INTERNAȚIONAL

Zelenski salută “semnalul clar de susținere a Ucrainei” prin vizita lui Ciucă la Kiev și asistența pe care România o acordă forțelor ucrainene de apărare

Published

on

© President of Ukraine Official Website

Vizita premierului României Nicolae Ciucă la Kiev este “un semnal important de solidaritate cu poporul ucrainean”, a afirmat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu șeful guvernului român, însoțit în capitala Ucrainei de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, de ministrul de externe Bogdan Aurescu și de consilierul Iulian Chifu. Liderul de la Kiev a insistat ca o componentă importantă a viitorului european al Ucrainei va fi protecția minorităților naționale, inclusiv cea română, în vreme ce premierul Ciucă, primul lider român aflat la Kiev după izbucnirea războiului, a asigurat că România va sprijini “calea europeană” a Ucrainei. Vizita oficialilor români în Ucraina, prima după declanșarea războiului de către Rusia, a fost anunțată după încheierea acesteia, din motive de securitate. În Ucraina, Ciucă a fost primit de președintele Volodimir Zelenski și a avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk, iar vizita a inclus vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din proximitatea capitalei Kiev, puternic afectate de agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Rusiei asupra Ucrainei.

“Apreciem sprijinul acordat de România în domeniul apărării, asistența umanitară și poziția clară privind politica de sancțiuni. Contăm pe susținerea viitorului Ucrainei în Uniunea Europeană”, i-a transmis Zelenski lui Ciucă, conform unui scurt sincron video difuzat pe pagina sa de Facebook.

Într-un comunicat de presă detaliat publicat după întâlnire, președinția de la Kiev a subliniat că Zelenski l-a informat pe Ciucă despre situația de pe linia frontului, despre “apărarea eroică a Mariupolului”, despre contracararea agresiunii rusești și despre sprijinul României, inclusiv pentru agenda de integrare europeană a Ucrainei.

Vizita dumneavoastră este un important semnal clar de susținere a Ucrainei în războiul împotriva Federației Ruse“, a subliniat președintele ucrainean, mulțumind guvernului român pentru asistența pe care România o acordă forțelor ucrainene de apărare, după ce ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a afirmat săptămâna trecută, la București, că România practică o “politică inteligentă” în susținerea Ucrainei.

 

În timpul discuției pe tema contracarării agresiunii rusești, s-a remarcat faptul că unul dintre elementele critice ale acestei contracarări este presiunea sancțiunilor asupra agresorului, care trebuie consolidată și care ar trebui să devină un element-cheie pentru a forța Rusia să accepte pacea.

Vă mulțumim pentru poziția dumneavoastră clară privind politica de sancțiuni împotriva Federației Ruse în timpul războiului pe care aceasta l-a declanșat pe teritoriul nostru“, a mai declarat Zelenski, care a fost însoțit la discuții de ministrul de externe Dmytro Kuleba, aflat vinerea trecută în România pentru discuții cu premierul Ciucă, omologul Bogdan Aurescu și ministrul apărării naționale Vasile Dîncu.

Volodimir Zelenski și-a exprimat încrederea că următorul pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei, al șaselea, ar trebui să conțină decizii cu adevărat eficiente, în special în domeniul energetic.

Președintele Ucrainei a apreciat ajutorul acordat de București în organizarea unui tranzit critic pentru Ucraina – ajutor umanitar internațional, bunuri și resurse energetice – prin intermediului hub-ului umanitar din România.

S-au convenit măsuri suplimentare pentru aprofundarea acestei cooperări. În acest scop, s-a convenit organizarea în curând a unei reuniuni separate la nivel ministerial. De altfel, într-o întâlnire separată cu omologul Denys Shmyhal, premierul Ciucă a afirmat că relația dintre România și Ucraina se va consolida.

Șeful statului ucrainean a remarcat disponibilitatea României de a se alătura dezvoltării postbelice a Ucrainei.

Agenda de integrare europeană a fost discutată separat. Volodimir Zelenski i-a mulțumit lui Nicolae Ciucă pentru sprijinul clar al României față de dorința poporului ucrainean de a deveni cât mai curând posibil un membru cu drepturi depline al familiei europene.

O componentă importantă a viitorului comun european va fi protecția și dezvoltarea absolută a minorităților noastre naționale – comunitatea ucraineană din România și comunitatea românească din Ucraina“, a asigurat liderul de la Kiev, întărind astfel mesajul pe care l-a rostit și în plenul Parlamentului României, când a promis că va iniția un dialog cu România pentru protecția minorității române din Ucraina.

Drept răspuns, premierul Nicolae Ciucă l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de sprijinul deplin al României pentru ”calea europeană” a Ucrainei.

Părțile au discutat și alte subiecte de actualitate de pe agendă și au abordat aspecte regionale. În urma discuțiilor, președintele Zelenski și-a exprimat convingerea că Ucraina și România ar trebui să atingă un nou nivel în toate domeniile cheie ale relațiilor bilaterale.

Click to comment

Trending

Exit mobile version