Connect with us

U.E.

UE alocă 70 milioane de euro pentru modernizarea sectorului apărării din Republica Moldova și Georgia

Published

on

© European Union, 2022/ Source: EC - Audiovisual Service

Consiliul UE a adoptat joi, 4 mai, două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (EPF) în sprijinul Forțelor Armate ale Republicii Moldova și al Forțelor de Apărare ale Georgiei pentru a consolida securitatea națională, stabilitatea și reziliența în sectorul apărării din ambele țări, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

„Prin aceste noi ajutoare, continuăm să sprijinim modernizarea capacităților Forțelor Armate ale Republicii Moldova și ale Forțelor de apărare georgiene. Într-un context geopolitic dificil și în conformitate cu aspirațiile lor europene, contribuim la consolidarea sectoarelor lor de apărare și la creșterea capacității lor de a participa la misiunile și operațiunile militare ale UE. Acesta este cel de-al treilea pachet de asistență pentru ambele țări în cadrul EPF, subliniind în mod clar angajamentul de neclintit al UE față de securitatea și stabilitatea regiunii”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate.

Pe baza sprijinului acordat anterior în cadrul EPF, cele mai recente măsuri de asistență vor contribui la sporirea eficacității operaționale a Forțelor Armate ale Republicii Moldova și a Forțelor de Apărare georgiene și vor accelera conformitatea acestora cu standardele UE și interoperabilitatea, permițând astfel o mai bună protecție a civililor în timpul crizelor și al situațiilor de urgență. Măsurile vizează, de asemenea, consolidarea capacităților moldovenești și georgiene în ceea ce privește participarea acestora la misiuni și operațiuni militare ale UE în țări terțe.

Republica Moldova
Măsura de asistență adoptată are o valoare de 40 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni și va finanța echipamente neletale, bunuri și servicii pentru unitățile forțelor armate ale Republicii Moldova, inclusiv formare tehnică, acolo unde este necesar. Echipamentele aprobate includ echipamente de supraveghere aeriană, mobilitate și transport, logistică, comandă și control și echipamente de apărare cibernetică.

Măsura de asistență a fost solicitată de Republica Moldova la 6 februarie 2023 și completează măsura de asistență în valoare de 40 milioane de euro adoptată în iunie 2022 și cea de 7 milioane de euro adoptată în decembrie 2021.

Georgia
Măsura de asistență în valoare de 30 milioane de euro adoptată astăzi va acoperi o perioadă de 36 de luni și va finanța echipamente neletale, bunuri și servicii pentru unitățile forțelor de apărare georgiene, inclusiv formare tehnică, acolo unde este necesar. Echipamentele aprobate includ echipamente de geniu, de comandă și control, medicale, logistice și de apărare cibernetică.

Asistența a fost solicitată de Georgia la 8 februarie 2023 și completează măsura de asistență de 20 milioane de euro adoptată în decembrie 2022 și cea de 12,75 milioane de euro adoptată în decembrie 2021.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

Published

on

© European Union, 2015/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 21 februarie, un pachet cuprinzător de acțiuni destinate să promoveze inovarea, securitatea și reziliența infrastructurilor digitale în Europa, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

În contextul în care competitivitatea viitoare a economiei europene depinde în mare măsură de aceste infrastructuri și servicii de rețele digitale avansate, Comisia consideră că este crucial să se acționeze acum pentru a asigura conectivitatea rapidă, sigură și pe scară largă, care este esențială pentru implementarea tehnologiilor emergente precum telemedicina, conducerea automată, întreținerea predictivă a clădirilor sau agricultura de precizie.

Una dintre inițiativele cheie incluse în acest pachet este Cartea albă intitulată “Cum să stăpânim nevoile de infrastructură digitală ale Europei?”, care analizează provocările actuale și prezintă scenarii posibile pentru atragerea investițiilor, stimularea inovării și crearea unei piețe unice digitale în Uniunea Europeană.

De asemenea, Comisia propune o recomandare privind securitatea și reziliența infrastructurilor de cabluri submarine, care vizează îmbunătățirea securității și rezilienței acestor cabluri prin coordonare și finanțare la nivel național și european.

Un alt aspect important este promovarea unei comunități dinamice de inovatori europeni, printr-o rețea informativă colaborativă conectată („rețeaua3C”), care ar facilita dezvoltarea infrastructurilor integrate și a platformelor colaborative pentru cloud și edge telco, și ar stimula astfel inovația în diverse domenii.

Pentru a valorifica potențialul pieței unice digitale pentru telecomunicații, Comisia propune, de asemenea, măsuri pentru asigurarea unor condiții de concurență echitabile și revizuirea cadrului de reglementare pentru a ține seama de convergența tehnologică și de nevoile operatorilor care investesc în infrastructură digitală.

În ceea ce privește protejarea infrastructurii de rețea și informatică a Europei, Comisia propune stimularea implementării și consolidarea securității infrastructurilor strategice de cabluri submarine, inclusiv prin instituirea unui sistem comun de guvernanță la nivelul UE și mobilizarea investițiilor private prin instrumente adecvate.

Pentru a îmbunătăți coordonarea și a sprijini acțiunile în urma acestor propuneri, Comisia instituie Grupul de experți în infrastructura de cablu submarin, care va include autorități din statele membre.

În plus, Comisia lansează o consultare publică cu privire la scenariile prezentate în Cartea albă, cu termenul limită de 30 iunie 2024, pentru a obține contribuții din partea părților interesate, care vor influența viitoarele acțiuni de politică în acest domeniu.

Continue Reading

U.E.

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat miercuri președinția belgiană a Consiliului.

„Ambasadorii UE tocmai au ajuns la un acord de principiu asupra unui al 13-lea pachet de sancțiuni în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”, a precizat președinția într-un comunicat postat pe X.

„Acest pachet este unul dintre cele mai ample aprobate de UE. El va fi supus unei proceduri scrise și va fi aprobat oficial pentru 24 februarie”, a doua aniversare a conflictului, a precizat aceasta.

 

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a declarat că, odată cu noul pachet, UE va adăuga aproape 200 de persoane și entități pe lista de sancțiuni.

„Prin acest pachet, luăm mai multe măsuri împotriva entităților implicate în eludarea sancțiunilor, în sectorul apărării și în cel militar”, a precizat el într-o declarație.

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în februarie 2022, UE a impus 12 seturi de sancțiuni împotriva Rusiei, interzicând importurile de petrol și cărbune și exporturile de produse tehnologice de înaltă tehnologie, precum și excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Sâmbătă, conflictul va intra în al treilea an.

În pofida scăderii sprijinului pentru Ucraina în unele țări, moartea săptămâna trecută a opozantului rus Aleksei Navalnîi, încarcerat într-o colonie penală din Siberia- pentru care mulți lideri europeni au acuzat Moscova – a dat un nou impuls pentru impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei.

Continue Reading

U.E.

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

Published

on

© European Union, 2020/ Source: EC - Audiovisual Service

Uniunea Europeană l-a convocat pe însărcinatul rus cu afaceri la Bruxelles, Kirill Logvinov, pentru a-i transmite ”indignarea” după decesul opozantului rus Aleksei Navalnîi, a anunțat marți serviciul diplomatic al Uniunii Europene, informează AFP, citat de Agerpres.

”UE şi-a exprimat indignarea faţă de moartea opozantului Navalnîi, a cărei responsabilitate revine în cele din urmă preşedintelui Putin şi autorităţilor ruse”, a adăugat el.

Directorul general al Serviciului European pentru Acțiune Externă responsabil pentru Rusia, Michael Siebert, a solicitat Moscovei ”să autorizeze o anchetă internaţională independentă şi transparentă” cu privire la moartea opozantului şi ”a cerut Rusiei să predea cadavrul familiei acestuia fără întârziere şi să le permită să organizeze funeralii”.

Cu prilejul acestei convocări care se aliniază acțiunilor similare adoptate de mai multe țări membre, diplomatul UE a reiterat solicitarea sa la adresa Rusiei de a îi elibera ”imediat și necondiționat pe toţi ceilalţi deţinuţi politici, precum şi pe toate persoanele arestate în Rusia, aducându-i un omagiu lui Aleksei Navalnîi”.

Citiți și: MAE: Ambasadorul României la Moscova a depus flori la memorialul dedicat lui Navalnîi, România fiind alături de toți oamenii din Rusia care tânjesc după democrație și libertate

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a încetat din viață vineri în închisoarea arctică unde executa o pedeapsă de 19 ani de închisoare. Moartea acestei voci vocale împotriva abuzurilor regimului Putin survine cu câteva zile înainte de marcarea a doi ani de când Rusia a declanșat un război ilegal și neprovocat contra Ucrainei, dar și cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Rusia.

Nu există niciun dubiu că Vladimir Putin, care nu se află la primul gest de a elimina vocile critice din Rusia, va obține un nou mandat la Kremlin, concurând cu un al dictator, Iosif Stalin, în privința longevității la cârma statului.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

COMISIA EUROPEANA42 mins ago

Comisia Europeană lansează un pachet de acțiuni pentru promovarea inovării, securității și rezilienței infrastructurilor digitale

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE2 hours ago

Ligia Deca participă la Summitul Global al Competențelor, organizat sub umbrela OCDE: Misiunea noastră comună este de a dezvolta competențe transversale pentru o societate aflată într-o continuă schimbare

U.E.2 hours ago

Statele membre ale UE convin asupra unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Ucrainei

POLITICĂ3 hours ago

Sondaj: Două treimi dintre români (66%) vor o guvernare stabilă formată dintr-o alianță de partide puternice după 2024

U.E.3 hours ago

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi: UE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri rus la Bruxelles pentru a-și exprima ”indignarea”: Cerem ”Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă”

SUA3 hours ago

SUA vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei pe fondul morții lui Aleksei Navalnîi și a războiului din Ucraina

PARLAMENTUL EUROPEAN4 hours ago

UE a convenit asupra unor noi reguli pentru a avea un aer mai curat și o reducere la zero a poluării cel târziu până în 2050

G74 hours ago

Liderii G7 vor marca doi ani de când Rusia a invadat Ucraina printr-o reuniune prin videoconferință în urma căreia ar urma să decidă o ”înăsprire a sancțiunilor” contra Moscovei

ROMÂNIA4 hours ago

Ministrul Mircea Fechet a discutat cu reprezentanții Google despre utilizarea celor mai performante soluții digitale pentru a răspunde nevoilor Ministerului Mediului

NATO4 hours ago

Serviciul de Informații al Letoniei: Riscul unei agresiuni militare a Rusiei împotriva NATO va crește, dacă Occidentul nu sprijină suficient Ucraina

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

”Living Better with Europe”. Chestorul PE Victor Negrescu: În cei 17 ani de apartenență la UE, România a înregistrat un sold pozitiv de 62 de miliarde de euro comparativ cu obligațiile financiare de țară membră

ROMÂNIA1 day ago

Marcel Ciolacu subliniază importanța alegerilor europene din 9 iunie: Vreau să trăiesc într-o Românie și într-o Europă liberă. Aceste alegeri vor fi despre principii, pentru apărarea valorilor, a statului de drept

ROMÂNIA2 days ago

Interviu | Ambasadorul Italiei la București: Modelul nostru de cooperare economică de succes ar trebui să evolueze spre a treia fază, axată pe sectoarele inovatoare care servesc tranziția ecologică și digitală

ROMÂNIA5 days ago

Marcel Ciolacu: Componenta economică româno-italiană, extrem de solidă. Peste 20 miliarde de euro vor fi investite până în 2030 în infrastructura de transport

ROMÂNIA6 days ago

România și Italia trec într-o nouă etapă de dezvoltare a Parteneriatului Strategic Consolidat. Marcel Ciolacu și Giorgia Meloni au pus bazele unui plan de acțiune pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări

ROMÂNIA6 days ago

Premierul Marcel Ciolacu îi îndeamnă pe românii din Italia să se întoarcă acasă pentru a contribui la dezvoltarea României, punând în aplicare experiența dobândită în străinătate

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Ciolacu vizitează Șantierul naval Constanța: Este nevoie de implicare și de mai multe fonduri direcționate pentru a susține în continuare industria românească

U.E.2 weeks ago

Charles Michel face apel la creșterea investițiilor în securitatea și apărarea europeană în cadrul Forumului Grupului BEI 2024

NATO2 weeks ago

Consilierii pentru securitate națională din țările NATO au demarat pregătirile pentru summitul aliat de la Washington: “O victorie a Rusiei ne-ar slăbi. Sprijinul pentru Ucraina nu este un act de caritate”

ROMÂNIA3 weeks ago

Klaus Iohannis, despre discuții cu cancelarul Austriei la Congresul PPE privind aderarea completă la Schengen: Este mult mai importantă soluţia decât discuţia într-un anumit moment

Trending