenţa memorială franco-germană în jurul Centenarului Primului Război Mondial, se va adresa parlamentarilor şi membrilor guvernului germani.

Discursul său, de aproximativ 20 de minute, va fi ”axat pe o formă de responsabilitate franco-germană de a prezerva şi reînvia proiectul (european) în Europa de astăzi”, a precizat preşedinţia franceză.

Șeful statului francez va prezenta proiectul său privind înființarea unei armate europene, idee care a primit sprijin și din partea cancelarului german, Angela Merkel, nu împotriva NATO sau a Statelor Unite, ci pentru a consolida autonomia strategică a Europei, insistă Parisul și Berlinul.

Acest proiect a provocat nemulțumirea liderului american, Donald Trump, care a calificat propunerea drept ”insultătoare”, avertizând statele europene că trebuie înainte de toate să-și achite contribuția financiară față de NATO.

Nemulțumiri cu privire la ideea unei armate europene au fost exprimate și de premierul Olandei, Mark Rutte, care a spus că este o propunere ”prematură” și că ar fi o ”iluzie să crezi că UE poate să își garanteze securitatea fără NATO”.

Emmanuel Macron ar urma să insiste și asupra necesității de a avansa asupra reformei Zonei Euro și a impozitării economiei digitale, două dintre proiectele sale de anvergură care sunt privite însă cu rezervă de Berlin.

Vizita prezidenţială se înscrie în cadrul ”Volkstrauertag” (Ziua Amintirii), o zi de comemorare naţională în Germania dedicată reconcilierii, înţelegerii şi păcii, însă şi o zi de omagiu adus victimelor războiului.

Click to comment

Trending

Exit mobile version