Parlamentul European se reunește în sesiune plenară la Strasbourg săptămâna viitoare, între 9-12 februarie. Printre cele mai importante subiecte de pe agenda euro-deputaților se numără: măsurile anti-terorism, utilizarea torturii de către CIA și rolul statelor UE, monitorizarea democrației și drepturilor fundamentale în UE, etichetarea “țării de origine” pentru carne în alimentele procesate sau acces la medicamente noi și ieftine.
De asemenea, cu prilejul acestei reuniuni, europarlamentarii vor participa și la alte două dezbateri: una privind criza umanitară din Siria și Irak și a doua referitoare la agențiile UE responsabile pentru granițele interne, migrație și azil.
În ceea ce privește măsurile anti-terorism euro-deputații își vor prezenta punctul de vedere privind posibile măsuri în cadrul unei dezbateri organizate miercuri, 11 februarie la ora 9.00 cu Consiliul și Comisia, precum și printr-o rezoluție supusă la vot miercuri. Acest subiect va fi pe agenda unei reuniuni informale a șefilor de stat sau de guvern din 12 februarie de la Bruxelles. Propunerea referitoare Registrului UE al numelor de pasageri (PNR), având ca scop prevenirea radicalizării, îmbunătățirea schimbului de informații și întărirea verificărilor la granițele externe ale spațiului Schengen, va fi unul dintre subiectele dezbătute de deputați miercuri. Rezoluția supusă la vot joi va cuprinde temele discutate în plen la 28 ianuarie, privind cele mai bune metode de combatere a terorismului.
Membrii PE vor cere să se pună capăt impunității, într-o rezoluție privind dezvăluirile Senatului SUA despre utilizarea torturii și a altor tratamente inumane sau degradante de către CIA, după atacurile teroriste de la 11 septembrie. Rezoluția va avea în vedere și complicitatea recunoscută sau presupusă a unor state membre UE. Votul va avea loc miercuri.
Miercuri, deputații vor discuta cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini situația umanitară din Siria și Irak, agravată de violențele așanumitului Stat islamic. Peste 7,6 milioane de sirieni sunt refugiați în interiorul țării. Alte 3,8 milioane au plecat spre țările învecinate. În Irak, s-au înregistrat peste 2,1 milioane de refugiați în 2014. ONU estimează că aproximativ 330 000 de refugiați petrec iarna în adăposturi improprii. O rezoluție va fi votată joi.
Miercuri seara, euro-deputații vor dezbate cu vice-președintele Comisiei Frans Timmermans și cu președinția lituaniană unele idei privind ”cadrul general UE pentru democrație, stat de drept și drepturi fundamentale”, pentru a evalua dacă statele membre UE își îndeplinesc obligațiile în aceste domenii.
Totodată, europarlamentarii vor cere solicita etichetarea cărnii utilizate ca ingredient în alimentele procesate, cum ar fi lasagna, cu ”țara de origine” la fel ca și carnea proaspătă de vită. Miercuri va fi suspusă la vot o rezoluție în care, cel mai probabil, Comisiei i se va cere elaborarea unui proiect legislativ pe acest subiect. Deputații vor sublinia nevoia unor eforturi de reconstrucție a încrederii consumatorilor după scandalul cărnii de cal și alte cazuri de fraudare a alimentelor.
În cadrul sesiunii plenare, membrii PE își vor exprima, din nou, miercuri, într-o dezbatere cu Consiliul și Comisia, îngrijorarea că pacienții nu ar putea avea acces la medicamente noi din cauza costurilor acestora. Prețurile mari ale noilor tratamente pentru anumite boli cum ar fi hepatita C i-au determinat pe deputați și pe unele state membre să redeschidă dezbaterea privind unele măsuri care să fie luate la nivel UE pentru a ajuta pacienții să aibă acces la terapii ieftine și inovatoare.
Printre alte puncte de pe ordinea de zi se numără: rolul grupului de experți ai Comisiei pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, situația din Republica Democrată Congo, tratatul de non-proliferare a armelor nucleare, dreptul la grevă, și situația din Yemen.
.