Cel mai bun mod de a-l opri pe Putin este să oferiți Ucrainei ceea ce are nevoie, a declarat vineri șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, în cadrul unei vizite pe care o efectuat-o la București, într-o afirmație menită să adreseze cererile Kievului de a primi armament din partea țărilor NATO și UE și sprijinul concret al României în acest sens.
Războiul este momentul adevărului, a declarat Kuleba, într-o conferință comună de presă cu omologul său român, adăugând că, în acest context, “România şi-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten”.
Kuleba a poposit vineri în capitala României, după o vizită la Sofia, și s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul de externe Bogdan Aurescu.
“Războiul este momentul adevărului, atunci vezi adevărata faţă a cuiva, iar România şi-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten. Nu doar a vorbit, ci a şi acţionat. Nu vom uita niciodată”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Kiev, după convorbiri politice cu omologul român care au durat mai bine de o oră și care s-au concentrat pe sprijinul României pentru reconstrucția post-conflict a Ucrainei, sprijinirea parcursului european al Kievului, primirea de refugiați, precum și chestiunile relațiilor bilaterale precum drepturile comunității românești din Ucraina și asumarea de către autoritățile de la Kiev a faptului că limba vorbită este cea română, nicidecum o așa-zisă limbă moldovenească.
“Cei din Europa care cred că acesta este doar un război Ucraina-Rusia și cred că Putin nu va îndrăzni să testeze Articolul 5 nu ar trebui să fie naivi. Noi, în Europa centrală și de est, nu suntem naivi. Dar alții ar trebui să fie conștienți de acest fapt simplu. Cel mai bun mod de a-l opri pe Putin e să-i dați Ucrainei tot ce are nevoie”, a continuat oficialul ucrainean.
Bogdan Aurescu: Lucrurile sunt într-o evoluție permanentă
Întrebați zilele trecute pe marginea acestui aspect, președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au insistat asupra faptului că România sprijină Ucraina prin primirea refugiaților și prin hub-ul umanitar european și internațional pe care țara noastră l-a înființat la Suceava. În cadrul conferinței de presă de la sediul MAE, ministrul Bogdan Aurescu a reluat mesajele lui Iohannis și Ciucă.
“Ceea ce pot să vă asigur, cu toată seriozitatea, este că România, ca stat membru al UE și NATO, este un stat extrem de responsabil și de asumat față de îndeplinirea obligațiilor sale internaționale, față de sprijinirea Ucrainei, respectiv față de partenerii noștri. (…) UE sprijină aceste demersuri, NATO și statele membre sprijină aceste demersuri. Dar așa cum au spus și domnul președinte și domnul prim-ministru, lucrurile sunt într-o evoluție permanentă și nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”, a explicat Aurescu.
Ministrul de externe al Ucrainei, despre sprijinul militar din partea României: Politica României este una inteligentă
Întrebat dacă Guvernul României s-a angajat să furnizeze echipament militar Ucrainei, oficialul de la Kiev a precizat că “a distribuit aceeași listă cu toți membrii NATO și UE, iar fiecare țară decide”.
“Avem o abordare foarte corectă a tuturor țărilor care sunt dornice și pregătite să facă ceva. Am distribuit aceeași listă cu toți membrii NATO și cu toți membrii UE și am spus că dacă fiecare țară decide să ne ofere cel puțin un articol de pe listă, o să obținem ceea ce ne dorim. Și România cunoaște această listă și am ridicat această chestiune și apreciez abordarea constructivă. Dar lăsăm la decizia țărilor să hotărască ce să facă, este interesul național care trebuie luat în considerare. În anumite cazuri vedem că țările pot face ceva, pot furniza anumite arme, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia. Dacă vedem că aceasta este situația, atunci creștem presiunea diplomatică și apoi pe cea publică. Dar acesta nu este cazul României. Ceea ce nu acceptăm e ipocrizia. Din fericire, nu e cazul României. A fost prietenoasă și deschisă”, a spus Kuleba.
Întrebat suplimentar dacă Ucraina a primit echipament militar din România, ministrul de externe ucrainean a spus că România are o politică inteligentă.
“Armele ca și banii necesită liniște și nu spunem ce primim și de unde primim decât dacă este un anunț public. Politica României este una inteligentă, și restul las la interpretarea dumneavoastră“, a conchis Dmytro Kuleba.
Statele Unite au mobilizat până acum acum peste 4 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul administrației Biden, inclusiv aproximativ 3,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie.
Și Consiliul Uniunii Europene, instituția co-legislatoare care reunește statele membre ale UE, a adoptat săptămâna trecută două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (EPF), care vor permite Uniunii Europene să sprijine în continuare capacitățile și rezistența forțelor armate ucrainene de a apăra integritatea teritorială și suveranitatea țării și de a proteja populația civilă împotriva agresiunii militare rusești în curs. Uniunea Europeană va adăuga astfel 500 de milioane de euro la resursele deja mobilizate în cadrul EPF pentru Ucraina, triplând astfel bugetul inițial la 1,5 miliarde de euro.
În schimb, criticile Kievului vizează individual state membre ale NATO și ale UE. Germania, de exemplu, a fost criticată pentru că a refuzat să trimită armament greu Ucrainei, chiar dacă aliați precum Statele Unite, Marea Britanie, Republica Cehă și Olanda și-au intensificat livrările. Între timp, Germania a ajuns la un acord cu partenerii est-europeni pentru a furniza Ucrainei un nou lot de armament greu “în zilele următoare”.