U.E.

Social-democrații din Germania, întâlnire cu Democrații Liberali și cu Verzii: Dorim să formăm un guvern stabil care să abordeze problemele viitorului

Published

on

© Wikipedia

Eforturile de a forma un guvern în Germania continuă, iar unul dintre liderii partidului liberal FDP spune că formaţiunea sa politică trebuie să se coordoneze strâns cu Verzii pentru a evita repetarea unei coaliţii între conservatori (CDU/CSU) şi social-democraţi (SPD), informează Agerpres

„Țara noastră se confruntă cu mari provocări. Dorim să formăm un guvern stabil care să abordeze problemele viitorului. Astăzi ne-am întâlnit mai întâi cu FDP și apoi cu Verzii pentru discuții”, se arată într-un mesaj pe Twitter al SPD.

 

Negociatorii de la SPD și Verzi au fost mulțumiți după primele discuții exploratorii. După discuțiile constructive cu SPD, Robert Habeck, membru al Partidului Verde, a lăudat voința social-democraților de a pune lucrurile în mișcare.

„Am constatat o dorință din partea SPD de a declanșa o dinamică care poate rezolva și problemele care au rămas nerezolvate”, a spus el.

Părțile au convenit să nu dezvăluie conținutul discuțiilor. Cu toate acestea, Klingbeil a menționat câteva subiecte care au fost discutate: protejarea climei, digitalizarea, modernizarea statului și a Europei, potrivit Spiegel.de

„A fost într-adevăr o atmosferă constructivă și o conversație foarte bună”, a transmis liderul Partidului Verde, Annalena Baerbock.

În context, social-democrații germani s-au declarat încrezători că o „coaliție „semafor” condusă de SPD ar putea guverna din decembrie, a declarat Norbert Walter-Borjans, co-lider al Partidului Social-Democrat german (SPD), într-un interviu publicat sâmbătă.

Mai mult, secretarul general al FDP, Volker Wissing a transmis că „trebuie să fim atenţi ca, în cele din urmă, să nu ne încurcăm atât de mult cu Verzii încât să nu poată exista decât o mare coaliţie”. 

Wissing a spus că respectiva experienţă arată de ce „lucrurile trebuie să fie coordonate strâns de această dată”. Întrebat despre paşii următori pentru formarea guvernului, el a declarat că, în primul rând, încă aşteaptă discuţiile Verzilor cu CDU/CSU. 

Verzii şi FDP nu au reuşit să ajungă la o înţelegere după alegerile din 2017, astfel că singura opţiune viabilă la acel moment a fost o mare coaliţie între CDU/CSU şi SPD.

La capătul unor alegeri cu o prezență la vot de 76,6%, social-democrații au obținut cel mai bun scor politic din ultimii opt ani, clasându-se pe primul loc (25,7%) și plasându-l drept favorit pe vice-cancelarul Olaf Scholz să încerce formarea unei majorități în viitorul Bundestag. De cealaltă parte, CDU/CSU au înregistrat cel mai slab rezultat politic (24,1%) din 1949 încoace, după cel de-al Doilea Război Mondial. La precedentele alegeri, creștin-democrații au obținut 32,9%, iar social-democrații 20,5%.

Atât blocul conservator, cât și SPD au revendicat dreptul de a conduce următorul guvern, deoarece, din punct de vedere matematic, oricare dintre partide ar putea să o facă dacă își asigură aliații necesari.

Totuși, Scholz a subliniat că blocul conservator CDU-CSU nu „numai că a pierdut, dar a primit şi mesajul alegătorilor că va trebui să treacă în opoziţie”.

Citiți și Germania: Angela Merkel și Armin Laschet l-au felicitat pe Olaf Scholz pentru victoria obținută de SPD în alegerile federale

Verzii ecologiști au înregistrat cel mai bun rezultat din istorie, obținând 14,8% din voturi. Partidul pro-business Democrații Liberi (FDP) a obținut 11,5%, în timp ce formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a totalizat 10,3%. Partidul socialist Stânga a încheiat cu 4,9%.

Cu toate acestea, FDP i-a aruncat un colac de salvare lui Laschet, aflat în dificultate, secretarul general, Volker Wissing, anunțând că partidul său intenționează să poarte discuții cu CDU-CSU sâmbătă, cu o zi înainte de întâlnirea cu SPD.

O analiză asupra programelor electorale ale partidelor germane făcută de Financial Times raportat la mari teme politice precum politica fiscală, politica externă, politica de mediu, politica privind migrația sau politica de pensii confirmă că SPD și Verzii, aflați la stânga eșicherului politic au viziuni comune cu FDP, formațiune politică de centru-dreapta, pe anumite aspecte privind domeniile enumerate, dar și poziții diferite față de cea din urmă.

Click to comment

Trending

Exit mobile version