Connect with us

INTERNAȚIONAL

Zelenski și liderii Poloniei, Franței, Marii Britanii și Germaniei au discutat cu Trump despre dialogul ruso-ucrainean de la Istanbul încheiat fără progres. Președintele Ucrainei solicită sancțiuni suplimentare

Published

on

© Volodimir Zelenski/ X

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a arătat vineri regretul cu privire la ceea ce a descris drept o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de discuții între delegațiile rusă și ucraineană după mai mult de trei ani, anunță DPA, citat de Agerpres.

Delegația ucraineană a avut drept mandat obținerea unei întâlniri între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și Vladimir Putin și a unui armistițiu, dar delegația rusă s-a limitat doar la a continua dialogul cu privire la aceste solicitări, fără a arăta deschidere.

”Săptămâna aceasta, am avut cu adevărat o șansă de a avansa în direcția încheierii războiului, dacă lui Putin nu i-ar fi fost frică să vină în Turcia” la negocieri, a scris Zelenski pe rețeaua socială X, în timp ce se afla în capitala albaneză Tirana pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene (CPE).

Liderul ucrainean, președintele francez Emmanuel Macron, premierii polonez și britanic Donald Tusk și Keir Starmer, precum și cancelarul german Friedrich Merz, au avut o discuție telefonică cu președintele american Donald Trump, după finalizarea rundei de discuții de la Istanbul.

”Ucraina este pregătită să adopte cele mai rapide măsuri posibile pentru a instaura o pace reală și este important ca lumea să adopte o poziție fermă. Poziția noastră – dacă rușii resping o încetare totală și necondiționată a focului și oprirea crimelor, trebuie să urmeze sancțiuni dure. Presiunea asupra Rusiei trebuie menținută până când Rusia este pregătită să pună capăt războiului. Mulțumim tuturor care ne ajută”, a scris Zelenski într-un mesaj publicat tot pe rețeaua de socializare X.

O reacție a venit și din partea președintelui francez Emmanuel Macron că este ”inacceptabil ca, pentru a doua oară, președintele Putin să nu răspundă cererilor formulate de americani și sprijinite de Ucraina și Europa” privind încetarea focului, în timp ce premierul polonez Tusk a acuzat Rusia că ”a rupt de facto negocierile” prin refuzul acestui armistițiu. 

Potrivit AFP, citat de Deutsche Welle, discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană s-au încheiat după doar 90 de minute de la debut.

Reuniunea a reprezentat prima întâlnire față în față a reprezentanților Rusiei și Ucrainei din 2022, imediat după începerea invaziei la scară largă a Rusiei.

Înaintea reuniunii, așteptările privind un progres în negocierile de pace au fost reduse, iar orice speranță rămasă a fost în mare parte spulberată după ce președintele american Donald Trump a declarat joi că nu vor exista progrese în această privință până când el și președintele rus Valdimir Putin nu se vor întâlni.

În fața intransigenței lui Putin, Uniunea Europeană pregătește al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care vizează Nord Stream 1 și 2, flota fantomă a Moscovei și sectorul financiar din țara care a invadat Ucraina.

Citiți și: UE pregătește al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei care vizează Nord Stream 1 și 2, flota fantomă rusă și sectorul financiar: Putin nu dorește pacea. Trebuie să creștem presiunea

Cu doar câteva zile în urmă, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Kremlinului care vizează, printre altele, aproximativ 200 de nave din așa-numita „flotă fantomă” a Rusiei.

Miniștrii apărării urmează să își dea acordul final pe 20 mai. Două țări ale Uniunii Europene vor trebui să obțină aprobarea parlamentelor naționale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

INTERNAȚIONAL

Mii de locuitori din Gaza ar putea muri de foame ”dacă nu se iau măsuri imediate”, avertizează lideri din șapte țări din Europa

Published

on

© Natalia Cieslik / World Bank

Mii de locuitori din Gaza ar putea muri de foame ”dacă nu se iau măsuri imediate”, au avertizat vineri liderii a șapte națiuni europene într-un apel către Israel, informează Politico Europe.

Declarația – emisă simultan de Islanda, Irlanda, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovenia și Spania – a făcut apel la Israel să oprească noua ofensivă din Fâșia Gaza și să permită accesul agențiilor internaționale de ajutor.

”Nu vom rămâne tăcuți în fața catastrofei umanitare provocate de om care are loc sub ochii noștri în Gaza. Mai mult de 50 000 de bărbați, femei și copii și-au pierdut viața. Mulți alții ar putea muri de foame în următoarele zile și săptămâni dacă nu se iau măsuri imediate”, au declarat liderii.

La începutul acestei săptămâni, Programul Alimentar Mondial al ONU a avertizat că 470 000 de locuitori din Gaza ”se confruntă cu o foamete catastrofală” din cauza acțiunii Israelului de a bloca fluxurile de ajutoare începând cu 2 martie. Acesta a declarat că peste 116 000 de tone de ajutor alimentar au fost blocate.

Israelul nu a răspuns imediat la declarația liderilor, dar a susținut anterior că are nevoie de noi căi de transport pentru a direcționa ajutoarele alimentare către locuitorii din Gaza fără riscul ca acestea să fie confiscate și vândute de militanții Hamas.

Israelul ar fi început să construiască noi centre de livrare a ajutoarelor sub controlul său militar. Ministrul israelian de externe, Gideon Sa’ar, afirmă că această abordare susținută de SUA va preveni furtul viitoarelor livrări de ajutoare, declarând că ”Hamas nu trebuie să mai beneficieze de ele!”

În declarația de vineri, cei șapte lideri europeni – Kristrún Frostadóttir din Islanda, Micheal Martin (Irlanda), Luc Frieden (Luxemburg), Robert Abela (Malta), Jonas Gahr Store (Norvegia), Robert Golob (Slovenia) și Pedro Sanchez (Spania) – au afirmat că Israelul pare din ce în ce mai hotărât să forțeze palestinienii să părăsească părți din Cisiordania, precum și Gaza.

Ei au citat ”creșterea violenței coloniștilor, extinderea coloniilor ilegale și intensificarea operațiunilor militare ale Israelului”.

”Deplasarea forțată sau expulzarea poporului palestinian, prin orice mijloace, este inacceptabilă și ar constitui o încălcare a dreptului internațional. Respingem orice astfel de planuri sau încercări de schimbare demografică. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a opri acest dezastru”, au declarat liderii.

Anul trecut, Irlanda, Norvegia și Spania au decis unilateral să recunoască statalitatea Palestinei. Israelul a răspuns, în parte, prin închiderea ambasadei sale din Dublin și expulzarea diplomaților norvegieni.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

”Pentru a pune capăt războiului, armele trebuie să tacă, iar diplomația trebuie să vorbească”, subliniază Recep Tayyip Erdogan după discuțiile dintre Ucraina și Rusia din Istanbul

Published

on

© https://www.tccb.gov.tr/

Primele discuții directe de pace dintre Ucraina și Rusia în mai bine de trei ani, ce au avut loc vineri la Istanbul, au fost ”extrem de importante” pentru a înregistra progrese pe calea încheierii războiului, a apreciat sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Reunirea delegațiilor din ambele țări la Istanbul este extrem de importantă pentru a pune capăt războiului (…) și pentru a stabili pacea în regiune”, le-a transmis el reporterilor în avionul cu care se întorcea de la un summit european din Albania.

”Pentru a pune capăt războiului, armele trebuie să tacă, iar diplomația trebuie să vorbească”, a insistat Erdogan, care s-a întâlnit cu Zelenski, la Ankara, înainte de negocierile de la Istanbul. ”Această șansă nu trebuie ratată. Acest război nu poate fi încheiat prin conflict și arme”, a adăugat el.

Potrivit AFP, citat de Deutsche Welle, discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană s-au încheiat după doar 90 de minute de la debut, fără a înregistra progrese semnificative. Cele două părți au convenit asupra unui schimb de prizonieri pe scară largă, dar nu asupra unei încetări a focului, afirmând în schimb că se vor angaja să facă schimb de idei cu privire la un posibil armistițiu.

După discuții, Kievul a declarat că dorește o ”încetare necondiționată a focului” pentru a pune capăt conflictului, care a distrus mari părți din Ucraina și a strămutat milioane de oameni.

Dar Moscova a respins în mod constant aceste apeluri, iar singurul acord concret pare să fi fost cel privind schimbul a 1 000 de prizonieri fiecare.

Dovadă a cinismului Rusiei stă faptul că sâmbătă a recurs din nou la atacuri cu dronă, de data aceasta fiind vizat un microbuz care, potrivit autorităților locale, evacua civili în regiunea Sumi din nordul Ucrainei, potrivit informațiilor oferite de The Guardian

Autoritățile locale au declarat că majoritatea celor uciși, nouă la număr, erau femei în vârstă care erau evacuate din Bilopillya, un oraș din regiunea Sumi care a fost atacat în mod repetat de Rusia.

Atacul asupra autobuzului de sâmbătă dimineața, cu cel puțin o dronă Lancet, a rănit, de asemenea, alți patru pasageri.

Continue Reading

SUA

Europenii pregătesc sancțiuni împotriva Rusiei ”în coordonare” cu SUA, anunță Emmanuel Macron

Published

on

© Official White House Photo by Joyce N. Boghosian

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că europenii continuă să pregătescă sancțiuni împotriva Rusiei ”în coordonare” cu Statele Unite pe care le-ar impune dacă Moscova va continua să refuze o încetare a focului în Ucraina, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Ceea ce rămâne relevant este (…) singura propunere concretă care a fost făcută, aceea de încetare a focului necondiționat”, a explicat Macron la Tirana, după discuții fără rezultat pe acest subiect între Kiev și Moscova la Istanbul.

”Continuăm (…) să pregătim noi sancțiuni în coordonare cu Statele Unite ale Americii, în cazul în care acestea nu ar avea un răspuns pozitiv”, a adăugat el.

Președintele Trump ”intenționează să organizeze discuții cu partea rusă pentru a clarifica ce s-a întâmplat”, a precizat el, menționând posibile ”contacte telefonice” inițial cu Vladimir Putin.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a arătat vineri regretul cu privire la ceea ce a descris drept o șansă de pace ratată, după ce la Istanbul a avut loc o primă rundă de discuții între delegațiile rusă și ucraineană după mai mult de trei ani.

Potrivit AFP, citat de Deutsche Welle, discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană s-au încheiat după doar 90 de minute de la debut.

Înaintea reuniunii, așteptările privind un progres în negocierile de pace au fost reduse, iar orice speranță rămasă a fost în mare parte spulberată după ce președintele american Donald Trump a declarat joi că nu vor exista progrese în această privință până când el și președintele rus Valdimir Putin nu se vor întâlni.

În fața intransigenței lui Putin, Uniunea Europeană pregătește un al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei care vizează Nord Stream 1 și 2, flota fantomă a Moscovei și sectorul financiar din țara care a invadat Ucraina.

Citiți și: UE pregătește al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei care vizează Nord Stream 1 și 2, flota fantomă rusă și sectorul financiar: Putin nu dorește pacea. Trebuie să creștem presiunea

Cu doar câteva zile în urmă, ambasadorii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat miercuri cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Kremlinului care vizează, printre altele, aproximativ 200 de nave din așa-numita „flotă fantomă” a Rusiei.

Miniștrii apărării urmează să își dea acordul final pe 20 mai. Două țări ale Uniunii Europene vor trebui să obțină aprobarea parlamentelor naționale.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
INTERNAȚIONAL6 hours ago

Mii de locuitori din Gaza ar putea muri de foame ”dacă nu se iau măsuri imediate”, avertizează lideri din șapte țări din Europa

INTERNAȚIONAL7 hours ago

”Pentru a pune capăt războiului, armele trebuie să tacă, iar diplomația trebuie să vorbească”, subliniază Recep Tayyip Erdogan după discuțiile dintre Ucraina și Rusia din Istanbul

U.E.9 hours ago

Civili uciși într-un nou atac rusesc cu dronă în Ucraina. Emmanuel Macron se declară ”sigur” că Donald Trump, ”preocupat de credibilitatea SUA, va reacționa la cinismul” lui Putin

U.E.10 hours ago

Ministrul german de Externe semnalează: În regiunea Mării Baltice, Rusia ne amenință pe toți. Contracarăm amenințările hibride cu toate puterile noastre

SUA11 hours ago

Europenii pregătesc sancțiuni împotriva Rusiei ”în coordonare” cu SUA, anunță Emmanuel Macron

ROMÂNIA12 hours ago

Bolojan a vizitat Misiunea Militară UE în Bosnia, condusă de România, și a luat cina cu militarii români

INTERNAȚIONAL12 hours ago

Zelenski și liderii Poloniei, Franței, Marii Britanii și Germaniei au discutat cu Trump despre dialogul ruso-ucrainean de la Istanbul încheiat fără progres. Președintele Ucrainei solicită sancțiuni suplimentare

ROMÂNIA23 hours ago

Bolojan a reprezentat România la Summitul Comunității Politice, la finalul mandatului de președinte interimar: Să acționăm împreună pentru a spori încrederea în instituții și a proteja valorile democratice

REPUBLICA MOLDOVA23 hours ago

După summitul Comunității Politice Europene, Maia Sandu a votat la Ambasada României la Tirana: România are nevoie de noi și Europa are nevoie de noi în România

ROMÂNIA1 day ago

În ajun de prezidențiale, Comisia Helsinki din SUA afirmă că “România este aliat de bază NATO pe un flanc estic crucial și sprijină Ucraina și Moldova în fața agresiunii Rusiei”

ROMÂNIA3 days ago

Decidenți din Parlamentul României și European își exprimă deschiderea de a consolida dialogul cu mediul de afaceri românesc pentru a crește absorbția fondurilor europene: România trebuie să rămână ancorată în UE

ROMÂNIA3 days ago

Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Concordia reliefează caracterul vital al fondurilor UE pentru economia românească: Dacă nu aducem fiecare euro în țară, ne paște recesiunea

ROMÂNIA3 days ago

Romanian Business Leaders face apel la dialog între decidenții politici și antreprenori și avansează un set de 10 măsuri concrete pentru a accesa ”mai mulți bani” europeni, ”mai repede și mai bine”

ROMÂNIA4 days ago

Ministrul Finanțelor, vești bune de la Bruxelles: România va încasa pe 10 iunie 1,3 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR

U.E.1 week ago

„Stare de urgență în gândire și acțiune”: Von der Leyen și noul cancelar german susțin mobilizarea rapidă privind competitivitatea UE, sprijinirea Ucrainei și gestionarea migrației

ROMÂNIA1 week ago

Marcel Boloș confirmă riscul de suspendare a fondurilor europene dacă reforma fiscală nu este implementată

ROMÂNIA1 week ago

Boloș: România pregătește cererea de plată nr. 4 din PNRR de 5.7 mld. de euro. La finalul lunii mai, vor fi încasate 1,3 mld. de euro din cererea de plată nr. 3

ROMÂNIA2 weeks ago

Marcel Ciolacu: Am ales ordinea, nu haosul. România are nevoie de un președinte cu majoritate parlamentară

ROMÂNIA2 weeks ago

Elena Lasconi: Am votat cu gândul și credința că sistemul poate fi resetat și că în sfârșit se va face dreptate pentru România

ROMÂNIA3 weeks ago

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Trending