Metodă inedită de a atrage atenția asupra impactului plasticului în ecosistemele acvatice. Astăzi, intrarea la Muzeul Antipa va putea fi plătită în pungi de plastic folosite. Inițiativa, salutată de Adina Vălean, președintele Comisiei pentru Mediu din PE

Intrarea la Muzeul Antipa din Bucureşti va fi plătită cu pungi de plastic folosite. O instalaţie multimedia susţine lupta împotriva plasticului a fost inaugurată la muzeu.

Cei care vor veni în vizită la Muzeul Naţional de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din Bucureşti în cursul zilei de astăzi, 17 noiembrie, vor putea intra la muzeu plătind biletul în minimum 20 de pungi de plastic folosite, unde o diorama multimedia ”Plasticul, noua specie de prădător acvatic”, care atrage atenţia asupra impactului plasticului în ecosistemele acvatice, a fost inaugurată.

”Astăzi, Muzeul Antipa primește în loc de bilet de intrare 20 de pungi de plastic, încercând să sensibilizeze publicul în legătură cu cel mai rapace “prădător” al mărilor și oceanelor: plasticul. Primul pas în lupta cu poluarea e, întotdeauna, educația”, a scris într-o postare pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Andina Vălean (PNL, PPE), președinte al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară a Parlamentului European.

Dioramă interactivă funcţionează ca un acvariu ce permite, la apropiere, descoperirea modului în care viziatorii îşi pun amprenta asupra mediului.

Proiectul are loc în contextul în care ecosistemele acvatice sunt amenințate de produsele din plastic care ajuns în oceanul planetar.

Experții estimează că, până în 2050, numărul plasticelor îl va depăși pe cel al peștilor.

La data de 25 octombrie, articolele din plastic de unică folosință, cum ar fi farfuriile și tacâmurile vor fi interzise în UE, ca urmare a unui proiect adoptat de Parlamentul European. Deputații europeni au adăugat pe lista plasticului interzis în UE din 2021 produse din materiale plastice oxo-degradabile, cum ar fi pungile sau ambalajele și recipiente pentru fast-food din polistiren expandat. Raportul a fost adoptat cu 571 voturi pentru, 53 voturi împotriva și 34 abțineri. 

Concret, prin măsurile decisive votate azi, se interzice începând cu 2020 punerea pe piată a unor produse cum ar fi paiele de plastic, tacâmuri, pahare și farfurii, bețișoare de urechi sau bețișoare de amestecat băuturile. Statele membre trebuie să adopte planuri naționale pentru reducerea plasticului din ambalajele alimentare, iar pană în 2025 sunt obligate să retragă 95% din plasticul de unică folosință de pe piață.

Consumul altor câteva articole, pentru care încă nu există nicio alternativă, va trebui redusă de statele membre cu cel puțin 25% până în 2025. Acestea includ cutii de burger de unică folosință, cutii de sandwich sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețate. Statele membre vor elabora planuri naționale pentru a încuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multiplă, precum și pentru reutilizarea și reciclarea acestora.

Alte articole din plastic, cum ar fi sticlele de băutură, vor fi colectate separat și reciclate în proporție de 90% până în 2025.

Deputații europeni s-au pus de acord, ca măsurile de reducere să includă și deșeurile produselor de tabac, în special a filtrelor de țigară, care conțin plastic. Ele ar urma să fie reduse cu 50% până în 2025 și cu 80% până în 2030.

Un muc de țigară poate polua între 500 și 1000 de litri de apă, în timp ce aruncat pe șosea are nevoie de până la 12 ani ca să se dezintegreze.

De asemenea, statele membre ar trebui să garanteze colectarea anuală a cel putin 50% dintre undițele de pescuit din plastic, pierdute sau abandonate, cu un obiectiv de reciclare de cel puțin 15% până în 2025. Undița de pescuit reprezintă 27% dintre deșeurile găsite pe plajele Europei, se spune într-un comunicat al PE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.