Connect with us

INTERNAȚIONAL

Zelenski anunță că Trump este interesat să călătorească în Ucraina și avertizează că influența rusă a străpuns SUA: Ideea să renunțăm la teritoriile noastre este foarte primitivă

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat într-un interviu că influența rusă a străpuns sistemul politic american și a respins ideea, susținută de aliații lui Donald Trump, că Ucraina ar putea pune capăt rapid războiului doar prin concesii teritoriale masive, el afirmând că l-a îndemnat în privat pe Trump, prin intermediari, să călătorească în Ucraina și că fostul președinte și actual candidat pentru realegere și-a exprimat interesul, dar nu s-a angajat încă să facă o călătorie. Zelenski a spus că este deschis să asculte propunerile lui Trump pentru război, deși a precizat că este foarte sceptic.

“Dacă înțelegerea constă în faptul că renunțăm pur și simplu la teritoriile noastre, iar aceasta este ideea din spatele ei, atunci este o idee foarte primitivă”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat pentru agențiile de presă Axel Springer, inclusiv Politico.

Zelenski a continuat subliniind că are nevoie de “argumente foarte puternice”, precizând totuși că este deschis să asculte propunerile lui Trump pentru război, deși s-a arătat foarte sceptic.

“Nu am nevoie de o idee fantastică, am nevoie de o idee reală, pentru că viețile oamenilor sunt în joc”, a precizat el.

Orice acord care doar ar ceda teritoriu președintelui rus Vladimir Putin în schimbul încheierii ostilităților, a spus Zelenski, ar deschide doar calea pentru alte războaie de cucerire rusești în viitor.

Citiți și O “alianță de puteri autoritare” este aliniată împotriva democrațiilor occidentale, avertizează secretarul general al NATO, sugerând că Ucraina ar putea fi nevoită să facă concesii

O pace negociată, a spus el, trebuia să nu-i lase despotului rus “niciun spațiu de manevră pentru a-și duce la îndeplinire planurile”.

Trump a fost un sceptic constant în ceea ce privește efortul de război și un critic al lui Zelenski, iar recent a declarat că ar încuraja Rusia să acționeze împotriva membrilor alianței NATO care nu cheltuiesc sume mari de bani pentru apărare.

Președintele Joe Biden l-a atacat pe Trump, inclusiv în cel din urmă discurs privind Starea Națiunii, ca fiind o amenințare la adresa stabilității mondiale și o marionetă a lui Putin și a altor dictatori străini.

De mai multe luni, Zelenski i-a adresat o invitație publică lui Trump să vină în Ucraina. În cadrul interviului, președintele ucrainean a dezvăluit că acțiunile de curtare a lui Trump a fost și mai hotărâtă în privat.

Am transmis mesajele și contextul prin intermediul persoanelor potrivite. Am spus că am dori ca Donald Trump să vină în Ucraina, să vadă totul cu ochii lui și să tragă propriile concluzii. În orice caz, sunt pregătit să mă întâlnesc cu el și să discutăm despre această problemă“, a spus liderul de la Kiev, declarând că Trump i-a transmis interesul său de a accepta invitația, dar nu a stabilit o dată.

Citiți și Fond de 100 de miliarde de euro pentru Ucraina? Descriind drept “gravă” situația de pe câmpul de luptă din Ucraina, Stoltenberg le cere aliaților ca sprijinul pentru Ucraina să transmită “Rusiei mesajul că nu poate câștiga războiul”

În cadrul interviului, Zelenski a oscilat între a-și exprima nerăbdarea față de aliații occidentali care nu au livrat suficient de repede ajutorul militar – el a criticat cel mai explicit Germania – și a recunoscut că Ucraina se află sub o presiune considerabilă pentru a arăta noi progrese în război.

Liderul de la Kiev a recunoscut că tentativa de contraofensivă a Ucrainei împotriva Rusiei de anul trecut “nu a fost atât de reușită” și a promis că următoarea încercare de a riposta împotriva Rusiei va arăta mai multe progrese. Fără a detalia, Zelenskyy a lăsat să se înțeleagă că Ucraina a fost sabotată din interior în ultima sa ofensivă, menționând că “rușii știau unde urma să atacăm” și promițând că “istoria va spune” cum au știut.

Următoarea contraofensivă ucraineană, “trebuie să ne dea niște rezultate”, dar ar fi o greșeală gravă ca aliații Ucrainei să renunțe la angajamentul lor față de efortul de război.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

SUA

SUA pregătesc sancțiuni împotriva oficialilor georgieni care au promovat legea “influenței străine”, criticând o “turnură iliberală” și o “politică de acomodare cu Rusia”

Published

on

© The White House/ Flickr

Funcționarii responsabili de promovarea legii georgiene de inspirație rusească privind “agenții străini” ar putea fi supuși înghețării activelor și interdicțiilor de călătorie, conform unui nou proiect de lege care urmează să fie prezentat Congresului SUA și consultat de Politico Europe.

Proiectul avertizează că partidul de guvernământ Visul georgian “a îmbrățișat din ce în ce mai mult și în mod regretabil o politică de acomodare cu Federația Rusă”, ca parte a unei “turnuri din ce în ce mai iliberale”.

Proiectul de lege adaugă că Tbilisi “a atacat în mod deschis SUA și alte organizații occidentale de promovare a democrației, precum și societatea civilă locală și internațională, în timp ce a îmbrățișat legături sporite cu Rusia în special, precum și cu China”.

Reprezentantul republican din Carolina de Sud, Joe Wilson, va prezenta proiectul de lege chiar luni.

Legea ar obliga înalții oficiali americani să informeze Congresul cu privire la aspecte de “influență politică necorespunzătoare, cleptocrație și corupție de elită în Georgia”, precum și cu privire la activele suspecte ale serviciilor de informații rusești și chinezești care operează în țara din Caucazul de Sud.

Sancțiunile ar viza, de asemenea, forțele de ordine georgiene și serviciile de securitate, care au reprimat protestele împotriva proiectului de lege privind agenții străini.

Cu ocazia unei vizite în Georgia săptămâna trecută, asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien, a avertizat că, dacă Georgia va adopta legea privind agenții străini, “vom vedea restricții venite din partea Statelor Unite” care vor afecta finanțele sau călătoriile celor care se află în spatele acesteia.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că intrarea în vigoare a legislației privind agenții străini „ne va obliga să ne reevaluăm în mod fundamental relația cu Georgia”.

Președinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a anunţat sâmbătă că s-a opus prin veto legii criticate a ”agenților străini”, care a suscitat proteste masive în această ţară din Caucaz, însă veto-ul său este mai mult simbolic, partidul de guvernământ putând relua aprobarea acestui proiect de lege în Parlament fără ca președintele să se mai poată opune.

Parlamentarii georgieni au aprobat planurile controversate de a califica sute de ONG-uri și instituții media drept agenți străini, deschizând calea ca proiectul să devină o lege de inspirație rusească, deși NATO, UE și SUA au condamnat această iniţiativă a guvernului georgian.

Președintele Consiliului European Charles Michel a cerut politicienilor din Georgia să profite de ”fereastra de oportunitate” deschisă de vetoul președintei Zurabişvili asupra legii privind ”influența străină”, în timp ce avertismente au venit și din partea președintelui francez Emmanuel Macron și a cancelarului german Olaf Scholz.

Continue Reading

SUA

Trimiteți armament cât de repede puteți, este apelul lansat de ambasadorul Ucrainei în SUA, în contextul în care ofensiva Rusiei a căpătat avânt

Published

on

© Jovita Neliupšienė/ X

Ambasadorul Ucrainei la Statele Unite a evidențiat că țara sa are mare nevoie să ajungă cât mai repede posibil cât mai mult armament.

”Nu există <<suficient de repede>> atunci când ne confruntăm cu un inamic atât de rău și trebuie să recuperăm timpul pierdut”, a declarat ambasadorul Oksana Markarova în cadrul emisiunii ”Face the Nation” de la CBS, citat de Politico Europe.

Cel mai recent ajutor militar destinat Ucrainei a fost întârziat până când Congresul american a aprobat luna trecută un pachet destinat Kievului în valoare de 61 de miliarde de dolari.

”Trimitem Ucrainei echipamente din propriile noastre stocuri, apoi vom reface aceste stocuri cu noi produse fabricate de companii americane aici, în America”, a declarat președintele Joe Biden la semnarea legislației pe 25 aprilie.

În ultimele săptămâni, Rusia a recăpătat avântul, câștigând teritoriu pe măsură ce forțele ucrainene s-au retras din unele orașe, forțate să recurgă la această mișcare din cauza lipsei suficiente de muniție.

De asemenea, Rusia și-a intensificat loviturile asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Cel puțin 11 persoane au fost ucise în lovituri de rachete duminică la periferia orașului.

Markarova, care s-a întors recent dintr-o vizită în Ucraina, a declarat că țara sa are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană pentru a răspunde la o creștere a loviturilor asupra comunităților ucrainene.

”Suntem foarte recunoscători celor care ne furnizează sistemele lor”, a spus ea. ”Suntem recunoscători Statelor Unite pentru că le autorizează, finanțează unele dintre ele, dar avem nevoie de mai multe și este timpul să ia literalmente niște decizii curajoase și să ne furnizeze mai multe astfel de sisteme, astfel încât să le putem vedea imediat, acolo unde avem nevoie de ele”, a completat ambasadorul. Comentariile ei au fost ecoul comentariilor făcute de președintele Volodimir Zelenski pe Telegram.

Ucraina a făcut presiuni pentru a i se permite să lovească ținte de pe teritoriul rusesc cu arme de fabricație americană, în special depozite de aprovizionare militară.

Continue Reading

REPUBLICA MOLDOVA

Maia Sandu, după vizita în Germania: Berlinul susține aderarea R. Moldova la UE; Olaf Scholz va veni la Chișinău în acest an, prima vizită a unui cancelar german după 12 ani

Published

on

https://wordwall.net/resource/73553478

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a întreprins în 17-18 mai o vizită oficială în Republica Federală Germania, vizită care subliniază angajamentul Republicii Moldova şi al Germaniei de a consolida relaţiile bilaterale şi de a avansa în ceea ce priveşte parcursul european al republicii, a transmis duminică MOLDPRES, citând Serviciul de presă al instituţiei prezidenţiale de la Chişinău.

Maia Sandu a avut întrevederi cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, cancelarul federal Olaf Scholz, preşedinta Parlamentului, Bärbel Bas, cu membri ai comisiilor parlamentare pentru afaceri externe şi afaceri europene.

Discuţiile s-au axat pe aprofundarea legăturilor economice cu Germania, o sursă importantă de investiţii în Republica Moldova. Totodată, preşedinta Republicii Moldova a discutat cu oficialii germani despre paşii pe care urmează să-i facă ţara sa pentru obţinerea, într-un viitor apropiat, a statutului de membru al Uniunii Europene.

“Germania este un puternic şi important aliat al Republicii Moldova, în drumul nostru spre Uniunea Europeană, democraţie şi prosperitate. Liderii germani susţin aderarea Moldovei la UE, astfel încât cetăţenii noştri să trăiască în pace, bună înţelegere şi prosperitate”, a declarat Maia Sandu.

Cancelarul Olaf Scholz a acceptat invitaţia Maiei Sandu pentru o vizită la Chişinău şi a confirmat-o pentru această vară. Aceasta va fi prima vizită oficială a unui şef al executivului german în ultimii 12 ani.

Citiți și De la Berlin, Maia Sandu confirmă negocierile pentru un acord de securitate UE – Republica Moldova

Liderul german a declarat că este impresionat de reuşitele Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi pe drumul către UE. Potrivit lui Scholz, moldovenii “demonstrează voinţă de a reforma şi rezilienţă într-un mediu dificil”. “Suntem alături de voi cu toată determinarea”, a declarat cancelarul federal german.

În cadrul vizitei, preşedinta Maia Sandu a primit, în oraşul german Leipzig, premiul “Robert Blum pentru Democraţie 2024”, oferit sub patronajul preşedintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Premiul este însoţit de suma de 25.000 de euro, care va fi donată. “Acest premiu nu este doar o recunoaştere a eforturilor mele, dar şi o dovadă a rezilienţei şi determinării cetăţenilor Republicii Moldova în calea spre democraţie”, a spus Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a avut, de asemenea, întâlniri cu comunităţile de moldoveni la Berlin şi Frankfurt pe Main. “Cetăţenii noştri de peste hotare sunt adevăraţi ambasadori ai Moldovei şi, prin eforturile lor, fac munca de promovare a ţării mai uşoară”, a subliniat Maia Sandu după discuţiile cu conaţionalii.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
SUA1 min ago

SUA pregătesc sancțiuni împotriva oficialilor georgieni care au promovat legea “influenței străine”, criticând o “turnură iliberală” și o “politică de acomodare cu Rusia”

SUA1 hour ago

Trimiteți armament cât de repede puteți, este apelul lansat de ambasadorul Ucrainei în SUA, în contextul în care ofensiva Rusiei a căpătat avânt

ROMÂNIA1 hour ago

Ministrul Muncii relansează apelul de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Maia Sandu, după vizita în Germania: Berlinul susține aderarea R. Moldova la UE; Olaf Scholz va veni la Chișinău în acest an, prima vizită a unui cancelar german după 12 ani

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Charles Michel: UE transmite condoleanțe pentru moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi și a ministrului său de externe

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Iran: Președintele Ebrahim Raisi și ministrul său de externe, găsiți morți în urma prăbușirii elicopterului care îi transporta (presa de stat)

U.E.19 hours ago

Reacție comună Macron-Scholz privind legea “influenței străine” de la Tbilisi: “Calea europeană a Georgiei a fost trasată. Viteza și direcția de înaintare depind de Georgia”

INTERNAȚIONAL20 hours ago

Volodimir Zelenski respinge propunerea lui Macron de suspendare a ostilităților pe durata Jocurilor Olimpice de Vară de la Paris: ”Suntem împotriva oricărui armistițiu care face jocul inamicului”

ROMÂNIA20 hours ago

Mecanismul de protecție civilă al UE: România a furnizat civililor palestinieni din Gaza un ajutor umanitar format din 88.000 de conserve

ROMÂNIA22 hours ago

Premierul Marcel Ciolacu îl felicită pe Andrej Plenkovic pentru reconfirmarea în funcția de prim-ministru al Croației: Aștept cu nerăbdare să consolidăm colaborarea noastră în UE și NATO

ROMÂNIA2 days ago

Ministerul Economiei și ROMCHIMICA își unesc forțele pentru tranziția energetică a industriei chimice. Ștefan-Radu Oprea: Menținerea competitivității economice este esențială în acest proces

ROMÂNIA3 days ago

Mai mulți copii palestinieni răniți vor fi tratați în spitalele din România, anunță ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

INTERNAȚIONAL5 days ago

Președinta Georgiei consideră că noua lege privind ”influența străină” întoarce țara ”în trecut” și își arată intenția de a o respinge

ROMÂNIA5 days ago

Premierul Marcel Ciolacu: Transformarea Portului Constanța în principalul hub logistic la Marea Neagră are relevanță sporită în contextul lansării procesului de reconstrucție a Ucrainei

ROMÂNIA7 days ago

Lansarea Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru 2024-2028. Marcel Ciolacu: Blamarea traficanților nu este suficientă. Avem o strategie sinergică care ne va ajuta să combatem fenomenul

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Klaus Iohannis a fost distins în SUA cu premiul Distinguished International Leadership “ca o recunoaştere a rolului de lider al României, în ultimii 20 de ani, ca membru NATO şi partener SUA”

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă afirmă că România trece printr-o situație „deosebit de complicată”, fiind necesară adaptarea strategiilor de țară și ralierea la temele europene

NATO2 weeks ago

Iohannis și Biden au decis “să continue dialogul” privind candidatura liderului român la șefia NATO: Nu se rupe Alianța cu doi candidați. Alianța este puternică

COMISIA EUROPEANA3 weeks ago

La Maastricht, Ursula von der Leyen și-a apărat mandatul în fața contracandidaților la șefia Comisiei Europene, criticându-i pe “reprezentanții lui Putin care încearcă să distrugă UE”

NATO3 weeks ago

Stoltenberg a discutat cu Zelenski la Kiev: Ucraina se află pe o „cale ireversibilă” către NATO, iar sprijinul va continua

Trending