Connect with us

U.E.

O reuniune istorică. Emmanuel Macron, primul lider francez care se adresează Bundestagului german, după 18 ani. Responsabilitate franco-germană pentru relansarea Europei, punctul central al discursului său

Published

on

 Președintele francez, Emmanuel Macron, va rosti duminică în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german) un discurs axat pe ”responsabilitatea franco-germană” pentru relansarea Europei, fiind astfel primul lider francez, după 18 ani, care va lua cuvântul în Legislativul de la Berlin, anunță AFP, citat de Agerpres.

Foto: European Parliament

În luna iunie a anului 2000, președintele de la acea vreme, Jacques Chirac lua cuvântul în Bundestag, susținând un discurs tot despre viitorul Europei.

În ianuarie 1983, Francois Mitterrand, a provocat rumoare după ce acesta a susținut în camera inferioară a Parlamentului german inițiativa cancelarului german de la acea vreme, Helmut Kohl, aceea de a desfășura rachete balistice Pershing în Germania de Vest pentru a răspunde programului sovietic de rachete SS-20.

Emmmanuel Macron, care va încheia cu acest discurs secvenţa memorială franco-germană în jurul Centenarului Primului Război Mondial, se va adresa parlamentarilor şi membrilor guvernului germani.

Discursul său, de aproximativ 20 de minute, va fi ”axat pe o formă de responsabilitate franco-germană de a prezerva şi reînvia proiectul (european) în Europa de astăzi”, a precizat preşedinţia franceză.

Șeful statului francez va prezenta proiectul său privind înființarea unei armate europene, idee care a primit sprijin și din partea cancelarului german, Angela Merkel, nu împotriva NATO sau a Statelor Unite, ci pentru a consolida autonomia strategică a Europei, insistă Parisul și Berlinul.

Acest proiect a provocat nemulțumirea liderului american, Donald Trump, care a calificat propunerea drept ”insultătoare”, avertizând statele europene că trebuie înainte de toate să-și achite contribuția financiară față de NATO.

Nemulțumiri cu privire la ideea unei armate europene au fost exprimate și de premierul Olandei, Mark Rutte, care a spus că este o propunere ”prematură” și că ar fi o ”iluzie să crezi că UE poate să își garanteze securitatea fără NATO”.

Emmanuel Macron ar urma să insiste și asupra necesității de a avansa asupra reformei Zonei Euro și a impozitării economiei digitale, două dintre proiectele sale de anvergură care sunt privite însă cu rezervă de Berlin.

Vizita prezidenţială se înscrie în cadrul ”Volkstrauertag” (Ziua Amintirii), o zi de comemorare naţională în Germania dedicată reconcilierii, înţelegerii şi păcii, însă şi o zi de omagiu adus victimelor războiului.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

Published

on

© European Union 2023 - Source : EP

Cancelarul german Olaf Scholz crede că războiul din Ucraina ar putea continua timp de mai mulţi ani, poate chiar cinci ani, a declarat el în cadrul unui eveniment din oraşul german Chemnitz, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Nimeni nu ar putea spune dacă acest război nu va dura încă 5 ani, de exemplu”, a spus cancelarul german.

Mai mult, Olaf Scholz a apărat sprijinul militar al Germaniei pentru Ucraina. „În plus, diplomaţia trebuie cultivată”, a adăugat el.

„De la începutul războiului însă, preşedintele rus Vladimir Putin nu a dat semne de mişcare. O pace dictată este inacceptabilă. Nu trebuie să i se permită să scape cu asta”, a sublinait cancelarul german.

Scholz a fost vineri seară invitatul unui panel de discuţii organizat de ziarul Freie Presse cu titlul „Germania sub presiune. Cum poate acţiona coaliţia de guvernare în noile condiţii?”.

Săptămâna trecută, liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au stabilit , la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar că este necesar să fie furnizată urgent apărare antiaeriană Ucrainei, muniție de artilerie și rachete, cu cancelarul german Olaf Scholz solicitându-le europenilor să urmeze exemplul Germaniei, care a anunţat trimiterea unui sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, și cu președintele român Klaus Iohannis pledând pentru  că intensificarea eforturilor coordonate la nivel european “pe palierul de sprijin militar” pentru Ucraina.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

Published

on

© Najib Mikati official website

Emmanuel Macron i-a dat asigurări vineri premierului libanez, Najib Mikati, primit la Paris, în legătură cu „angajamentul Franţei de a face tot ce îi stă în putere pentru a preveni creşterea violenţelor între Liban şi Israel”, a raportat Palatul Elysée, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Preşedintele francez, care s-a întâlnit şi cu şeful armatei libaneze, Joseph Aoun, „şi-a exprimat hotărârea de a continua să ofere forţelor armate libaneze sprijinul de care au nevoie”, au adăugat serviciile sale într-un comunicat.

Potrivit Palatului Elysée, Emmanuel Macron „continuă să acţioneze pentru stabilitatea Libanului în aşa fel încât să fie protejat de riscurile legate de escaladarea tensiunilor în Orientul Mijlociu”.

„În acest context, el a reamintit angajamentul Franţei în cadrul Forţei Interimare a Naţiunilor Unite în Liban (UNIFIL) şi a subliniat responsabilitatea tuturor faţă de aceasta, astfel încât să îşi poată exercita pe deplin responsabilităţile”, a adăugat textul.

Potrivit comunicatului, Franţa va acţiona în acest sens cu toţi cei care sunt gata să îşi asume un angajament mai mare, în special partenerii săi europeni, în urma concluziilor Consiliului European extraordinar, care a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles.

Şeful statului francez, care a discutat la telefon cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Nabih Berri, a cerut din nou „liderilor politici să găsească în sfârşit o cale de ieşire din criza instituţională care slăbeşte Libanul”.

Najib Mikati, în fruntea unui guvern demisionar cu puteri reduse, conduce de facto Libanul, care se teme să nu fie angrenat într-un conflict de mare amploare cu Israelul.

Preşedintele Macron, după ce a încercat de două ori să facă să se mişte lucrurile deplasându-se el însuşi la Beirut, a încredinţat în 2023 o misiune în acest sens fostului său ministru de externe Jean-Yves Le Drian.

Continue Reading

PARLAMENTUL EUROPEAN

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

Published

on

© European Parliament

Parlamentul European se reunește în perioada 22-25 aprilie într-o nouă sesiune plenară la Strasbourg, cu o agendă axată, printre altele, pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor.

Sesiunea plenară de săptămâna viitoare este ultima din actuala legislatură a Parlamentului European înainte de alegerile europene din 9 iunie.

Mai jos, sunt detaliate principalele puncte de pe agenda sesiunii plenare.

Consolidarea dreptului consumatorilor la reparare 

Parlamentul urmează să aprobe noi norme care promovează repararea bunurilor, care vor duce la un consum sustenabil și la reducerea costurilor generate de noi achiziții.

Normele revizuite pentru reducerea, reutilizarea și reciclarea ambalajelor vor fi adoptate miercuri de către eurodeputați.

Legislația, asupra căreia s-a convenit provizoriu cu Consiliul, urmărește să îmbunătățească siguranța și sustenabilitatea ambalajelor utilizate în UE. Normele impun ca toate ambalajele să fie reciclabile, să fie redusă la minimum prezența substanțelor nocive, să fie reduse ambalajele inutile, să fie stimulată utilizarea conținutului reciclat și să fie îmbunătățite colectarea și reciclarea ambalajelor.

Noile norme vizează prevenirea violului și sensibilizarea cu privire la consimțământ, iar mutilarea genitală a femeilor și căsătoriile forțate vor deveni infracțiuni în legislația UE.

După acordul încheiat între Parlament și Consiliu, eurodeputații vor dezbate marți și vor vota miercuri primele norme ale UE privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Noua directivă va interzice căsătoriile forțate și mutilarea genitală a femeilor și va introduce norme specifice privind infracțiunile cibernetice, cum ar fi exhibiționismul cibernetic (cyber-flashing) și urmărirea cibernetică (cyber-stalking). Victimele vor avea un acces îmbunătățit la justiție și la asistență medicală, inclusiv la servicii sexuale și reproductive, iar legislația va include dispoziții pentru prevenirea violului.

Legea vizează reducerea poluării aerului în UE, pentru ca cetățenii să poată beneficia de un mediu mai curat și mai sănătos, potrivit viziunii UE de a reduce poluarea la zero până în 2050.

PE va evalua planurile de a consolida răspunsul UE la spălarea banilor, finanțarea terorismului și evitarea sancțiunilor și a crea un nou organism de aplicare a normelor comune.

Un nou set de legi oferă acces la informații privind beneficiarii reali și conferă mai multe competențe unităților de informații financiare (FIU) pentru a analiza și detecta cazurile de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, precum și pentru a suspenda tranzacțiile suspecte. Eurodeputații s-au asigurat că, începând cu 2029, atunci când cluburile de fotbal profesionist sunt implicate în tranzacții, acestea vor fi obligate să verifice identitatea clienților lor, să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze unităților de informații financiare orice tranzacție suspectă. Deputații au reușit să introducă și prevederi pentru a crește vigilența în cazul persoanelor ultra-bogate (persoane cu o avere totală de cel puțin 50 de milioane EUR, excluzând reședința lor principală). Dispozițiile includ o limită de 10 000 EUR la nivelul UE pentru plățile mari în numerar.

O nouă Autoritate pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AMLA) va fi înființată la Frankfurt. Ea va fi însărcinată să supravegheze direct entitățile financiare care prezintă cele mai mari riscuri, să intervină în cazul în care constată deficiențe în materie de supraveghere și să să joace un rol central și de mediere pentru autoritățile de supraveghere.

Pachetul privind combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului (AML/CFT), care urmează să fie discutat și supus la vot miercuri, a fost convenit cu Consiliul în ianuarie. Acesta include cea de-a șasea directivă privind combaterea spălării banilor (AML), regulamentul UE privind „cadrul unic de reglementare” și regulamentul privind Autoritatea pentru combaterea spălării banilor (AMLA).

PE va da undă verde noilor norme UE privind obligațiile de diligență pentru companii 

Parlamentul va vota miercuri acordul provizoriu la care s-a ajuns cu statele membre ce va impune companiilor mari să atenueze impactul negativ pe care în au asupra oamenilor și a planetei.

Conform noii directive, firmele și partenerii lor vor trebui să prevină, să pună capăt sau să atenueze efectele negative pe care le au asupra oamenilor și mediului (aceste efecte includ munca copiilor, sclavia, poluarea și pierderea biodiversității). Directiva se va aplica comaniilor din UE și din afara ei și companiilor-mamă cu peste 1 000 de angajați și cu o cifră de afaceri de peste 450 de milioane EUR. Firmele vor trebui, de asemenea, să pună introducă un plan de tranziție pentru a garanta că modelul lor de afaceri este compatibil cu angajamentul prevăzut de Acordul de la Paris de a limita încălzirea climei la 1,5 °C.

Statele membre vor desemna o autoritate de supraveghere care să investigheze comportamentul companiilor și să impună sancțiuni celor neconforme, inclusiv amenzi de până la 5% din cifra lor de afaceri netă la nivel mondial. Companiile vor fi, de asemenea, răspunzătoare pentru daune și vor trebui să își despăgubească victimele.

Directiva privind lucrul pe platforme: vot final 

Miercuri, eurodeputații urmează să aprobe noi norme pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme online.

Noile norme, deja convenite de Parlament și de Consiliu în februarie, urmăresc să garanteze că lucrătorii pe platforme online au un statut profesional corect clasificat și să ia măsuri împotriva activității independente false.

Legea introduce prezumția unui raport de muncă (spre deosebire de activitatea independentă) care este activată atunci când sunt prezente indicii legate de control și conducere asupra desfășurării muncii, în conformitate cu legislația națională și cu contractele colective de muncă și ținând seama de jurisprudența UE.

Directiva reglementează, de asemenea, pentru prima dată în UE, utilizarea algoritmilor la locul de muncă. O persoană care lucrează pe platforme nu poate fi concediată pe baza unei decizii luate de un algoritm sau de un sistem automat de luare a deciziilor: platformele trebuie să asigure supravegherea umană a deciziilor importante care îi afectează în mod direct pe lucrătorii de pe platforme. De asemenea, platformelor li se va interzice prelucrarea anumitor tipuri de date cu caracter personal.

Eurodeputații vor vota marți o revizuire specifică a politicii agricole comune (PAC) a UE pentru a reduce sarcina administrativă și pentru a conferi fermierilor o flexibilitate mai mare.

Pentru a accelera adoptarea măsurilor, Parlamentul a convenit să trateze dosarul în conformitate cu procedura de urgență. Propunerea prezentată de Comisie prevede o revizuire a Regulamentului privind planurile strategice PAC și a Regulamentului orizontal PAC. Eurodeputații vor vota propunerea Comisiei cu modificările tehnice propuse de Consiliu.

Într-un vot separat marți, plenul trebuie să decidă dacă să se opună propunerii Comisiei pentru a permite o mai mare flexibilitate statelor membre atunci când aplică o altă condiție PAC: cerința de a menține proporția dintre pășunile permanente și suprafața agricolă peste 5% în comparație cu 2018 (GAEC 1).

Pentru a preveni condusul periculos în străinătate, PE va extinde lista infracțiunilor pasibile de pedeapsă comise de șoferi nerezidenți și va elimina lacunele pentru găsirea infractorilor.

În condițiile în care aproximativ 40% din infracțiunile rutiere transfrontaliere rămân în prezent nepedepsite, eurodeputații s-au asigurat că țările UE vor coopera mai mult și se vor ajuta reciproc pentru a-i găsi pe cei responsabili pentru o infracțiune rutieră.

Potrivit noilor norme, convenite în mod informal cu Consiliul, lista actuală a infracțiunilor (depășirea vitezei legale, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu) va fi completată cu elemente noi (parcarea și depășirea periculoase, trecerea unei linii continue și părăsirea locului unui accident). Acestea vor declanșa cooperarea transfrontalieră și ar putea duce la o amendă pentru conducătorii auto. Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni pentru a emite o notificare privind încălcarea normelor de circulație.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA3 mins ago

Gabriela Firea: 6 din 10 români sunt interesați de alegerile europarlamentare. Românii au înțeles care sunt beneficiile că suntem membrii cu drepturi egale în UE

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Cancelarul german Olaf Scholz consideră că războiul din Ucraina ar putea continua mai mulți ani

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Emmanuel Macron l-a asigurat pe premierul libanez că Franța va face „tot ce îi stă în putere” pentru a preveni creșterea violențelor între Liban și Israel

INTERNAȚIONAL5 hours ago

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg: Nimeni nu are de câștigat de pe urma unui alt război în Orientul Mijlociu. Facem apel la toate părțile să dea dovadă de reținere

PARLAMENTUL EUROPEAN6 hours ago

Parlamentul European se reunește într-o nouă sesiune plenară centrată pe combaterea violenței împotriva femeilor, revizuirea politicii agricole a UE și combaterea spălării banilor

NATO16 hours ago

Candidatura lui Iohannis la NATO, pe agenda convorbirii cu Erdogan. Liderul turc susține că următorul secretar general trebuie să consolideze unitatea și solidaritatea Alianței

NATO17 hours ago

Klaus Iohannis a discutat la telefon cu Recep Tayyip Erdogan despre rolul NATO în regiune și contribuția României și a Turciei la unitatea transatlantică

U.E.23 hours ago

Viktor Orban: Nu vom interveni de nicio parte a războiului ruso-ucrainean

G723 hours ago

Miniștrii de externe din G7 reafirmă ”angajamentul față de securitatea Israelului” și avertizează că sunt gata ”să adopte noi sancțiuni” contra Iranului, cerând părților să evite o escaladare

CONSILIUL EUROPEAN24 hours ago

Charles Michel răspunde la atacurile lui Trump cu cifre: Sprijinul UE pentru Ucraina, 150 de miliarde de dolari. Nu vă lăsați intimidat de Putin, că noi nu suntem

ROMÂNIA2 days ago

În ultimii 30 de ani, România a beneficiat de investiții de peste un miliard de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, subliniază directorul BERD pentru țara noastră

ROMÂNIA3 days ago

Directorul general ICI București, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

ROMÂNIA3 days ago

Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei, subliniază Marcel Ciolacu în Qatar: Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze

ROMÂNIA3 days ago

Ministrul Adrian Câciu își dorește ca Europa anului 2030 să ”fie un furnizor mondial de tehnologie, un producător de semiconductori şi un producător de software”, fiind convins că România va fi cu totul alta

REPUBLICA MOLDOVA4 days ago

Gala AOR. Președintele Rețelei Orașelor și Municipiilor din R. Moldova din cadrul CALM: Ne dorim parteneriate în care Republica Moldova să se simtă parte a românității de facto și de jure

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit Bucharest explorează în perioada 16-18 aprilie punctul de intersecție dintre inovarea digitală, securitatea cibernetică și eforturile diplomatice într-o lume interconectată

ROMÂNIA DIGITALĂ4 days ago

Digital Innovation Summit/Nicolae Ciucă: Văd următorii 10 ani ca pe un deceniu al siguranței, în care investiția în inovație și tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de țară

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu, întâlnire cu președintele Congresului Mondial al Ucrainenilor: Lucrăm împreună pentru a asigura drepturi egale pentru minoritățile naționale din România și Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis explică de ce România nu a investit 2,5% din PIB pentru apărare în 2023: Inflația, lipsa lichidităților la momentul achiziției și a echipamentelor militare

PARLAMENTUL EUROPEAN1 week ago

Regele Philippe al Belgiei, în plenul PE: „Europa și întreaga lume au mare nevoie de speranță”

Trending