ROMÂNIA

Președintele Comisiei pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European se opune instalării lui Ioan Mircea Pașcu (România) și Kadri Simson (Estonia) în posturile de comisari europeani interimari, invocând costurile mari

Published

on

© Monika Hohlmeier/ Facebook

Președintele Comisiei pentru Control Bugetar (CONT) a Parlamentului European, Monika Hohlmeier, i-a transmis o scrisoare președintelui Legislativului european, David Sassoli, prin care îi transmite acestuia din urmă că nu ar trebui să accepte numirea celor doi comisari interimari, printre care și Ioan Mircea Pașcu, invocând faptul că ar fi costuri de mult prea ridicate, pentru un mandat de doar câteva săptămâni.

Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de președintele în exercițiu, Jean-Claude Juncker, expiră la finalul lunii octombrie. Echipa a rămas fără doi membri după ce comisarul pentru Politică Regională, Corina Crețu și cel pentru piața unică digitală, Andrus Ansip (Estonia) au fost aleși europarlamentri.

Având în vedere că ocuparea ambelor posturi este incompatibilă cu legislația europeană, cei doi și-au anunțat demisia din funcția de comisar, astfel că guvernele de la București și Talinn i-au nominalizat pe Ioan Mircea Pașcu, respectiv Kadri Simson, pentru a duce la bun final mandatul din actualul Executiv.

Hohlmeier avertizează în scrisoarea transmisă președintelui Parlamentului European că instalarea celor doi noi comisari ar costa două milioane de euro, câte un milion pentru fiecare, și cere ca audierea programată pentru 11 septembrie în comisia pe care o conduce să se transforme într-o simplă discuție cu cei doi.

”Vă rog să îmi dați voie să îmi exprim îngrijorarea în privința acestei proceduri: din punctul de vedere al Comisiei de control bugetar, ocuparea postului vacantat fără alocarea unei responsabilități specifice și doar pentru câteva săptămâni nu poate fi justificată din punct de vedere al administrării financiare. Potrivit unei declarații a președintelui Comisiei Europene în mass-media, costurile pentru ocuparea celor două poziții vacante până la finalul mandatului ar fi de un milion de euro pentru fiecare comisar. Costurile sunt disproporționate având în vedere, în primul rând, perioada scurtă a mandatului, în al doilea rând lipsa unui portofoliu și, în al treilea, anunțul președintelui CE potrivit căruia Comisia nu va prezenta nicio nouă propunere până la finalul mandatului. Din punctul de vedere al protejării banilor plătitorilor de taxe, numirea unui nou comisar în acest moment și în aceste condiții nu poate fi aprobată.”, i-a transmis Hohlmeier lui Sassoli, potrivit scrisorii intrate în posesia CaleaEuropeană.ro. 

La 12 iulie, președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a trimis o scrisoare președintelui Parlamentului European David Sassoli prin care confirma competențele celor doi candidați din partea României și Estoniei – Ioan Mircea Pașcu și Kadri Simon – pentru a deveni comisari europeni interimari, însă a decis atunci să nu le aloce acestora niciun portofoliu.

De asemenea, Juncker a transmis scrisori de informare și prim-miniștrilor României și Estoniei, Viorica Dăncilă, respectiv Juri Ratas, precum și prim-ministrului Finlandei Antti Rinne, țara care deține președinția Consiliului UE.

Inițial, Jean-Claude Juncker s-a opus numirii unor noi comisari din cauza costurilor pe care le vor determina instalările în funcție a unor comisari europeni, evaluate de Comisia Europeană la 1 milion de euro/ comisar pentru următoarele patru luni.

Într-o scrisoare transmisă atât Parlamentului European, cât și președinției finlandeze a Consiliului UE, șeful Comisiei Europene a invocat prevederile articolului 246 din Tratatul de funcționare a Uniunii Europene și a făcut o propunere legislativă de a nu-i înlocui pentru următoarele patru luni pe cei doi comisari menționați. În același timp, acesta a decis transferarea temporară a portofoliilor acestora către alți comisari. 

Astfel, portofoliul Politicii Regionale, deţinut de Corina Creţu, a fost preluat de comisarul în funcție pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn.

Portofoliul comisarului Andrus Ansip, Piaţa Unică Digitală, a fost preluat de către comisarul în funcție pentru Uniunea energiei şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

În schimb, președintele Comisiei Europene a fost nevoit să se conformeze noii situații după ce Consiliul Uniunii Europene a respins propunerea sa ca urmare a opoziției Estoniei și a României.

Procedura avută în vedere de Consiliul Uniunii Europene este stipulată la articolul 246 din Tratatul de Funcționare al UE, potrivit căreia ”membrul Comisiei care a demisionat sau a decedat este înlocuit pe perioada rămasă până la încheierea mandatului de un nou membru având aceeași cetățenie, numit de Consiliu, de comun acord cu președintele Comisiei, după consultarea Parlamentului European și în conformitate cu criteriile menționate la articolul 17 alineatul (3) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeană”.

Click to comment

Trending

Exit mobile version