Connect with us

NATO

Ministrul de externe al Ucrainei, despre sprijin militar din partea României: Politica României este una inteligentă. România şi-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten care nu doar a vorbit, ci a și acționat

Published

on

© Ministerul Afacerilor Externe

Cel mai bun mod de a-l opri pe Putin este să oferiți Ucrainei ceea ce are nevoie, a declarat vineri șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, în cadrul unei vizite pe care o efectuat-o la București, într-o afirmație menită să adreseze cererile Kievului de a primi armament din partea țărilor NATO și UE și sprijinul concret al României în acest sens.

Războiul este momentul adevărului, a declarat Kuleba, într-o conferință comună de presă cu omologul său român, adăugând că, în acest context, “România şi-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten”.

Kuleba a poposit vineri în capitala României, după o vizită la Sofia, și s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă şi cu ministrul de externe Bogdan Aurescu.

“Războiul este momentul adevărului, atunci vezi adevărata faţă a cuiva, iar România şi-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten. Nu doar a vorbit, ci a şi acţionat. Nu vom uita niciodată”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Kiev, după convorbiri politice cu omologul român care au durat mai bine de o oră și care s-au concentrat pe sprijinul României pentru reconstrucția post-conflict a Ucrainei, sprijinirea parcursului european al Kievului, primirea de refugiați, precum și chestiunile relațiilor bilaterale precum drepturile comunității românești din Ucraina și asumarea de către autoritățile de la Kiev a faptului că limba vorbită este cea română, nicidecum o așa-zisă limbă moldovenească.

“Cei din Europa care cred că acesta este doar un război Ucraina-Rusia și cred că Putin nu va îndrăzni să testeze Articolul 5 nu ar trebui să fie naivi. Noi, în Europa centrală și de est, nu suntem naivi. Dar alții ar trebui să fie conștienți de acest fapt simplu. Cel mai bun mod de a-l opri pe Putin e să-i dați Ucrainei tot ce are nevoie”, a continuat oficialul ucrainean.

Bogdan Aurescu: Lucrurile sunt într-o evoluție permanentă

Întrebați zilele trecute pe marginea acestui aspect, președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au insistat asupra faptului că România sprijină Ucraina prin primirea refugiaților și prin hub-ul umanitar european și internațional pe care țara noastră l-a înființat la Suceava. În cadrul conferinței de presă de la sediul MAE, ministrul Bogdan Aurescu a reluat mesajele lui Iohannis și Ciucă.

“Ceea ce pot să vă asigur, cu toată seriozitatea, este că România, ca stat membru al UE și NATO, este un stat extrem de responsabil și de asumat față de îndeplinirea obligațiilor sale internaționale, față de sprijinirea Ucrainei, respectiv față de partenerii noștri. (…) UE sprijină aceste demersuri, NATO și statele membre sprijină aceste demersuri. Dar așa cum au spus și domnul președinte și domnul prim-ministru, lucrurile sunt într-o evoluție permanentă și nu cred că este bine să vorbim foarte mult public despre aceste lucruri”, a explicat Aurescu.

Ministrul de externe al Ucrainei, despre sprijinul militar din partea României: Politica României este una inteligentă

Întrebat dacă Guvernul României s-a angajat să furnizeze echipament militar Ucrainei, oficialul de la Kiev a precizat că “a distribuit aceeași listă cu toți membrii NATO și UE, iar fiecare țară decide”.

“Avem o abordare foarte corectă a tuturor țărilor care sunt dornice și pregătite să facă ceva. Am distribuit aceeași listă cu toți membrii NATO și cu toți membrii UE și am spus că  dacă fiecare țară decide să ne ofere cel puțin un articol de pe listă, o să obținem ceea ce ne dorim. Și România cunoaște această listă și am ridicat această chestiune și apreciez abordarea constructivă. Dar lăsăm la decizia țărilor să hotărască ce să facă, este interesul național care trebuie luat în considerare. În anumite cazuri vedem că țările pot face ceva, pot furniza anumite arme, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia. Dacă vedem că aceasta este situația, atunci creștem presiunea diplomatică și apoi pe cea publică. Dar acesta nu este cazul României. Ceea ce nu acceptăm e ipocrizia. Din fericire, nu e cazul României. A fost prietenoasă și deschisă”, a spus Kuleba.

Întrebat suplimentar dacă Ucraina a primit echipament militar din România, ministrul de externe ucrainean a spus că România are o politică inteligentă.

Armele ca și banii necesită liniște și nu spunem ce primim și de unde primim decât dacă este un anunț public. Politica României este una inteligentă, și restul las la interpretarea dumneavoastră“, a conchis Dmytro Kuleba.

Statele Unite au mobilizat până acum acum peste 4 miliarde de dolari în asistență de securitate pentru Ucraina de la începutul administrației Biden, inclusiv aproximativ 3,4 miliarde de dolari de la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, la 24 februarie.

Și Consiliul Uniunii Europene, instituția co-legislatoare care reunește statele membre ale UE, a adoptat săptămâna trecută două măsuri de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace (EPF), care vor permite Uniunii Europene să sprijine în continuare capacitățile și rezistența forțelor armate ucrainene de a apăra integritatea teritorială și suveranitatea țării și de a proteja populația civilă împotriva agresiunii militare rusești în curs. Uniunea Europeană va adăuga astfel 500 de milioane de euro la resursele deja mobilizate în cadrul EPF pentru Ucraina, triplând astfel bugetul inițial la 1,5 miliarde de euro.

În schimb, criticile Kievului vizează individual state membre ale NATO și ale UE. Germania, de exemplu, a fost criticată pentru că a refuzat să trimită armament greu Ucrainei, chiar dacă aliați precum Statele Unite, Marea Britanie, Republica Cehă și Olanda și-au intensificat livrările. Între timp, Germania a ajuns la un acord cu partenerii est-europeni pentru a furniza Ucrainei un nou lot de armament greu “în zilele următoare”.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

NATO

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

Published

on

© Administrația Prezidențială

Corespondență din Bulboaca

Dacă europenii nu vor reuși să ajute Ucraina și Republica Moldova înseamnă că Europa a pierdut, a avertizat joi președintele Klaus Iohannis, la finalul participării sale la cel mai important eveniment internațional găzduit de Republica Moldova în istoria sa, summitul Comunității Politice Europene.

Șeful statului a susținut declarații de presă în urma participării la summit, a participării sale la grupul de lucru privind securitatea și întrevederilor sale cu premierul Belgiei, președintele Muntenegrului și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cu acesta din urmă adoptând și o declarație comună privind susținerea integrării euro-atlantice a Ucrainei și disponibilitatea de a organiza consultări bilaterale cu privire la garanţiile internaţionale de securitate pentru Ucraina înaintea obţinerii statutului de membru NATO.

Întrebat despre poziția României cu privire la eventuale garanții de securitate pentru Ucraina înainte de aderarea la NATO, privind o eventuală foaie de parcurs în această direcție, Klaus Iohannis a răspuns că la “summitul NATO se vor discuta variantele care sunt posibile”.

Un așa-numit road map sau un calendar vom vedea dacă este util sau nu sau dacă mai degrabă ar induce niște reacții nedorite din altă parte“, a punctat șeful statului, subliniind că acest subiect a fost discutat și în cadrul grupului de lucru privind securitatea din cadrul summitului CPE la care a participat alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski și de președintele francez Emmanuel Macron.

“Vom lua o decizie până la Summit. Dar pot să vă spun ce am spus și acolo, important este să se simtă Ucraina cu garanții din partea noastră că o ajutăm până când învinge și ucrainenii să fie convinși și după Summitul NATO că noi îi considerăm că sunt alături de noi și noi alături de ei”, a insistat el, în timp ce, la Oslo, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a anunțat că aliații vor discuta un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei.

Întrebat în același timp și despre sprijinul pentru Republica Moldova, pentru ca această țară să fie inclusă în schema unor garanții de securitate în paralel cu eforturile de începere a negocierilor de aderare la UE, Iohannis a precizat că “ar fi greșit să ne concentrăm doar pe aspectul de integrare europeană.

“Securitatea are multe fațete. Mă gândesc nu neapărat la securitatea militară în acest sens, fiindcă Moldova s-a declarat neutră, dar vorbim, de exemplu, de securitate energetică, de stabilitatea statului și așa mai departe, și este interesul nostru, al tuturor, ca Moldova să fie și să rămână stabilă”, a precizat președintele.

Dacă noi, europenii, nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut. Atât de simplu este. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care ajutăm Ucraina și Moldova. O facem fiindcă așa este corect, fiindcă, după părerea noastră, ei sunt parte din Europa democratică, ei sunt o parte din comunitatea noastră și aici deja putem să ne dăm seama care este plus-valoarea acestui format european și de aceea am subliniat în deschidere, statele europene democratice – fiindcă mai este cineva, dar nu este democratic și nu a fost invitat -, deci Moldova și Ucraina sunt dintre ai noștri”, a explicat șeful statului.

Republica Moldova a găzduit joi, 1 iunie 2023, cel mai mare eveniment internațional din istoria sa, primind liderii europeni la cea de-a doua reuniune a Summit-ului Comunității Politice Europene (CPE), unde aproape 50 de lideri s-au reunit la Castelul Mimi din Bulboaca, o podgorie situată la aproximativ 35 km de capitala moldovenească Chișinău.

Summitul a avut loc la aproape un an de zile de când Republica Moldova, alături de Ucraina, a obținut statutul de țară candidată la UE, Chișinăul sperând să primească până la finele lui 2023 și decizia de începere a negocierilor de aderare.

La acest summit, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pledat pentru includerea țării sale în UE și NATO.

Continue Reading

NATO

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

Published

on

© NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încheiat joi, 1 iunie, o reuniune informală a miniștrilor de externe la Oslo (Norvegia), calificând-o drept ‘„o oportunitate de a discuta chestiuni-cheie în timp ce ne pregătim pentru summitul nostru de la Vilnius din iulie”.

Acesta a precizat că, în cadrul summit-ului, „vom lua decizii pentru a ne consolida în continuare descurajarea și apărarea”. „Vom conveni asupra unui nou angajament de investiții în domeniul apărării, cu un minim de 2% din PIB pentru apărare. Și vom conveni să ne aprofundăm parteneriatele cu partenerii noștri din regiunea Indo-Pacific”, a declarat secretarul general. Stoltenberg a precizat însă, că accentul reuniunii de astăzi „a fost pus pe modul în care putem aduce Ucraina mai aproape de NATO, acolo unde îi este locul”, menționând că Alianța lucrează la un pachet de sprijin multianual cu o finanțare solidă.

Miniștrii de externe au discutat, de asemenea, despre transformarea actualei Comisii NATO-Ucraina într-un nou Consiliu NATO-Ucraina. „Acesta ar fi un pas semnificativ, pentru a stabili un forum consultativ comun cu Ucraina, pentru a discuta, de la egal la egal, probleme-cheie pentru securitatea noastră”, a declarat Stoltenberg. 

Acesta a reiterat că ușa NATO rămâne deschisă și că deciziile privind aderarea sunt de competența exclusivă a Aliaților și a Ucrainei. De asemenea, oficialul a menționat necesitatea unor garanții de securitate postbelice pentru această țară.

„Toți Aliații sunt de acord ca Ucraina să devină membră a Alianței. Nu este treaba Moscovei să aibă un drept de veto împotriva extinderii NATO”, a subliniat secretarul general, adăugând că momentan „toți Aliații sunt de acord că cea mai urgentă și importantă sarcină acum este de a se asigura că Ucraina se impune ca națiune independentă și suverană”. „Nu știm când se termină războiul, dar trebuie să ne asigurăm că, atunci când se va termina, vom avea aranjamente credibile pentru a garanta securitatea Ucrainei în viitor și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei”, a mai declarat Stoltenberg.

Secretarul general a declarat, de asemenea, că depune eforturi pentru a se asigura că aderarea Suediei la NATO este finalizată cât mai curând posibil și că se va deplasa în Turcia în viitorul apropiat. În context, acesta a salutat faptul că noile legi antiterorism ale Suediei au intrat astăzi în vigoare. „Acest lucru arată că Suedia și-a respectat angajamentele asumate în cadrul Memorandumului trilateral încheiat anul trecut la Madrid. Și demonstrează că aderarea rapidă a Suediei va contribui la securitatea Alianței”, a concluzionat Jens Stoltenberg.

 

Continue Reading

NATO

Stoltenberg: NATO este pregătită să desfășoare mai multe trupe de menținere a păcii pe fondul tulburărilor din Kosovo

Published

on

© NATO

NATO este pregătită să desfășoare mai multe trupe în Kosovo pentru a reprima violențele din nordul polarizat etnic, a declarat joi secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, adăugând că primele 700 de trupe de întărire sunt pe drum, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„NATO va rămâne vigilentă. Vom fi acolo pentru a asigura un mediu sigur și securizat și, de asemenea, pentru a calma și reduce tensiunile”, a declarat el reporterilor în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo.

Tulburările din nordul Kosovo s-au intensificat de când primari de etnie albaneză au preluat funcțiile în zona cu majoritate sârbă din regiune, după alegerile din aprilie boicotate de sârbi, o mișcare care a determinat SUA și aliații săi să facă reproșuri la adresa Pristinei.

NATO a decis să suplimenteze cu 700 de soldați misiunea sa de 4.000 de soldați în regiune, după ce 30 dintre forțele sale de menținere a păcii KFOR și 52 de protestatari de etnie sârbă au fost răniți luni.

Stoltenberg a calificat violențele împotriva trupelor NATO ca fiind „total inacceptabile” și a declarat că Aliații pregătesc mai multe trupe în cazul în care NATO va trebui să trimită întăriri suplimentare în regiune.

„Mesajul nostru atât pentru Belgrad, cât și pentru Pristina este că trebuie să se angajeze cu bună credință în dialogul facilitat de UE”, a adăugat acesta.

Continue Reading

Facebook

REPUBLICA MOLDOVA7 hours ago

Maia Sandu, “recunoscătoare sprijinului din partea României și Franței”, predă Spaniei ștafeta summitului CPE care a făcut R. Moldova mai vizibilă pe harta Europei

INTERNAȚIONAL7 hours ago

Zelenski, recunoscător pentru că “România ajută Ucraina”: Relațiile s-au schimbat când “Iohannis și alți lideri au susținut candidatura Ucrainei la UE”

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Victor Negrescu solicită Comisiei Europene printr-un demers susținut de europarlamentari din mai multe grupuri politice să sprijine cu fonduri UE copiii români cu părinți plecați în afara țării

U.E.11 hours ago

Oficiali de rang înalt din Europa în frunte cu Josep Borrell participă la cel mai important forum de securitate din Asia, încercând să-i convingă pe partenerii din regiune să sprijine mai mult Ucraina

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO11 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA11 hours ago

Polonia livrează arme și muniții cu șase avioane de transport pentru poliția din Republica Moldova

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA12 hours ago

Declarație comună Iohannis – Zelenski adoptată în R. Moldova: România și Ucraina vor organiza consultări privind garanțiile de securitate acordate Ucrainei înaintea aderării la NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN13 hours ago

Parlamentul European solicită o strategie coordonată pentru a mări reziliența UE la ingerințele străine și la manipularea informațiilor și pentru a proteja alegerile europene din 2024

NATO11 hours ago

Klaus Iohannis, despre garanții de securitate pentru R. Moldova și Ucraina: Dacă nu reușim să ajutăm Ucraina și Moldova, înseamnă că am pierdut

NATO11 hours ago

Stoltenberg, la Olso: Avem nevoie de un cadru care să asigure garanții pentru securitatea Ucrainei și pentru a întrerupe ciclul de agresiune al Rusiei

REPUBLICA MOLDOVA12 hours ago

Klaus Iohannis: Summitul Comunității Politice Europene, o dovadă relevantă pentru aderarea R. Moldova la UE. România și celelalte state europene îi sunt alături

ROMÂNIA14 hours ago

“Nu sunteți singuri!”: Klaus Iohannis face apel ca sprijinul UE pentru R. Moldova să aibă mai multă mai multă vizibilitate în rândul cetățenilor

ROMÂNIA1 day ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA2 days ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA3 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

Team2Share

Trending