NATO

Summitul B9. Klaus Iohannis, pledoarie pentru victoria Ucrainei: Pentru a ne asigura că războiul brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei trebuie să înfrângem această agresiune

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Varșovia

Președintele Klaus Iohannis a pledat miercuri, la Varșovia, pentru continuarea sprijinului aliat pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar pentru a câștiga războiul declanșat de Federația Rusă. Co-gazdă a summitului extraordinar al “București 9” la care participă și președintele SUA, Joe Biden, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Klaus Iohannis a susținut că războiul Rusiei împotriva Ucrainei trebuie să se încheie cu înfrângere pentru Moscova.

Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta“, a spus Iohannis, în deschiderea summitului, alături de Joe Biden și ceilalți lideri.

“NATO este puternică și dovedește un angajament clar față de Ucraina și cetățenii săi. B9 este mai puternic ca oricând”, a adăugat el.

Joe Biden, care a mai participat prin videoconferință la summit-urile B9 de la București din 2021 și 2022, se află astăzi alături de președinții Poloniei și României, inițiatorii acestui format și co-gazde ale acestui summit, și de ceilalți omologi de pe flancul estic, președinții Bulgariei, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Slovaciei și Ungariei, pentru un summit care are loc în ajunul împlinirii unui an de la invazia militară a Rusiei împotriva Ucrainei, la reuniune participând și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

“Este extrem de relevant faptul că ne întâlnim, din nou, în Formatul București 9 – pe care l-am lansat cu mândrie în 2015, alături de Președintele Duda – acum când ne apropiem de marcarea unui an de la revenirea războiului în Europa”, a spus Iohannis, în debutul reuniunii.

 

Șeful statului român a subliniat că acest război a adus doar suferință și deznădejde, crime și strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent și nesiguranță.

“Noi, liderii de pe Flancul Estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii. Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câștiga acest război. România va continua să facă acest lucru”, a asigurat Iohannis.

El a salutat faptul că aliații de pe flancul estic nu sunt singuri în demersul lor, efortul lor având o amploare transatlantic.

În context, Iohannis a salutat prezența președintelui SUA la acest summit.

Această prezență, în opinia președintelui român, “reconfirmă substanța Formatului București 9 și angajamentul Administrației SUA față de securitatea Flancului Estic.

Acest angajament este extrem de solid și vizionar: o prezență militară americană crescută – care trebuie să continue – și pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră. Salut, de asemenea, participarea secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru coordonarea deschisă și oportună“, a transmis Klaus Iohannis.

Referindu-se la împlinirea unui an de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, șeful statului a precizat că “Rusia a încercat să distrugă securitatea europeană și euroatlantică și sistemul internațional bazat pe reguli”.

“Rusia acționează după un model de comportament agresiv, pe care l-am putut observa deja în Republica Moldova, Georgia și Ucraina”, a punctat Iohannis, cu o zi înainte să o primească pe Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, la București.

Șeful statului a punctat că acești parteneri beneficiază de sprijinul Aliaților pentru reziliența pe termen lung, care le este necesară pentru obținerea unei păci durabile, stabilitate și prosperitate.  “De asemenea, sprijinim cu tărie perspectiva euroatlantică a Ucrainei”, a arătat președintele.

Citiți și Mizele României la summitul B9 cu participarea lui Joe Biden: Apărare înaintată pe tot flancul estic, planuri de securitate, forțe și tehnică militară pre-poziționate și sprijin pentru R. Moldova

Liderii celor nouă state membre ale Alianței Nord-Atlantice de pe flancul estic al NATO se întrunesc miercuri, la Varșovia, pentru un summit extraordinar al formatului “București 9” cu participarea președintelui american Joe Biden și a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg. Prezent în Europa Centrală și de Est pentru a marca un an de la debutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Biden se va adresa pentru a treia oară aliaților din cadrul B9, dar pentru prima dată în persoană, după ce luni a efectuat o vizită surpriză la Kiev, prima de la declanșarea războiului, iar marți a susținut un discurs istoric și cu rezonanțe epocale pentru a demonstra sprijinul de neclintit pentru Ucraina, pentru a ralia încă o dată democrațiile în arena competiției de lungă durată cu regimurile autoritare și pentru a reafirma angajamentul sacru al SUA pentru articolul 5 din Tratatul fondator al NATO, care prevede că un atac împotriva unui aliat este un atac împotriva tuturor.

Click to comment

Trending

Exit mobile version